E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρόταση βόμβα για τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων από «Τζανάκη»

Οι πρότασεις που είναι στο τραπέζι

Δημοσίευση 5/10/2021 | 09:18

Πρόταση βόμβα για τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων από «Τζανάκη»

Την επέκταση της κινητικότητας όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ετοιμάζεται να ανακοινώσει το κυβερνητικό επιτελείο. «Αναφαίρετο είναι το δικαίωμα των εμβολιασμένων κατά της Covid-19 να ζουν φυσιολογικά, καθώς δεν μεταδίδουν ούτε μολύνονται τόσο εύκολα», λένε οι επιστήμονες. Ωστόσο, όμως, εκφράζουν ακόμη τις επιφυλάξεις τους, ως προς τον τρόπο της εφαρμογής του νέου μέτρου.

Παράλληλα, όλο και πιο κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα, όπως την ζούσαμε πριν από την πανδημία του κορονοϊού, αναμένεται να βρεθούν όσοι έχουν τελειώσει με τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19, ακόμη κι αν ζουν στις «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες υπάρχουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα.

Τα περιοριστικά «και όχι τιμωρητικά» μέτρα, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα εξακολουθήσουν να υφίστανται για όσους επιλέγουν να μην εμβολιάζονται. Με αποκλειστικό στόχο την προστασία των πολιτών. Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο υπουργός, ενισχύεται το σύστημα υγείας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης σε όποιον τη χρειαστεί.

Σε θετική κατεύθυνση κινούνται οι νέες ρυθμίσεις που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση την Τετάρτη (6/10), μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, σχολιάζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης:

«Το μέτρο είναι σωστό, υπό την έννοια ότι οι εμβολιασμένοι και δύσκολα μεταδίδουν και δύσκολα μολύνονται και έχουν γενικώς χαμηλό δείκτη συμμετοχής στην πανδημία. Οπότε είναι ένα μέτρο λογικό. Το θέμα είναι, πώς θα εφαρμοστεί και πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστεί», σημειώνει ο ίδιος.

«Εμβολιασμένοι πελάτες στην εστίαση, ανεμβολίαστο το προσωπικό;»

Ο επιστήμονας, ωστόσο, διατυπώνει μια σοβαρή επιφύλαξη. Κι αυτή σχετίζεται με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε εργαζόμενους στην εστίαση. Εάν, όπως λέει, εφαρμοστεί το μέτρο της ελεύθερης κινητικότητας των εμβολιασμένων στην εστίαση στις κόκκινες περιοχές, το προσωπικό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι ανεμβολίαστο.

«Αυτό σημαίνει πως και η εστίαση θα πρέπει να λειτουργήσει μόνο με εργαζόμενους εμβολιασμένους. Πώς θα γίνει αυτό, όταν η εστίαση το 30% με 40% των εργαζομένων είναι ανεμβολίαστοι;», αναρωτιέται ο Καθηγητής Τζανάκης.

Ο επιστήμονας, ωστόσο, πηγαίνει και ένα βήμα πιο πέρα: Στις κόκκινες περιοχές, όπως στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να απαγορευθούν και οι διανομαρχιακές μετακινήσεις σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι, ώστε να μη διασπείρουν τον ιό στις περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο, λέει:

«Στη Θεσσαλονίκη και στις “κόκκινες περιοχές” στη βόρεια Ελλάδα καλό θα ήταν να περιοριστούν οι διανομαρχιακές μετακινήσεις. Αν μπορούσε να γίνει αυτό, θα ήταν καλό. Ιδιαίτερα οι μετακινήσεις, από επιβαρυμένους νομούς προς τους νομούς με χαμηλό ιικό φορτίο. Και αν θα μπορούσε αυτό να εφαρμοστεί να απαγορεύονται μόνο στους ανεμβολίαστους, αυτό θα ήταν καλό. Οι εμβολιασμένοι να μπορούν να περνάνε», σημειώνει ο Καθηγητής.

«Ναι στις παρελάσεις, όχι στις δοξολογίες»

Αν και η επιδημιολογική κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα είναι ανησυχητική με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να έχουν πληρότητα που ξεπερνά το 90%, «δεν φαίνεται να υπάρχει και αυτή η εκρηκτικότητα που αναμενόταν. Είναι “κόκκινη”, αλλά δεν έχει και εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων. Είναι διαχειρίσιμη ακόμη η κατάσταση», αναφέρει ο Καθηγητής.

Το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου και του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν οι εορτασμοί αλλά να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην εκτραχυνθεί η διασπορά του κορονοϊού, λέει ο ίδιος:

«Φοβόμαστε δεν φοβόμαστε, πρέπει να το περάσουμε κι αυτό. Τι να κάνουμε τώρα; Όλοι ξέρουν τα μέτρα, όλοι ξέρουν ότι υπάρχουν τα εμβόλια, δεν μπορούμε να είμαστε μονίμως κλεισμένοι σε μία γυάλα. Πρέπει με κάποιο τρόπο να ανασυστήσουμε τη ζωή μας, ζώντας με τον ιό», τονίζει.

Η παρέλαση θα πρέπει να γίνει, με ορισμένα μέτρα και εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων, σημειώνει ο Καθηγητής και προσθέτει: «Κυρίως στις εκδηλώσεις που θα γίνονται σε κλειστούς χώρους. Στους ανοιχτούς χώρους μπορούμε με μια σχετική προσοχή και με τη χρήση μάσκας και αποστάσεις και να μην υπάρχει κοινωνικός συνωστισμός να γίνει η παρέλαση άνετα. Είναι ανοιχτός χώρος και δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι εκκλησιασμοί, όμως, που είναι σε κλειστούς χώρους και οι δοξολογίες, αυτά θα πρέπει να τα προσέξουμε”, καταλήγει ο κ. Νίκος Τζανάκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το FBI έκανε έφοδο στο σπίτι δημοσιογράφου της Washington Post τα ξημερώματα

Κόσμος Χτες
Ομοσπονδιακοί πράκτορες έφτασαν χωρίς προειδοποίηση, έψαξαν το σπίτι και κατέσχεσαν ηλεκτρονικές συσκευές

Ταξί: Παρατείνεται η απεργία των οδηγών

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι οδηγοί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή

Κύπρος: Θρίλερ με σορό άνδρα που εντοπίστηκε σε παραλία

Ελλάδα Χτες
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για Ρώσο επιχειρηματία

Ολυμπιακός ‑ ΠΑΟΚ 0‑2: «Αλωσε» το Καραϊσκάκη και προκρίθηκε στα ημιτελικά

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Δικέφαλος του Βορρά «καθάρισε» την πρόκριση από το πρώτο τέταρτο και περιμένει πλέον Παναθηναϊκό ή Αρη

Η Σουηδία στέλνει στη Γροιλανδία στρατιωτικό προσωπικό μετά από αίτημα της Δανίας

Κόσμος Χτες
Νωρίτερα σήμερα η Δανία ανακοίνωσε ότι ενισχύει «ξεκινώντας από σήμερα» τη στρατιωτική της παρουσία στη Γροιλανδία

Το Ιράν απειλεί τον Τραμπ: «Αυτή τη φορά η σφαίρα δεν θα αστοχήσει»

Κόσμος Χτες
Η απειλή έρχεται καθώς ετοιμάζεται επίθεση κατά του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης

Οι ΗΠΑ «παγώνουν» την έκδοση βίζας για τους υπηκόους 75 χωρών

Κόσμος Χτες
Αναλυτικά η λίστα με τις χώρες

ΑΕΚ ‑ ΟΦΗ 0‑1: «Μπαλωθιά» πρόκρισης στη Νέα Φιλαδέλφεια με υπογραφή Σαλσέδο

Αθλητικά Νέα Χτες
Μεγάλη νίκη για τους Κρητικούς που άφησαν εκτός συνέχειας την Ένωση και «πέταξαν» για τους «4» του Κυπέλλου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Εντός 24 ωρών πιθανή αμερικανική επίθεση στο Ιράν

Κόσμος Χτες
Αντίστροφη μέτρηση για χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα γίνει πέρα από οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη

Κόσμος Χτες
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε ισχυροί και τι σημαίνει ισχύς, δεν είμαστε στρατιωτική υπερδύναμη, αλλά χτίζουμε βήμα-βήμα για να γίνουμε μία τέτοια» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Νέο πρόγραμμα ΔΥΠΑ για 10.000 άνεργες μητέρες με μισθό έως 1.004 ευρώ, επιδοτείται και η μερική απασχόληση

Ελλάδα Χτες
Θα δημιουργηθούν 5.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και 5.000 νέες θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης - Έμφαση σε μητέρες ανήλικων παιδιών ηλικίας έως 15 ετών