E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί θα στείλουμε ελληνικό στρατό στο Μάλι της Αφρικής;

Τι ρόλο θα έχει το ελληνικό στράτευμα;

Δημοσίευση 5/10/2021 | 12:11

Γιατί θα στείλουμε ελληνικό στρατό στο Μάλι της Αφρικής;

Η στρατιωτική συμφωνία αμοιβαίας στρατιωτικής υποστήριξης που υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν και θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή των Ελλήνων, ενδεχομένως να ενεργοποιηθεί πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι περιμένουν πολλοί. Μέσω του άρθρου 2, η Γαλλία αναμένεται να ζητήσει από τη χώρα μας να στείλει στρατεύματα στο Μάλι της Αφρικής για την αντιμετώπιση των ανταρτών του ISIS που δρουν στην περιοχή. Εκεί βρίσκεται ήδη εδώ και πολύ καιρό γαλλικός στρατός.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Μακρόν δήλωσε στα μέσα Σεπτεμβρίου μέσω Twitter ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του σκότωσαν τον ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα Άντναν Αμπού Ουάιλν αλ Σαχράουι, που είχε επικηρυχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες με πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια. «Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική επιτυχία στη μάχη μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Σαχέλ», τόνιζε ο Μακρόν.

Τον περσινό Αύγουστο ο Σαχράουι είχε προσωπικά διατάξει τη δολοφονία έξι Γάλλων εργαζομένων σε οργανώσεις και του Νιγηριανού οδηγού τους, σύμφωνα με το Ελιζέ, ενώ τον περασμένο Ιούλιο ο Γάλλος πρόεδρος είχε εξαγγείλει την αναδιάταξη των στρατιωτικών του δυνάμεων στο Σαχέλ της Αφρική μειώνοντας στο ήμισυ σταδιακά τον αριθμό της εκεί παρουσίας.

Ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, Σαχράουι

Από πόσους θα απαρτίζεται το ελληνικό στράτευμα

Το ελληνικό στράτευμα που αναμένεται να σταλεί θα απαρτίζεται από περίπου 50 άτομα ως μέρος της Force Protection, της φρουράς στρατιωτικών δυνάμεων προστασίας δηλαδή, και δεν αναμένεται να εμπλακεί σε μάχες ή άλλου είδους επικίνδυνες επιχειρήσεις. Θα έχει πρωτίστως ρόλο βοηθητικό, ενώ θα σταλούν όπως όλα δείχνουν και τεθωρακισμένα οχήματα.

Για την ιστορία, το άρθρο 2 της ελληνογαλλικής συμφωνίας αναφέρει τα εξής: «Τα Μέρη (σ.σ. Ελληνική και Γαλλική Δημοκρατία) παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Το δε άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ αναφέρει πως: «Καμιά διάταξη αυτού του Χάρτη δε θα εμποδίζει το φυσικό δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής νόμιμης άμυνας, σε περίπτωση που ένα Μέλος των Ηνωμένων Εθνών δέχεται ένοπλη επίθεση, ως τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πάρει τα αναγκαία μέτρα για να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Τα μέτρα που θα παίρνουν τα Μέλη των Ηνωμένων Εθνών κατά την άσκηση αυτού του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας θα ανακοινώνονται αμέσως στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και σε καμία περίπτωση δε θα θίγουν την εξουσία και την υποχρέωση που έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με αυτόν το Χάρτη, να αναλαμβάνει οποτεδήποτε τη δράση που κρίνει αναγκαία για τη διατήρηση ή για την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαμντάνι για τη συνάντηση με τον Τραμπ: «Έχω πολλές διαφωνίες με τον πρόεδρο, αλλά δεν πρόκειται για εμένα»

Κόσμος Χτες
«Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε

Πέθανε στα 63 ο Gary «Mani» Mounfield των Stone Roses και Primal Scream

Πολιτισμός Χτες
Ο Mounfield υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Stone Roses, συγκροτήματος που καθόρισε τον λεγόμενο ήχο του «Madchester»

Καισαριανή: Εμπρησμός σε γνωστό μπαρ

Ελλάδα Χτες
«Πόλεμο συμφερόντων» βλέπει η ΕΛΑΣ

Πολική νύχτα στην Αλάσκα: Η πόλη που δεν θα δει ήλιο για δύο μήνες

Κόσμος Χτες
Βίντεο από την τελευταία ανατολή για το 2025

Σάλος στις ΗΠΑ: Έξι Δημοκρατικοί καλούν τον στρατό να μην υπακούει σε παράνομες διαταγές

Κόσμος Χτες
«Η προδοσία τιμωρείται με θάνατο» λέει ο Τραμπ

Το Grok του Έλον Μασκ αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα

Κόσμος Χτες
Ξεκίνησε έρευνα στη Γαλλία

Θεσσαλονίκη: Τρίχρονο αγοράκι έπεσε από τις κερκίδες του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου

Ελλάδα Χτες
Διακομίστηκε με τραύμα στο κεφάλι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου

Ισπανία: Η Meta καταδικάστηκε για «αθέμιτο ανταγωνισμό»

Κόσμος Χτες
Αποζημίωση 540 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ

Πειραιάς: 34χρονος γρονθοκόπησε οδηγό ταξί επειδή αρνήθηκε να τον μεταφέρει

Ελλάδα Χτες
Ο 34χρονος μπήκε σε ταξί που οδηγούσε 51χρονος και απαίτησε να μεταφερθεί στον προορισμό του

Πέθανε ο Πάνος Μαρινόπουλος

Ελλάδα Χτες
Την τελευταία του πνοή άφησε ο επιχειρηματίας