E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το άγαλμα του πνιγμένου κοριτσιού που σε κοιτάει στα μάτια

Το τρομακτικά ζωντανό πρόσωπο είναι εκεί για να μας θυμίζει την κλιματική κρίση

Δημοσίευση 29/9/2021 | 15:19

Το άγαλμα του πνιγμένου κοριτσιού που σε κοιτάει στα μάτια

Η κλιματική αλλαγή πλέον είναι μία τεράστιας κλίμακας κρίση. Ο πλανήτης από τη μία άκρη μέχρι την άλλη είτε φλέγεται είτε πνίγεται. Ακραία καιρικά φαινόμενα χτυπούν σχεδόν κάθε μέρα τη Γη. Οι εικόνες από το καυτό ποτάμι λάβας που καίει τα πάντα στο νησί Λα Πάλμα της Ισπανίας και να φτάνει στον ωκεανό είναι χαρακτηριστικές.

Οι κάτοικοι του Μπιλμπάο λοιπόν ξύπνησαν πριν από λίγες ώρες και κοίταξαν κατάματα μία εικόνα που καθηλώνει. Με αινιγματικό βλέμμα και απαθώς κοιτώντας μέσα από τα θολά νερά του ποταμού Νερβιόν του Μπιλμπάο, το τρομακτικά ζωντανό πρόσωπο μιας νεαρής κοπέλας που «πνίγεται» στην παλίρροια, αναστατώνει τους ανθρώπους της ισπανικής πόλης.

Η φιγούρα με τίτλο «Bihar» (σ.σ. «Αύριο» στα Βασκικά) που δημιούργησε ο Μεξικανός καλλιτέχνης Ρούμπεν Ορόσκο έχει ως στόχο να προκαλέσει μία συζήτηση γύρω από το ζήτημα.

Ο Μεξικανός υπερρεαλιστής καλλιτέχνης Ρούμπεν Ορόσκο δημιούργησε την αινιγματική φιγούρα με στόχο να ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. «Οι άνθρωποι οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι ενέργειές τους μπορεί είτε να μας κρατήσουν στην επιφάνεια είτε να μας βυθίσουν».

Καθώς με την παλίρροια τα νερά ανεβοκατεβαίνουν, η φιγούρα των 120 κιλών βυθίζεται και αποκαλύπτεται κάθε μέρα. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη είναι μια αντανάκλαση του τι θα μπορούσε να συμβεί «εάν συνεχίσουμε να ποντάρουμε σε μη βιώσιμα μοντέλα».

Το άγαλμα μεταφέρθηκε με βάρκα και βυθίστηκε στο ποτάμι

Οι κάτοικοι του Μπιλμπάο ξύπνησαν και είδαν το γλυπτό για πρώτη φορά στο ποτάμι πριν από μερικές ημέρες, αφού μεταφέρθηκε με βάρκα και βυθίστηκε στο ποτάμι, κοντά στο κέντρο της πόλης, τη νύχτα.

«Στην αρχή μου προκάλεσε ένα αίσθημα άγχους, περισσότερο από το πρόσωπο που διακρίνεται έξω από το νερό, αλλά τώρα μου φέρνει θλίψη, μεγάλη θλίψη», δήλωσε η Τριάνα Γκιλ που βρέθηκε για τουρισμό στο Μπιλμπάο.

«Δεν φαίνεται καν να ανησυχεί, είναι σαν να αφήνει τον εαυτό της να πνιγεί», συμπληρώνει.

Μία άλλη γυναίκα που συνομίλησε με το πρακτορείο Reuters, με το όνομα Μαρία, αρχικά πίστευε ότι το γλυπτό ήταν μνημείο ενός τραγικού γεγονότος του παρελθόντος. «Έμαθα σήμερα ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, αλλά νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να δώσει το δικό του νόημα (στο γλυπτό)», είπε.

Το άγαλμα του Ορόσκο ωστόσο δεν δέχτηκε την οργή που έλαβε η δημιουργία ενός Ιταλού για να τιμηθεί ένα ποίημα του 19ου αιώνα και τα αποκαλυπτήρια έκανε ο Τζουζέπε Κόντε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η νύχτα που η Αργεντινή ξέχασε για λίγο τις πληγές της και έγινε ξανά μία χώρα

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Σε μια κοινωνία που έχει μάθει να διχάζεται σχεδόν για τα πάντα, το ποδόσφαιρο παραμένει το κοινό σημείο αναφοράς

Ανακαλύφθηκε νέο είδος πιθήκου στο Κονγκό – Εντυπωσιάζει με τα ροζ‑πορτοκαλί χείλη και το μαύρο πρόσωπο

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Το Colobus congoensis επιβεβαιώθηκε επίσημα ως το πέμπτο νέο είδος αφρικανικού πιθήκου που ανακαλύπτεται τα τελευταία 75 χρόνια και ήδη εγείρει ανησυχίες για την προστασία του.

Τελικός Μουντιάλ: Μέσι και Γιαμάλ... 19 χρόνια πριν ‑ Η φωτογραφία των δύο που γίνεται ξανά viral

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Αν και ο τελικός της Κυριακής θα είναι η πρώτη φορά που ο 39χρονος Αργεντινός και ο 19χρονος Ισπανός εξτρέμ θα βρεθούν αντιμέτωποι στο γήπεδο, δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται στην πραγματικότητα

Διαλύεται σιγά ‑ σιγά ο ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιήθηκε και η Πόπη Τσαπανίδου ‑ Με 16 βουλευτές το κόμμα

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Όλα δείχνουν, μάλιστα, ότι το κύμα φυγής θα συνεχιστεί

Ryanair: Σμήνος κουνουπιών «εισέβαλε» σε αεροπλάνο ‑ Επιβάτες τα κυνηγούσαν στην καμπίνα

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο από επιβάτιδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινική δίωξη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε Σκρέκα, Παπακώστα, Μπουκώρο, Σενετάκη ‑ Στο αρχείο οι κατηγορίες για άλλους 7

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Στο αρχείο οι κατηγορίες για Κώστα Αχ. Καραμανλή, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Νότη Μηταράκη, Κώστα Τσιάρα, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, Λάκη Βασιλειάδη και Θεόφιλο Λεονταρίδη

Σκηνές που κόβουν την ανάσα έζησαν λουόμενοι όταν μαχητικό πέταξε ξυστά πάνω από τα κεφάλια τους

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό διεξάγει έρευνα μετά την επικίνδυνα χαμηλή πτήση αεροσκάφους της ομάδας Blue Angels πάνω από παραλία στην Πενσακόλα της Φλόριντα.

Τι συνέβη στη Φλόριντα με τα μαχητικά που πέταξαν πάνω από λουόμενους !

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό διεξάγει ΕΔΕ μετά την επικίνδυνη χαμηλή πτήση

Πετράλωνα: Απομακρύνονται τα μπάζα από την πολυκατοικία που κατέρρευσε

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Ο Δήμος Αθηναίων αναμένεται να αναλάβει τον συντονισμό με εισαγγελική παραγγελία, ενώ οι εργασίες θα γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή για να μη χαθούν κρίσιμα στοιχεία για τα αίτια της κατάρρευσης.

Γλυφάδα: Τι συμβαίνει με τους ψεκασμούς που ξεκίνησαν από τις 6 το πρωί – Δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 16.07.2026
Επιβεβαιωμένο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στη Γλυφάδα ενεργοποίησε άμεσα τις αρχές, με προληπτικούς ψεκασμούς σε κεντρικές οδούς της περιοχής.

Ποια δημοσιογράφος έδινε ζωντανό ρεπορτάζ με μια κατσαρίδα πάνω της ‑ και πώς αντέδρασε

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Η Ρέιτσελ Μένιτοφ του KTLA διατήρησε την ψυχραιμία της ενώ ένα έντομο περπατούσε στο στέρνο και τον λαιμό της κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης.