E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί θα στείλουμε ελληνικό στρατό στο Μάλι της Αφρικής;

Τι ρόλο θα έχει το ελληνικό στράτευμα;

Δημοσίευση 5/10/2021 | 12:11

Γιατί θα στείλουμε ελληνικό στρατό στο Μάλι της Αφρικής;

Η στρατιωτική συμφωνία αμοιβαίας στρατιωτικής υποστήριξης που υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν και θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή των Ελλήνων, ενδεχομένως να ενεργοποιηθεί πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι περιμένουν πολλοί. Μέσω του άρθρου 2, η Γαλλία αναμένεται να ζητήσει από τη χώρα μας να στείλει στρατεύματα στο Μάλι της Αφρικής για την αντιμετώπιση των ανταρτών του ISIS που δρουν στην περιοχή. Εκεί βρίσκεται ήδη εδώ και πολύ καιρό γαλλικός στρατός.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Μακρόν δήλωσε στα μέσα Σεπτεμβρίου μέσω Twitter ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του σκότωσαν τον ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα Άντναν Αμπού Ουάιλν αλ Σαχράουι, που είχε επικηρυχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες με πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια. «Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική επιτυχία στη μάχη μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Σαχέλ», τόνιζε ο Μακρόν.

Τον περσινό Αύγουστο ο Σαχράουι είχε προσωπικά διατάξει τη δολοφονία έξι Γάλλων εργαζομένων σε οργανώσεις και του Νιγηριανού οδηγού τους, σύμφωνα με το Ελιζέ, ενώ τον περασμένο Ιούλιο ο Γάλλος πρόεδρος είχε εξαγγείλει την αναδιάταξη των στρατιωτικών του δυνάμεων στο Σαχέλ της Αφρική μειώνοντας στο ήμισυ σταδιακά τον αριθμό της εκεί παρουσίας.

Ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, Σαχράουι

Από πόσους θα απαρτίζεται το ελληνικό στράτευμα

Το ελληνικό στράτευμα που αναμένεται να σταλεί θα απαρτίζεται από περίπου 50 άτομα ως μέρος της Force Protection, της φρουράς στρατιωτικών δυνάμεων προστασίας δηλαδή, και δεν αναμένεται να εμπλακεί σε μάχες ή άλλου είδους επικίνδυνες επιχειρήσεις. Θα έχει πρωτίστως ρόλο βοηθητικό, ενώ θα σταλούν όπως όλα δείχνουν και τεθωρακισμένα οχήματα.

Για την ιστορία, το άρθρο 2 της ελληνογαλλικής συμφωνίας αναφέρει τα εξής: «Τα Μέρη (σ.σ. Ελληνική και Γαλλική Δημοκρατία) παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Το δε άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ αναφέρει πως: «Καμιά διάταξη αυτού του Χάρτη δε θα εμποδίζει το φυσικό δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής νόμιμης άμυνας, σε περίπτωση που ένα Μέλος των Ηνωμένων Εθνών δέχεται ένοπλη επίθεση, ως τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πάρει τα αναγκαία μέτρα για να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Τα μέτρα που θα παίρνουν τα Μέλη των Ηνωμένων Εθνών κατά την άσκηση αυτού του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας θα ανακοινώνονται αμέσως στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και σε καμία περίπτωση δε θα θίγουν την εξουσία και την υποχρέωση που έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με αυτόν το Χάρτη, να αναλαμβάνει οποτεδήποτε τη δράση που κρίνει αναγκαία για τη διατήρηση ή για την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος στην Αυστραλία η χρήση social media για ηλικίες κάτω των 16 ετών

Κόσμος 09.12.2025
Ο νόμος έχει δεχθεί σκληρές επικρίσεις από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και από υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου, όμως έχει δεχθεί επίσης επαίνους από γονείς

Μπαλί: Συνελήφθη η πoρνoστάρ Bonnie Blue μαζί με 17 άνδρες για παραβίαση των νόμων περί πορνογραφίας

Κόσμος 09.12.2025
Η πoρνoστάρ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο φυλάκιση έως και 15 ετών

Τροχαίο με εγκατάλειψη 11χρονου στη Λαμία ‑ Ανθρωποκυνηγητό για τον ασυνείδητο οδηγό

Ελλάδα 09.12.2025
Ο 11χρονος διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Λαμίας

Συναγερμός από τον ΕΟΦ: Βρεφικό γάλα υπό διερεύνηση για σοβαρά κρούσματα αλλαντίασης!

Ελλάδα 09.12.2025
Το προϊόν πωλείται και μέσω διαδικτύου συμπεριλαμβανομένης και της πλατφόρμας Amazon.com, επομένως είναι πιθανή η διακίνησή του και στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Αγριος ξυλοδαρμός ανάμεσα σε ανήλικες μαθήτριες ‑ Πώς αντέδρασαν οι γονείς

Ελλάδα 09.12.2025
Η στιγμή του ξυλοδαρμού καταγράφηκε από κάμερα κινητού ενώ την ίδια ώρα μία γειτόνισσα εξέφρασε την έντονη αγανάκτησή της

Σύνταξη 1.700 ευρώ για τους πληγέντες στο Μάτι και στη Μάνδρα ανακοίνωσε το υπ. Οικονομικών

Ελλάδα 09.12.2025
Προβλέπεται, επίσης, καθολική διαγραφή οφειλών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και πλήρης υγειονομική κάλυψη για τους εγκαυματίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Πότε πληρώνονται συντάξεις, δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα

Οικονομία 09.12.2025
Νωρίτερα φέτος οι καταβολές τον Δεκέμβριο

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Όλες οι παγίδες που «καίνε» χιλιάδες οδηγούς

Οικονομία 09.12.2025
Όσα ξεκαθαρίζει ο νέος οδηγός της ΑΑΔΕ

Τι αλλάζει στο Δημόσιο το 2026: Προσλήψεις, αυξήσεις μισθών και νέα επιδόματα

Οικονομία 09.12.2025
Αυξήσεις αποδοχών και μισθολογικές παρεμβάσεις

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών φέρνει το 2026

Οικονομία 09.12.2025
Η κρίσιμη επιλογή του Ιανουαρίου