E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν οι ΗΠΑ σκέφτηκαν να κάνουν εμπόριο με τη φυλή που ζούσε κάτω από τη Γη

Μια τρελή ιδέα που παραλίγο να γίνει πράξη

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 24/9/2021 | 00:11

Όταν οι ΗΠΑ σκέφτηκαν να κάνουν εμπόριο με τη φυλή που ζούσε κάτω από τη Γη
@iflscience.com

Πάντα οι πιο τρελές ιδέες παίρνουν σάρκα και οστά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι ΗΠΑ έχουν μια παράδοση στις ριψοκίνδυνες με ρίσκο ιδέες, που αν τις βγουν τότε βγαίνει μόνο κερδισμένη. Αλλά ανάμεσα σε αυτές έχουν υπάρξει και θεότρελες ιδέες που δεν έγιναν πράξη απλά από μια συγκυρία. Η παρακάτω είναι μια από αυτές.

Ο John Cleves Symmes, Jr. ήταν διοικητής στον στρατό. Ήταν και ο εμπνευστής της ιδέας. Πίστευε πως υπήρχαν άνθρωποι που ζούσαν κάτω από την επιφάνεια της και γύριζε όλη τη χώρα, μιλώντας γι’ αυτό.

Πίστευε λοιπόν ότι η Γη αποτελούνταν από πολλαπλές σφαίρες και πως υπήρχαν τρύπες στον βόρειο και νότιο πόλο, που σε οδηγούσαν στο εσωτερικό της. Η πρότασή του ήταν να τις εκμεταλλευτούν για να αποκτήσουν πρόσβαση στον άδειο πυρήνα της Γης και να τον εξερευνήσουν.

Σκοπός του ήταν να στείλει περίπου 100 στρατιώτες στον Βόρειο Πόλο με έλκηθρα που θα έσερναν τάρανδοι. Επίσης είχε στο βάθος του μυαλού του, ότι μια φυλή θα μπορούσε να ζει στα έγκατα της Γης, με την οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εμπόριο.

Οι περισσότεροι γελούσαν με την ιδέα του. Την έβρισκαν λίγο έως πολύ παρατραβηγμένη. Αλλά η λέξη εμπόριο είναι μια από αυτές που σου τραβούν την προσοχή. Έτσι ο 6ος πρόεδρος των ΗΠΑ, John Quincy Adams, συμφώνησε να χρηματοδοτήσει το τρελό αυτό ταξίδι. Ωστόσο, η θητεία του τελείωσε πριν η ιδέα να γίνει πράξη. Ο επόμενος πρόεδρος ήταν ο Andrew Jackson, ο οποίος ούτε που το σκέφτηκε, βάζοντας τέλος στα όνειρα 100 ανθρώπων να κάνουν ένα ταξίδι στον Βόρειο Πόλο και από εκεί στο κέντρο της Γης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι είναι ο... πυρετός της μπλε κουκίδας που τρομοκρατεί τη μουσική βιομηχανία

E-Daily 1.Hero 17.06.2026
Γιατί ακυρώνονται τόσες συναυλίες; Η κρυφή κρίση που χτυπά τη μουσική βιομηχανία

Πόσες ακόμη; Η Ελλάδα μετρά ήδη 6 γυναικοκτονίες μέσα στο 2026 και ο εφιάλτης συνεχίζεται

E-Daily 3.Left 17.06.2026
Από τις 19 γυναικοκτονίες του 2025 στις 6 που έχουν ήδη καταγραφεί φέτος. Κάπου ανάμεσα στους αριθμούς, υπάρχουν γυναίκες που δεν πρόλαβαν να ζήσουν.

Γιατί η Starbucks θα κλείσει προσωρινά 2.000 καταστήματα στην Κορέα;

E-Daily 3.Left 17.06.2026
Το χρονικό της μοιραίας «σύμπτωσης»

Πως προέκυψε ο όρος σκυλάδικα για τα νυχτερινά κέντρα στην Ελλάδα;

E-Daily 3.Left 17.06.2026
Οι εκδοχές για το πως βγήκε ο όρος

Explainer: Γιατί δεν γεννιούνται πια παιδιά σε εκατοντάδες περιοχές της Ελλάδας;

E-Daily 3.Left Χτες
Η σιωπή στα μαιευτήρια της επαρχίας τρομάζει περισσότερο από τα στατιστικά

Η Keke Palmer έχει το τέλειο σπίτι που θα πρωταγωνιστούσε σε δική του σειρά

E-Daily 3.Left Χτες
Η ηθοποιός και τραγουδίστρια ξεναγεί το κοινό σε έναν χώρο όπου κάθε αντικείμενο κρύβει μια ξεχωριστή ιστορία

Οι πιο στιλάτοι ποδοσφαιριστές του κόσμου έρχονται από το Κονγκό

E-Daily 3.Left Χτες
Οι «Λεοπαρδάλεις» του Κονγκό τίμησαν την ιστορία τους

Η ποιήτρια που σόκαρε την Ιαπωνία: Η γυναίκα που τόλμησε να μιλήσει για τον έρωτα όταν όλες έπρεπε να σιωπούν

E-Daily 3.Left Προχτές
Την αποκάλεσαν ανήθικη, την κατηγόρησαν ότι «διαφθείρει τα ήθη», όμως η Yosano Akiko άλλαξε για πάντα τον τρόπο που οι γυναίκες μιλούν για τον εαυτό τους, τον έρωτα και την ελευθερία.