E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί θα στείλουμε ελληνικό στρατό στο Μάλι της Αφρικής;

Τι ρόλο θα έχει το ελληνικό στράτευμα;

Δημοσίευση 5/10/2021 | 12:11

Γιατί θα στείλουμε ελληνικό στρατό στο Μάλι της Αφρικής;

Η στρατιωτική συμφωνία αμοιβαίας στρατιωτικής υποστήριξης που υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν και θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή των Ελλήνων, ενδεχομένως να ενεργοποιηθεί πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι περιμένουν πολλοί. Μέσω του άρθρου 2, η Γαλλία αναμένεται να ζητήσει από τη χώρα μας να στείλει στρατεύματα στο Μάλι της Αφρικής για την αντιμετώπιση των ανταρτών του ISIS που δρουν στην περιοχή. Εκεί βρίσκεται ήδη εδώ και πολύ καιρό γαλλικός στρατός.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Μακρόν δήλωσε στα μέσα Σεπτεμβρίου μέσω Twitter ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του σκότωσαν τον ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα Άντναν Αμπού Ουάιλν αλ Σαχράουι, που είχε επικηρυχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες με πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια. «Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική επιτυχία στη μάχη μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Σαχέλ», τόνιζε ο Μακρόν.

Τον περσινό Αύγουστο ο Σαχράουι είχε προσωπικά διατάξει τη δολοφονία έξι Γάλλων εργαζομένων σε οργανώσεις και του Νιγηριανού οδηγού τους, σύμφωνα με το Ελιζέ, ενώ τον περασμένο Ιούλιο ο Γάλλος πρόεδρος είχε εξαγγείλει την αναδιάταξη των στρατιωτικών του δυνάμεων στο Σαχέλ της Αφρική μειώνοντας στο ήμισυ σταδιακά τον αριθμό της εκεί παρουσίας.

Ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, Σαχράουι

Από πόσους θα απαρτίζεται το ελληνικό στράτευμα

Το ελληνικό στράτευμα που αναμένεται να σταλεί θα απαρτίζεται από περίπου 50 άτομα ως μέρος της Force Protection, της φρουράς στρατιωτικών δυνάμεων προστασίας δηλαδή, και δεν αναμένεται να εμπλακεί σε μάχες ή άλλου είδους επικίνδυνες επιχειρήσεις. Θα έχει πρωτίστως ρόλο βοηθητικό, ενώ θα σταλούν όπως όλα δείχνουν και τεθωρακισμένα οχήματα.

Για την ιστορία, το άρθρο 2 της ελληνογαλλικής συμφωνίας αναφέρει τα εξής: «Τα Μέρη (σ.σ. Ελληνική και Γαλλική Δημοκρατία) παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Το δε άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ αναφέρει πως: «Καμιά διάταξη αυτού του Χάρτη δε θα εμποδίζει το φυσικό δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής νόμιμης άμυνας, σε περίπτωση που ένα Μέλος των Ηνωμένων Εθνών δέχεται ένοπλη επίθεση, ως τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πάρει τα αναγκαία μέτρα για να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Τα μέτρα που θα παίρνουν τα Μέλη των Ηνωμένων Εθνών κατά την άσκηση αυτού του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας θα ανακοινώνονται αμέσως στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και σε καμία περίπτωση δε θα θίγουν την εξουσία και την υποχρέωση που έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με αυτόν το Χάρτη, να αναλαμβάνει οποτεδήποτε τη δράση που κρίνει αναγκαία για τη διατήρηση ή για την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ιταλία ανέστειλε την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με το Ισραήλ, ανακοίνωσε η Μελόνι

Κόσμος 14.04.2026
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός προχώρησε σε νέα δήλωση στήριξης προς τον Πάπα Λέοντα μετά την επίθεση που δέχθηκε από τον Τραμπ

Η Βρετανίδα υπουργός Οικονομικών δηλώνει οργισμένη για την στρατηγική του Τραμπ στο Ιράν

Κόσμος 14.04.2026
«Οι ΗΠΑ πήγαν σε αυτό τον πόλεμο χωρίς ένα σαφές σχέδιο εξόδου, χωρίς μια σαφή ιδέα για το τι προσπαθούσαν να επιτύχουν», δήλωσε η Ριβς σε συνέντευξή της

Δύο συλλήψεις για τον θάνατο της 19χρονης στο Αργοστόλι, αναζητείται ακόμα ένα άτομο

Ελλάδα 14.04.2026
Οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη τους αναλύοντας βίντεο από ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου εντοπίστηκε η 19χρονη - Σε εξέλιξη είναι έρευνες των αστυνομικών στα σπίτια των συλληφθέντων, παρουσία εισαγγελέα

Ρουκέτα από το έθιμο στη Χίο χτύπησε 32χρονη στη γνάθο, μεταφέρθηκε στην Αθήνα για χειρουργείο

Ελλάδα 14.04.2026
Η γυναίκα πήγαινε με την οικογένειά της στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου όταν δέχτηκε την ρουκέτα στη γνάθο

Ο Λαζαρίδης έδειξε on air το πτυχίο του: «Δεν σκέφθηκα να παραιτηθώ γιατί είμαι πολύ καθαρός»

Ελλάδα 14.04.2026
«Το 2007 μπορούσες να εργαστείς ως μετακλητός υπάλληλος ακόμα και με αυτή τη βεβαίωση σπουδών»

Τουρκία: Η στιγμή που ο 19χρονος εισβάλλει στο σχολείο και ανοίγει πυρ προτού αυτοκτονήσει

Κόσμος 14.04.2026
Ο ένοπλος, πρώην μαθητής του σχολείου, τραυμάτισε 16 άτομα (10 μαθητές, 4 εκπαιδευτικούς, έναν αστυνομικό και τον εργαζόμενο στο κυλικείο) και στη συνέχεια αυτοκτόνησε

Παξοί: «Θέλω να τον ξαναδώ», λέει η αδερφή του 15χρονου που έχασε τη ζωή του στο τροχαίο

Ελλάδα 14.04.2026
Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τον 17χρονο τραυματία

Θεσσαλονίκη: Διέρρηξαν μονοκατοικία στην Τούμπα και πέρασαν το Πάσχα εκεί

Ελλάδα 14.04.2026
Προκάλεσαν φθορές και αφαίρεσαν διάφορα έπιπλα και αντικείμενα

Σούπερ μάρκετ: Έρχονται ανατιμήσεις «φωτιά» μετά το Πάσχα

Οικονομία 14.04.2026
Το «ταβάνι» στις προσφορές και οι έλεγχοι της Αρχής Εποπτείας στα σούπερ μάρκετ

Ποιοι πληρώνονται άμεσα: 49 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς έως 17 Απριλίου

Οικονομία 14.04.2026
Τι αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης