E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πάνω από 330.000 ανήλικοι βιάστηκαν από ιερείς τα τελευταία 70 χρόνια στη Γαλλία

Σκάνδαλο συγκλονίζει την Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία

Δημοσίευση 5/10/2021 | 16:28

Πάνω από 330.000 ανήλικοι βιάστηκαν από ιερείς τα τελευταία 70 χρόνια στη Γαλλία

Οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές για το 60% των ανδρών και γυναικών που κακοποιήθηκαν

Μετά από 2,5 χρόνια ερευνών, δημοσιεύτηκε έγγραφο 2.500 σελίδων που σπιλώνουν τη φήμη της Καθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας

«Σείεται» η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία μετά τις αποκαλύψεις ότι τουλάχιστον 330.000 ανήλικα υπέστησαν σεξουαλiκή κακοποίηση από κληρικούς και άλλα άτομα που είχαν σχέση με την Εκκλησία τα τελευταία 70 χρόνια.

Ο πρόεδρος της επιτροπής που εξέδωσε την έκθεση, Ζαν-Μαρκ Σοβέ, υποστήριξε ότι η έκθεση, που βασίζεται σε επιστημονική έρευνα, διαπίστωσε ότι οι βιασμοί διαπράχθηκαν από ιερείς και άλλους κληρικούς καθώς και μη θρησκευόμενους που εμπλέκονται στην εκκλησία.

«Οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές. Περίπου το 60% των ανδρών και των γυναικών που κακοποιήθηκαν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στη συναισθηματική ή σεξουαλiκή τους ζωή», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Το έγγραφο των 2.500 σελίδων βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας την ώρα που η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία, όπως και σε άλλες χώρες, επιδιώκει να αντιμετωπίσει σκοτεινά μυστικά που σπιλώνουν τη φήμη της εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο Σοβέ είπε ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων περιλαμβάνει περίπου 216.000 άτομα που κακοποιήθηκαν από ιερείς και άλλους κληρικούς.

Ο Ολιβιέ Σαβινιάκ, επικεφαλής της ένωσης θυμάτων «Parler et Revivre» (Μιλήστε και Ζήστε ξανά), είπε στο Associated Press ότι η «υψηλή αναλογία θυμάτων ανά θύτη είναι ιδιαίτερα τρομακτική για τη γαλλική κοινωνία, για την Καθολική Εκκλησία».

Ερευνήθηκαν αρχεία από τη δεκαετία του 1950

Η επιτροπή εργάστηκε για 2 1/2 χρόνια, ακούγοντας θύματα και μάρτυρες και μελετώντας αρχεία από την εκκλησία, τη δικαιοσύνη, την αστυνομία και τον Τύπο ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950. Μια τηλεφωνική γραμμή που ξεκίνησε στην αρχή της έρευνας έλαβε 6.500 κλήσεις από φερόμενα θύματα ή άτομα που δήλωσαν ότι γνώριζαν ένα θύμα.

Το δημοσίευμα βλέπει το φως μετά από ένα σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον παππού πλέον Μπερνάρ Πρεϊνά ο οποίος καταδικάστηκε πέρυσι για σεξουαλiκή κακοποίηση ανηλίκων και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Παραδέχτηκε ότι κακοποίησε περισσότερα από 75 αγόρια για δεκαετίες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν εκπονηθεί ανάλογες έρευνες από την Καθολική Εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Αυστραλία και την Ολλανδία.

Αλλά στη Γαλλία, η δημοσίευση αυτής της έκθεσης θεωρείται ιστορική στιγμή τόσο για την επίλυση αυτής της κρίσης που μαστίζει την Καθολική Εκκλησία εδώ και δεκαετίες, όσο και επειδή αντιμετωπίζει για πρώτη φορά σε μεγάλη κλίμακα το ζήτημα των καταχρήσεων της σεξουαλiκότητας σε οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και στην κοινωνία, ένα θέμα που εξακολουθεί να είναι ταμπού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίδομα 250 ευρώ σε συνταξιούχους και επιστροφή ενοικίου ‑ Ανακοινώθηκε η ημερομηνία

Οικονομία 30.10.2025
Νωρίτερα από την αναμενόμενη η καταβολή των δύο επιδομάτων

Aποζημίωση μαμούθ ζητά η Ρεάλ Μαδρίτης από την UEFA: Σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ για την European Super League

Αθλητικά Νέα 30.10.2025
Στα άκρα η κόντρα της «βασίλισσας» με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία

Έρχεται πρόγραμμα ανακαίνισης για σπίτια 30ετίας με επιδότηση έως 80%

Ελλάδα 30.10.2025
Θα έχει πιο διευρυμένα εισοδηματικά όρια σε σχέση με το Σπίτι μου 2

Λούβρο: Πέντε νέες συλλήψεις υπόπτων για την κινηματογραφική ληστεία

Κόσμος 30.10.2025
Δύο άνδρες που συνελήφθησαν το περασμένο σαββατοκύριακο «παραδέχθηκαν εν μέρει» την εμπλοκή τους στην κλοπή

Καιρός: Πότε και σε ποιες περιοχές θα επιστρέψουν οι βροχές

Καιρός 30.10.2025
Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Πνιγμένοι στα χρέη: Πόσα χρωστούν στην εφορία 4 εκατομμύρια Έλληνες

Οικονομία 30.10.2025
Παρά την αύξηση στις εισπράξεις, τα νέα ληξιπρόθεσμα ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Οι αριθμοί της ΑΑΔΕ δείχνουν πως η φορολογική πίεση δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο.

Βόλος: Κόρη, πεθερά και πρώην σύζυγος έγιναν μαλλιά κουβάρια

Ελλάδα 30.10.2025
Ο άγριος καβγάς έφτασε στα δικαστήρια

Πάτρα ‑ Καταγγελία για κλαμπ: Σέρβιραν αλκοόλ σε ανήλικους ‑ Ελλιπείς έλεγχοι

Ελλάδα 30.10.2025
Τα πρόστιμα για τα καταστήματα ξεκινούν από 500 ευρώ και φτάνουν τις 10.000 ευρώ, με κίνδυνο φυλάκισης του υπευθύνου

Τραμπ: Έδωσε εντολή για δοκιμές πυρηνικών όπλων ‑ «Δεν είχα άλλη επιλογή»

Κόσμος 30.10.2025
Ο Αμερικανός πρόεδρος απαντά στον Πούτιν με τις πρώτες αμερικανικές πυρηνικές δοκιμές μετά το 1992

Έγκλημα στη Φοινικούντα: «Είχε στο σπίτι του 50.000 έως 100.000 ευρώ»

Ελλάδα 30.10.2025
Η ανιψιά του 68χρονου για το σενάριο της ληστείας

Θανατηφόρο τροχαίο στα Γλυκά Νερά ‑ Νεκρός 23χρονος αναβάτης μηχανής

Ελλάδα 30.10.2025
«Kαρφώθηκε» σε διαχωριστικό διάζωμα

Παναθηναϊκός: Ο Μήτογλου ανανέωσε μέχρι το 2029

Αθλητικά Νέα Χτες
Παραμένει στα πράσινα ο διεθνής φόργουορντ