E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εξαρση κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες

Τι ισχύει με τα εμβόλια και αλλεργικές αντιδράσεις

Δημοσίευση 13/9/2021 | 18:07

Εξαρση κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες

«Πριν 4 ημέρες είχα την τύχη να έχω μάθημα στους τελειόφοιτους της Ιατρικής στο πανεπιστήμιο» είπε η Μαρία Θεοδωρίδου με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων. «Το κλίμα της διαδραστικής επικοινωνίας ήταν χαρά για όλους. Οι αυριανοί γιατροί ήταν όλοι εμβολιασμένοι» συμπλήρωσε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής εμβολιασμών σημείωσε πως «ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων αποτελεί καθημερινά ένα θέμα συζήτησης. Με την ενεργό συμμετοχή των παιδιάτρων, αναμένεται ότι πολλά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των γονέων αλλά και των ίδιων των εφήβων θα απαντηθούν από τα άτομα που γνωρίζουν και εμπιστεύονται».

Οι λανθασμένες αντιλήψεις αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και σε αντιλήψεις που διακινούνται στην κοινωνία που υποστηρίζουν λανθασμένα πως το εμβόλιο ίσως επηρεάσει την ανάπτυξη των παιδιών ή να αλλοιώσουν το DNA. «Αυτές οι λανθασμένες αντιλήψεις πιστεύω ότι με την επικοινωνία με τους παιδίατρους θα εκλείψουν» είπε.

Όπως είπε, αυξημένη είναι και η κινητικότητα σχετικά με τα εμβόλια για τις μικρότερες ηλικίες 5-12 ετών. Οι κλινικές μελέτες εξελίσσονται με προσαρμοσμένη δοσολογία και φαίνεται πως οι ρυθμιστικές αρχές μπορείς να δρομολογήσουν την έγκριση με τον χαρακτηρισμό της επείγουσας χρήσης τους επόμενους μήνες, συμπλήρωσε.

Ωστόσο, η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως δεν θα πρέπει να χάνεται ο χρόνος ούτε μας μέρας. Πρέπει να συνεχίζονται οι εμβολιασμοί χωρίς αν αναβάλλονται.

Εμβόλια και αλλεργικές αντιδράσεις

Η Μαρία Θεοδωρίδου έδωσε ωστόσο στοιχεία και για πιθανές αλλεργίες που μπορεί να προκύψουν από το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό. «Τέλος Αυγούστου δημοσιεύτηκε μελέτη από το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισραήλ, που αφορά το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021» είπε.

Σε αυτή συμμετείχαν 8.000 άτομα, εκ των οποίων αξιολογήθηκαν περισσότερα από 400 άτομα που είχαν τις προϋποθέσεις να έχουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση.

Η έρευνα έδειξε πως το 98% αυτών των ατόμων δεν είχε καμία αλλεργική αντίδραση, 1% είχε ήπια αλλεργική αντίδραση και μόλις το 0,7% είχε αναφυλλακτική αντίδραση που αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά.

Φαίνεται έτσι πως η συχνότητα αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της Pfizer ανέρχεται σε 4,7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο εμβολιασμών. Η μελέτη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς στις κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνονταν άτομα με ιστορικό αλλεργίας.

«Επομένως από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υπήρχε και υπάρχει μια υπερκτίμηση των αλλεργικών αντιδράσεων από το εμβόλιο και αυτό ίσως έχει στερήσει την ανοσοποίηση ορισμένων από τον κορωνοϊό» είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Τι προβλέπεται για την τρίτη δόση του εμβολίου
Τέλος, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού αναφέρθηκε και πάλι στην χορήγηση τρίτης δόση σε ανασοκατασταλμένους, σε διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα άνω των 60 ετών. Τόνισε δε, πως το χρονικό διάστημα χορήγησης αυτής της τρίτης δόσης είναι έξι ως οκτώ μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπρόκρισης δείχνουν ότι και άλλες ομάδες πληθυσμιακές μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση, ανάμεσά τους, οι υγειονομικοί. Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως οι εργαζόμενοι σε δομές υγείας, εκτίθενται κατεξοχήν στη λοίμωξη από τον ιό και από μελέτες έχει βρεθεί η φθορά, η βαθμιαία μείωση της κυτταρικής ανοσίας, ιδιαίτερα μετά από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα.

Σύμφωνα με μελέτη από τις ΗΠΑ, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, μετά τη θεαματική μείωση των περιπτώσεων λοίμωξης από Covid στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια τον Μάρτιο, οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα τον μήνα Ιούλιο, μήνα εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα.


Ενδεικτικά από τους 227 επαγγελματίες υγείας, οι 130, ποσοστό 57,3% ήταν θετικοί στον κορωνοϊό έπειτα από μοριακό έλεγχο. Έτσι, φαίνεται πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε από 90% στο 65% για την προστασία από τη λοίμωξη και την ολιγοσυμπτωματική νόσο.

«Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων από τον ιό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση στο εργασιακό και το οικογενειακό περιβάλλον, αλλά κυρίως για την επιβάρυνση του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει από την απουσία υγειονομικών από την εργασία τους» σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Κλείνοντας, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού τόνισε πως πολλά από τα σημεία του γρίφου του κορωνοϊού, διευκρινίζονται, αποκωδικοποιούνται, προσφέροντάς μας γνώσεις για την καλύτερη χορήγηση, εφαρμογή των εμβολίων και για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών εν γένει.

Θεμιστοκλέους: 140.000 παιδιά 12-17 έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής
Τουλάχιστον 140.000 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, όπως ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οπως έκανε γνωστό, ξεπεράσαμε σήμερα τους 11.710.00 εμβολιασμούς και περισσότεροι από 6.265.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Ποσοστό που αντιστοιχεί σε 60% του γενικού πληθυσμού και 68,6% του ενήλικου πληθυσμού.

«Περισσότεροι από 5.850.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Και πρόσθεσε ότι αυτό αντιστοιχεί σε 56% του γενικού πληθυσμού και 65% ενήλικου.

Επίσης, όπως ανέφερε, «102.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση, με τους περισσότερους να είναι κάτω των 35 ετών».

Οσον αφορά στα παιδιά, είπε συγκεκριμένα ότι στην ηλικιακή ομάδα 15-17, το 25% έχει ήδη εμβολιαστεί, δηλαδή 90.000. «Καταγράφεται σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 το 13% έχει ήδη εμβολιαστεί, δηλαδή 50.000 παιδιά. «Σύνολο έχουν εμβολιαστεί παραπάνω από 140.000 παιδιά».

Για την αναμνηστική δόση, επισήμανε πως ανοίγει η πλατφόρμα για τους ανοσοκατεσταλμένους. «Οι πολίτες θα λάβουν SMS στο κινητό τους, που θα τους υπενθυμίζει ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους», είπε.

Πηγή: iefimerida.gr - Κορωνοϊός-Θεοδωρίδου: Μόλις 0,7% των εμβολιασμένων με ιστορικό αλλεργίας παρουσίασε αναφυλακτική αντίδραση -Δείτε Live

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Κόσμος Χτες
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Ελλάδα Χτες
Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Γερμανία: Επίθεση σε ισραηλινό εστιατόριο στο Μόναχο ‑ Αντισημιτικά κίνητρα εξετάζουν οι αρχές

Κόσμος Χτες
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Κόσμος Χτες
Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί

Συνομιλίες ΗΠΑ ‑ Ιράν: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή ‑ Το σχέδιο των δέκα σημείων και οι παρουσίες

Κόσμος Χτες
Ιράν: «Το σχέδιο 10 σημείων της Τεχεράνης θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Η νέα λειτουργία του WhatsApp ‑ Τι αλλάζει και πότε

Tech + Science Χτες
Η νέα λειτουργία του WhatsApp θα είναι διαθέσιμη τους επόμενους μήνες, αλλά αρχικά θα είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό χρηστών