E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το άγαλμα του πνιγμένου κοριτσιού που σε κοιτάει στα μάτια

Το τρομακτικά ζωντανό πρόσωπο είναι εκεί για να μας θυμίζει την κλιματική κρίση

Δημοσίευση 29/9/2021 | 15:19

Το άγαλμα του πνιγμένου κοριτσιού που σε κοιτάει στα μάτια

Η κλιματική αλλαγή πλέον είναι μία τεράστιας κλίμακας κρίση. Ο πλανήτης από τη μία άκρη μέχρι την άλλη είτε φλέγεται είτε πνίγεται. Ακραία καιρικά φαινόμενα χτυπούν σχεδόν κάθε μέρα τη Γη. Οι εικόνες από το καυτό ποτάμι λάβας που καίει τα πάντα στο νησί Λα Πάλμα της Ισπανίας και να φτάνει στον ωκεανό είναι χαρακτηριστικές.

Οι κάτοικοι του Μπιλμπάο λοιπόν ξύπνησαν πριν από λίγες ώρες και κοίταξαν κατάματα μία εικόνα που καθηλώνει. Με αινιγματικό βλέμμα και απαθώς κοιτώντας μέσα από τα θολά νερά του ποταμού Νερβιόν του Μπιλμπάο, το τρομακτικά ζωντανό πρόσωπο μιας νεαρής κοπέλας που «πνίγεται» στην παλίρροια, αναστατώνει τους ανθρώπους της ισπανικής πόλης.

Η φιγούρα με τίτλο «Bihar» (σ.σ. «Αύριο» στα Βασκικά) που δημιούργησε ο Μεξικανός καλλιτέχνης Ρούμπεν Ορόσκο έχει ως στόχο να προκαλέσει μία συζήτηση γύρω από το ζήτημα.

Ο Μεξικανός υπερρεαλιστής καλλιτέχνης Ρούμπεν Ορόσκο δημιούργησε την αινιγματική φιγούρα με στόχο να ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. «Οι άνθρωποι οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι ενέργειές τους μπορεί είτε να μας κρατήσουν στην επιφάνεια είτε να μας βυθίσουν».

Καθώς με την παλίρροια τα νερά ανεβοκατεβαίνουν, η φιγούρα των 120 κιλών βυθίζεται και αποκαλύπτεται κάθε μέρα. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη είναι μια αντανάκλαση του τι θα μπορούσε να συμβεί «εάν συνεχίσουμε να ποντάρουμε σε μη βιώσιμα μοντέλα».

Το άγαλμα μεταφέρθηκε με βάρκα και βυθίστηκε στο ποτάμι

Οι κάτοικοι του Μπιλμπάο ξύπνησαν και είδαν το γλυπτό για πρώτη φορά στο ποτάμι πριν από μερικές ημέρες, αφού μεταφέρθηκε με βάρκα και βυθίστηκε στο ποτάμι, κοντά στο κέντρο της πόλης, τη νύχτα.

«Στην αρχή μου προκάλεσε ένα αίσθημα άγχους, περισσότερο από το πρόσωπο που διακρίνεται έξω από το νερό, αλλά τώρα μου φέρνει θλίψη, μεγάλη θλίψη», δήλωσε η Τριάνα Γκιλ που βρέθηκε για τουρισμό στο Μπιλμπάο.

«Δεν φαίνεται καν να ανησυχεί, είναι σαν να αφήνει τον εαυτό της να πνιγεί», συμπληρώνει.

Μία άλλη γυναίκα που συνομίλησε με το πρακτορείο Reuters, με το όνομα Μαρία, αρχικά πίστευε ότι το γλυπτό ήταν μνημείο ενός τραγικού γεγονότος του παρελθόντος. «Έμαθα σήμερα ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, αλλά νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να δώσει το δικό του νόημα (στο γλυπτό)», είπε.

Το άγαλμα του Ορόσκο ωστόσο δεν δέχτηκε την οργή που έλαβε η δημιουργία ενός Ιταλού για να τιμηθεί ένα ποίημα του 19ου αιώνα και τα αποκαλυπτήρια έκανε ο Τζουζέπε Κόντε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Τραμπ θέλει να ξανανοίξει τις φυλακές του Αλκατράζ

Κόσμος 03.04.2026
Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά 152 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να μετατρέψει ξανά το ιστορικό Αλκατράζ σε υπερσύγχρονη φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Οι πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες της NASA από τη Σελήνη που κόβουν την ανάσα

Κόσμος 03.04.2026
Η δεύτερη εικόνα παρουσιάζει τη Γη ως μια «γαλάζια κουκκίδα»

Δώρο Πάσχα: Τι δικαιούνται μισθωτοί και απολυμένοι – Το περιθώριο για την καταβολή

Οικονομία 03.04.2026
Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση μη καταβολής από τον εργοδότη

20χρονος ψαράς βούτηξε και έσωσε λευκό καρχαρία στην Καλιφόρνια

Κόσμος 03.04.2026
Είχε μπλεχτεί στην πετονιά του

Εργατικό ατύχημα στο Κιάτο: «Λουκέτο» στο συσκευαστήριο που δούλευε η 40χρονη

Ελλάδα 03.04.2026
Αναρρώνει εκτός κινδύνου η γυναίκα - Nέες πληροφορίες για το συμβάν

Με τι καιρό θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα – Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός 03.04.2026
Ανοιξιάτικος θα είναι ο καιρός αρκετές ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας

Ανασχηματισμός: Η ψυχική υγεία στον Αδωνι Γεωργιάδη μετά την παραίτηση Βαρτζόπουλου

Ελλάδα 03.04.2026
Ο Αδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον απερχόμενο υφυπουργό Υγείας

Artemis II: Πρόβλημα στην διαστημική τουαλέτα έφερε... αναστάτωση

Κόσμος 03.04.2026
Το κέντρο ελέγχου της αποστολής της έδωσε οδηγίες για την επίλυση του προβλήματος

Χάκαραν το Ουφίτσι: «Μπήκαν παντού» και τώρα ζητούν «λύτρα» από το μουσείο

Κόσμος 03.04.2026
Οι χάκερ απειλούν να πουλήσουν τις πληροφορίες που έχουν κλαπεί, στο dark web

Ένα πρόβλημα που γνωρίζει κάθε εργαζόμενος εμφανίστηκε στo Artemis II

Tech + Science 03.04.2026
H πρώτη τεχνική δυσλειτουργία δεν αφορούσε το σκάφος ή τα συστήματα πλοήγησης, αλλά κάτι πολύ πιο απλό