E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αν ψηφίζαμε για Πρόεδρο Ε.Ε ποιος πιστεύετε ότι θα έβγαινε;

Δείτε το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που ξάφνιασε πολλούς

Δημοσίευση 14/9/2021 | 19:12

Αν ψηφίζαμε για Πρόεδρο Ε.Ε ποιος πιστεύετε ότι θα έβγαινε;

Λίγο πριν από το τέλος της εποχής Μέρκελ, η δημοτικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υψηλή. Οι Ευρωπαίοι θα την προτιμούσαν μάλιστα για πρόεδρο της Ευρώπης, εάν υπήρχε τέτοιο αξίωμα.

Εάν διεξήγοντο εκλογές για πρόεδρο της Ευρώπης, η καγκελάριος Μέρκελ θα κέρδιζε σαφώς με 41% των ψήφων έναντι του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν με 14%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στις Βρυξέλλες και η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR). Στην έρευνα δεν υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι.

Στο υποθετικό αυτό ερώτημα, η Χριστιανοδημοκράτις (CDU) πολιτικός θα εξελέγετο με απόλυτη πλειοψηφία στην Ολλανδία (58%), την Ισπανία (57%) και την Πορτογαλία (52%). Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους δεν θα συμμετείχε πάντως καν σε τέτοιες εκλογές. Πάντως, ένα τέτοιο αξίωμα, ένας εκλεγόμενος από τους Ευρωπαίους πολίτες πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ευρωπαϊκής πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ είναι ότι διέλυσε τις αμφιβολίες για την κυρίαρχη Γερμανία στην Ευρώπη. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49%) έχουν το ίδια άποψη και για την επίσης Γερμανίδα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (CDU).

Ωστόσο, το 34 %, των ερωτηθέντων Ευρωπαίων πιστεύει ότι έχει παρέλθει η εποχή της ακμής της Γερμανίας. Αυτής της γνώμης είναι οι πολίτες και στην ίδια τη Γερμανία, αλλά και στην Αυστρία, το 52% των ερωτηθέντων σε έκαστη. Το 21 % των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η Γερμανία βιώνει τη χρυσή εποχή της αυτή τη στιγμή. Ιδίως οι Ισπανοί έχουν αυτήν την γνώμη σε ποσοστό 32%, επίσης το 27% των Πολωνών και το 26% των Πορτογάλων, αλλά μόνο το 15% των Γερμανών.

Η δεξαμενή σκέψης ECFR διεξάγει έρευνες για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Η παρούσα έρευνα διεξήχθη τον Μάιο και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και ερωτήθηκαν πολίτες από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Μασκ ανακοίνωσε την ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος – «Το America Party σχηματίζεται για να σας δώσει πίσω την ελευθερία σας»

Κόσμος 06.07.2025
Η χώρα μας χρειάζεται μια εναλλακτική στο μονοκομματικό σύστημα Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών, ώστε ο λαός να έχει πραγματικά φωνή» δηλώνει

Μετά τον τετραήμερο καύσωνα με τα 40αρια έρχονται θυελλώδεις άνεμοι – Μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές

Καιρός Χτες
Αποπνικτική θα είναι η κατάσταση τις επόμενες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Συνελήφθη 43χρονος για άσκοπους πυροβολισμούς στο Ρέθυμνο

Ελλάδα Χτες
Ο 43χρονος δεν παρείχε τις απαραίτητες πληροφορίες για την ανακάλυψη των δραστών που προέβησαν στη ρίψη των άσκοπων πυροβολισμών στην αυλή του σπιτιού του

Φονικές πλημμύρες στο Τέξας: Μάχη με τον χρόνο για τις αγνοούμενες κατασκηνώτριες‑ Νεκρά 9 παιδιά

Κόσμος Χτες
Δύο από τα μικρότερα κορίτσια της κατασκήνωσης που παρασύρθηκε από τα νερά βρέθηκαν νεκρά, αυξάνοντας τους φόβους για την τύχη των υπολοίπων

Ελευσίνα: Σύλληψη 31χρονου που βίαζε και εξέδιδε 17χρονη ‑ Τον έψαχναν από το 2021

Ελλάδα Χτες
Ο 31χρονος παρουσίαζε την ανήλικη κοπέλα ως ενήλικη

Πολωνός καθηγητής το θύμα της δολοφονίας στην Αγία Παρασκευή

Ελλάδα Χτες
Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το θύμα που ήταν 43 ετών και πατέρας δύο παιδιών

Δελφίνια «έκλεψαν την παράσταση» στον Κορινθιακό

Ελλάδα Χτες
Η εμφάνιση των δελφινιών στον Κορινθιακό Κόλπο είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για το οικοσύστημα της περιοχής

Πακιστάν: Κατέρρευσε πολυώροφο κτίριο ‑ 16 νεκροί, οκτώ εγκλωβισμένοι στα ερείπια

Κόσμος Χτες
Οι διασώστες χρησιμοποιούν βαριά μηχανήματα για να αναζητήσουν τουλάχιστον οκτώ ακόμη επιζώντες που πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια

Χαλκιδική: Λουκέτο σε beach bar για καταπάτηση αιγιαλού

Ελλάδα Χτες
Πάνω από 3.000 καταγγελίες στο MyCoast

Συνελήφθη δημοσιογράφος στον Βόλο που φέρεται να εκβίαζε τη Ζέττα Μακρή

Ελλάδα Χτες
Φέρεται να της ζήτησε 10.000 ευρώ για να μη γράφει δυσμενή σχόλια για την ίδια στο μέσο που κατέχει - Συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα

Συγκλονιστικός Μπερνάρντο Σίλβα στο ύστατο αντίο στον Ζότα

Αθλητικά Νέα Χτες
«Ο αριθμός 20 ήταν ήδη ξεχωριστός, τώρα θα είναι ακόμη περισσότερο»