E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

AUKUS: Περνά στην αντεπίθεση η Αυστραλία

Η απάντηση στην Γαλλία για τα υποβρύχια

Δημοσίευση 19/9/2021 | 10:22

AUKUS: Περνά στην αντεπίθεση η Αυστραλία

Τη δική της εκδοχή δίνει η Αυστραλία σχετικά με την ακύρωση της συμφωνίας για προμήθεια υποβρυχίων από την Γαλλία, μετά την συμφωνία AUKUS με Βρετανία και ΗΠΑ.

Η Αυστραλία εγκατέλειψε τη συμφωνία του 2016 με τον γαλλικό όμιλο Naval για την προμήθεια στόλου συμβατικών υποβρυχίων, ανακοινώνοντας την Πέμπτη το σχέδιό της να κατασκευάσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια, τη λεγόμενη AUKUS.

Η κίνηση εξόργισε τη Γαλλία, σύμμαχο των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ, και την οδήγησε να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα, ενώ ενόχλησε την Κίνα, τη μεγάλη δύναμη στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού.

Πρωτοφανής διπλωματική κρίση

Η συμφωνία οδήγησε την Ουάσινγκτον σε άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση με το Παρίσι, που σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά διαρκείας στη συμμαχία των ΗΠΑ με τη Γαλλία και την Ευρώπη, θέτοντας επίσης εν αμφιβόλω το ενωμένο μέτωπο που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση του Μπάιντεν απέναντι στην Κίνα. Το Παρίσι χαρακτήρισε την ακύρωση της συμφωνίας πισώπλατη μαχαιριά, με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν να δηλώνει ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία μπήκαν σε «κρίση».

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον δήλωσε σήμερα ότι η Αυστραλία εξέφραζε τις ανησυχίες της στη Γαλλία αναφορικά με την παραγγελία – αποτιμήθηκε στα 40 δισεκ. δολάρια το 2016, θεωρήθηκε ότι θα κόστιζε πολύ περισσότερα σήμερα – επί περίπου 2 χρόνια.

«Οι ισχυρισμοί ότι οι ανησυχίες δεν είχαν διατυπωθεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση, απλά αψηφούν, ειλικρινά, ό,τι είναι δημόσια καταγεγραμμένο και σίγουρα ό,τι λέγαμε δημοσίως για μεγάλο διάστημα», δήλωσε ο Ντάτον στο Sky News.

«Είχα εκδηλώσει ανησυχίες για το πρόγραμμα»

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε εκφράσει «πολύ σημαντικές ανησυχίες» για τη συμφωνία στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Ιούνιο και είχε ξεκαθαρίσει ότι η Αυστραλία «θα χρειαστεί να λάβει μια απόφαση με βάση το εθνικό μας συμφέρον».

Ο υπουργός Οικονομικών Σάιμον Μπέρμιγχαμ δήλωσε ότι η Αυστραλία είχε ενημερώσει τη Γαλλία για τη συμφωνία αλλά σε σημερινές του δηλώσεις αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν μυστικές, δεδομένου του πόσο ευαίσθητο ήταν το ζήτημα. Ο Ντάτον και ο Μπέρμιγχαμ αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το κόστος της νέας συμφωνίας, πάντως ο Ντάτον παραδέχθηκε ότι «δεν πρόκειται να είναι ένα φθηνό πρόγραμμα» εξοπλισμών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο

Ελλάδα 03.05.2024
Δείτε πως ζητωκραύγασαν οι επιβάτες για την απομάκρυνσή του

Starbucks, KFC και McDonald’s: Οι καταναλωτές τους γυρνούν την πλάτη

Οικονομία 03.05.2024
Μείωση πωλήσεων για τις αλυσίδες fast food

Κιργιστάν: Τρομακτικό ατύχημα ‑ Φορτηγό παρέσυρε και τραυμάτισε 29 μαθητές, ο οδηγός ξέχασε να βάλει χειρόφρενο

Κόσμος 03.05.2024
Ηλικίας 9 έως 16 ετών οι τραυματισμένοι μαθητές - Οχτώ νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

Γιατί έχει συννεφιά ο ουρανός τη Μεγάλη Παρασκευή; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση

Καιρός 03.05.2024
Ο Θοδωρής Κολυδάς καταθέτει τα επιστημονικά δεδομένα για τον καιρό

Η τρίτη ισχυρότερη μαγνητική καταιγίδα του 2024 έπληξε τη Γη ‑ Τι συνέβη στη Ρωσία

Κόσμος 03.05.2024
Μια ζώνη σέλας έχει σχηματιστεί σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια της Ρωσία

Βούλα: Μηχανή παρέσυρε και σκότωσε πεζή

Ελλάδα Χτες
Βαριά τραυματισμένος ο οδηγός

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τις ημέρες του Πάσχα

Ελλάδα Χτες
Με ειδικά προγράμματα δρομολογίων

Ο Μακρόν επιμένει: «Δεν πρέπει να αποκλείουμε χερσαία επέμβαση της Δύσης στην Ουκρανία»

Κόσμος Χτες
«Δεν θα πρέπει να αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο διότι ο στόχος μας είναι να μην καταφέρει ποτέ η Ρωσία να κερδίσει», ανέφερε ξανά ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Πέννυ Ρόγκα ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο

Αθλητικά Νέα Χτες
Στην πιο μεγάλη της μάχη, η Πέννυ θα νικήσει