E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γι αυτό έπεσαν Facebook, Instagram και Whatsapp

Η πρώτη αιτιολόγηση από την εταιρεία

Δημοσίευση 5/10/2021 | 08:14

Γι αυτό έπεσαν Facebook, Instagram και Whatsapp

Σύμφωνα με τους μηχανικούς του Facebook, αυτό οφείλεται σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.

«Άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι», σημείωσε ο όμιλος σε ανάρτησή του στο engineering.fb.com, χωρίς να διευκρινίσει από ποιον έγιναν οι αλλαγές ρυθμίσεων, ούτε εάν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση.

«Ζητάμε συγγνώμη από όσους επλήγησαν», πρόσθεσαν οι τεχνικοί της εταιρείας, τις πλατφόρμες της οποίας χρησιμοποιούν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

«Ήταν εσωτερικό λάθος»

Νωρίτερα, υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, εκμυστηρεύτηκαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως το μπλακάουτ προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της.

Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, κατά τις ίδιες πηγές.

Το σενάριο της κακόβουλης ενέργειας στο οποίο είχαν αναφερθεί ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια αποκλείστηκε από τους τεχνικούς της εταιρείας.

Μεγάλες απώλειες εν μέσω κατακραυγής

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, περιέγραψε το χθεσινό μπλακάουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ».

Η λειτουργία των social media σταδιακά αποκαταστάθηκε μετά από 6 και πλέον ώρες, την ώρα που το Facebook αντιμετωπίζει κατακραυγή έπειτα από αποκαλύψεις για τις πρακτικές του.

Ο όμιλος καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα σε όλο το διαδίκτυο παγκοσμίως και έχανε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια κάθε ώρα διακοπής της λειτουργίας των πλατφορμών του, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας μετρήσεων Standard Media Index.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι μεγιστάνες της τεχνολογίας ετοιμάζουν καταφύγια για την «Ημέρα της Κρίσης»: Πρέπει να ανησυχούμε;

Κόσμος 10.10.2025
Γιατί ο Ζούκερμπεργκ και άλλοι κρίσοι ετοιμάζονται για «τέλος του κόσμου».

Επίθεση με πιρούνι στην έγκυο: Νέο βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τον δράστη μεθυσμένο

Ελλάδα 10.10.2025
Ο σεσημασμένος 43χρονος δράστης, είχε στον όνομά του βαρύ ποινικό μητρώο, με δώδεκα συλλήψεις και ιστορικό κακοποιητικής συμπεριφοράς που ξεκινάει από το 2012.

Καρυστιανού: «Για να δίνουν το πράσινο φως για εκταφή, έχουν σκεφτεί τρόπο να ελέγξουν το αποτέλεσμα»

Ελλάδα 10.10.2025
«Υποχρεωτικά πρέπει να απευθυνθούμε σε εργαστήρια του εξωτερικού και για θέμα αξιοπιστίας και για θέμα εμπιστοσύνης στο ελληνικό κράτος».

Πέθανε ο Τζον Λοτζ, τραγουδιστής και μπασίστας των Moody Blues

Κόσμος 10.10.2025
Οι Moody Blues αναγνωρίζονται ευρέως ως πρωτοπόροι του προγκρέσιβ ροκ

«Αφιερώνω το Νόμπελ Ειρήνης στον Τραμπ», είπε η νικήτρια Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Κόσμος 10.10.2025
Οργή από τον Αμερικανό πρόεδρο που έχασε

Ισόβια σε πέντε άνδρες για τη δολοφονία Έλληνα στο Λονδίνο

Κόσμος 10.10.2025
Τον σκότωσαν με ματσέτες για να τον κλέψουν

Ακρίβεια: Εκτίναξη των τιμών στο κρέας

Οικονομία 10.10.2025
Θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση για μείωση;

Η στιγμή που γερανός κατεβάζει άνδρα 272 κιλών που δεν μπορεί να μετακινηθεί από το σπίτι του στη Φλόριντα

Κόσμος 10.10.2025
Οι διασώστες χρειάστηκε να κόψουν μέρος του τοίχου του διαμερίσματος, καθώς και μέρος των κιγκλιδωμάτων του μπαλκονιού για να τον μεταφέρουν