E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΑΑΔΕ: Διασταυρώσεις αποκάλυψαν απάτες με τα χρήματα στήριξης των πυρόπληκτων

Βρέθηκαν αιτήσεις από 500 διαφορετικά ΑΦΜ για ζημιές σε μόλις... έξι κτίρια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/10/2021 | 19:59

ΑΑΔΕ: Διασταυρώσεις αποκάλυψαν απάτες με τα χρήματα στήριξης των πυρόπληκτων

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει τεθεί μια σειρά πιθανών περιπτώσεων καταστρατήγησης των μέτρων στήριξης που αφορούν πληγέντες από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τη συγκέντρωση στοιχείων από ελέγχους και διασταυρώσεις αιτήσεων, οι οποίες έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, έχουν εντοπιστεί διάφορα… περίεργα φαινόμενα.

Μερικά ενδεικτικά ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:

  • Σε συγκεκριμένη περιφέρεια, στην οποία -σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών- διαπιστώθηκαν ζημίες συνολικά σε έξι κτίρια, είτε αυτές αφορούν οικίες είτε επαγγελματικούς χώρους, έχουν γίνει συνολικά αιτήσεις για αποζημίωση από περισσότερους από 500 Α.Φ.Μ.
  • Πάνω από 4.700 Α.Φ.Μ. υπέβαλαν δήλωση Ε9 με εισαγωγή νέων δικαιωμάτων επί ακινήτων μετά την 10η Αυγούστου του 2021, ημερομηνία ανακοίνωσης των μέτρων στήριξης των πυροπλήκτων. Υπήρξαν, μάλιστα, περιπτώσεις που ενώ υπέβαλαν δήλωση Ε9 με νέο δικαίωμα επί ακινήτου, εν συνεχεία, και αφού υπέβαλαν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για αποζημίωση στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, φαίνεται να διέγραψαν το συγκεκριμένο δικαίωμα επί ακινήτου από την περιουσιακή εικόνα Ε9.
  • Υπήρξαν μεταβολές Ε9, στις οποίες φαίνεται να μεταβλήθηκε η τοποθεσία ακινήτων από μη πληττόμενη σε πληττόμενη περιοχή.

Για αυτό τον λόγο, αποφασίστηκε το προσωρινό «πάγωμα» της αποπληρωμής των επίμαχων αιτήσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου και της διασταύρωσης της ακρίβειας του περιεχομένου τους.

Σε περίπτωση που τα ευρήματα των ελέγχων καταδείξουν φαινόμενα καταστρατήγησης και παράνομων πράξεων, ακόμα και διαφθοράς και απάτης, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ δεσμεύονται να παραπέμψουν τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.

Ταυτόχρονα, οι δύο φορείς βρίσκονται σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι έλεγχοι επιβεβαίωσης της καταστροφής των ακινήτων που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν υποβάλει στην πλατφόρμα arogi.gov.gr αίτηση για τη χορήγηση κρατικής αρωγής, έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε τροποποίηση ή ακόμη και ανάκληση έως τις 15 Οκτωβρίου 2021.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 18.11.2025
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος 18.11.2025
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος 18.11.2025
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 18.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 18.11.2025
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science 18.11.2025
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα 18.11.2025
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό

Γιάννης Πλούταρχος: Ποινή 18 μηνών με αναστολή στην εμμονική του θαυμάστρια

Ελλάδα 18.11.2025
Είχε πάει προ ημερών στην πρεμιέρα του!