E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πάνω από 330.000 ανήλικοι βιάστηκαν από ιερείς τα τελευταία 70 χρόνια στη Γαλλία

Σκάνδαλο συγκλονίζει την Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία

Δημοσίευση 5/10/2021 | 16:28

Πάνω από 330.000 ανήλικοι βιάστηκαν από ιερείς τα τελευταία 70 χρόνια στη Γαλλία

Οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές για το 60% των ανδρών και γυναικών που κακοποιήθηκαν

Μετά από 2,5 χρόνια ερευνών, δημοσιεύτηκε έγγραφο 2.500 σελίδων που σπιλώνουν τη φήμη της Καθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας

«Σείεται» η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία μετά τις αποκαλύψεις ότι τουλάχιστον 330.000 ανήλικα υπέστησαν σεξουαλiκή κακοποίηση από κληρικούς και άλλα άτομα που είχαν σχέση με την Εκκλησία τα τελευταία 70 χρόνια.

Ο πρόεδρος της επιτροπής που εξέδωσε την έκθεση, Ζαν-Μαρκ Σοβέ, υποστήριξε ότι η έκθεση, που βασίζεται σε επιστημονική έρευνα, διαπίστωσε ότι οι βιασμοί διαπράχθηκαν από ιερείς και άλλους κληρικούς καθώς και μη θρησκευόμενους που εμπλέκονται στην εκκλησία.

«Οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές. Περίπου το 60% των ανδρών και των γυναικών που κακοποιήθηκαν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στη συναισθηματική ή σεξουαλiκή τους ζωή», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Το έγγραφο των 2.500 σελίδων βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας την ώρα που η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία, όπως και σε άλλες χώρες, επιδιώκει να αντιμετωπίσει σκοτεινά μυστικά που σπιλώνουν τη φήμη της εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο Σοβέ είπε ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων περιλαμβάνει περίπου 216.000 άτομα που κακοποιήθηκαν από ιερείς και άλλους κληρικούς.

Ο Ολιβιέ Σαβινιάκ, επικεφαλής της ένωσης θυμάτων «Parler et Revivre» (Μιλήστε και Ζήστε ξανά), είπε στο Associated Press ότι η «υψηλή αναλογία θυμάτων ανά θύτη είναι ιδιαίτερα τρομακτική για τη γαλλική κοινωνία, για την Καθολική Εκκλησία».

Ερευνήθηκαν αρχεία από τη δεκαετία του 1950

Η επιτροπή εργάστηκε για 2 1/2 χρόνια, ακούγοντας θύματα και μάρτυρες και μελετώντας αρχεία από την εκκλησία, τη δικαιοσύνη, την αστυνομία και τον Τύπο ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950. Μια τηλεφωνική γραμμή που ξεκίνησε στην αρχή της έρευνας έλαβε 6.500 κλήσεις από φερόμενα θύματα ή άτομα που δήλωσαν ότι γνώριζαν ένα θύμα.

Το δημοσίευμα βλέπει το φως μετά από ένα σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον παππού πλέον Μπερνάρ Πρεϊνά ο οποίος καταδικάστηκε πέρυσι για σεξουαλiκή κακοποίηση ανηλίκων και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Παραδέχτηκε ότι κακοποίησε περισσότερα από 75 αγόρια για δεκαετίες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν εκπονηθεί ανάλογες έρευνες από την Καθολική Εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Αυστραλία και την Ολλανδία.

Αλλά στη Γαλλία, η δημοσίευση αυτής της έκθεσης θεωρείται ιστορική στιγμή τόσο για την επίλυση αυτής της κρίσης που μαστίζει την Καθολική Εκκλησία εδώ και δεκαετίες, όσο και επειδή αντιμετωπίζει για πρώτη φορά σε μεγάλη κλίμακα το ζήτημα των καταχρήσεων της σεξουαλiκότητας σε οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και στην κοινωνία, ένα θέμα που εξακολουθεί να είναι ταμπού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

Ελλάδα 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων