E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα: Επιπλέον έκπτωση φέρνουν ΔΕΗ και ιδιωτικοί πάροχοι

Το όφελος για τα νοικοκυριά στους λογαριασμούς ρεύματος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/9/2021 | 12:03

Μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα: Επιπλέον έκπτωση φέρνουν ΔΕΗ και ιδιωτικοί πάροχοι

«Ό,τι παράγεται ως νέος πλούτος, θα διανέμεται στους πολίτες επίκαιρα με βάση ένα λόγο δικαιοσύνης», δεσμεύθηκε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στον απόηχο των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα θα αφορούν όλες τις εταιρείες ενεργείας, όχι μόνο τη ΔΕΗ, και σημείωσε ότι με την επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ουσιαστικά απορροφάται το σύνολο της αύξησης στα τιμολόγια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗOι ανακοινώσεις από υπουργείο Οικονομικών για τα νέα μέτρα 13/9/2021

Από 1ης Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος για το σύνολο των νοικοκυριών και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, διάστημα κατά το οποίο οι διεθνείς τιμές των καυσίμων πιέζουν προς τα πάνω το κόστος του ηλεκτρικού.

Με τον τρόπο αυτό, όπως επεσήμανε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και σε συνδυασμό με την έκπτωση καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό ή και στο σύνολό της η επιβάρυνση των νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα. Το όφελος για τα νοικοκυριά, ανάλογα με τον όγκο της κατανάλωσης, είναι ότι η επιβάρυνση που εκτιμάται ότι θα έφτανε μεταξύ 20 και 44 ευρώ θα μηδενιστεί ή θα περιοριστεί στα 2 ευρώ το μήνα εφόσον συνυπολογιστεί και η έκπτωση 30% που χορηγεί η ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία άλλαξε η εμπορική πολιτική με την κατάργηση της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα και την επιβολή αντίστοιχης ρήτρας χονδρικής τιμής του ρεύματος. «Είναι ένας δρόμος που η ΔΕΗ ανοίγει για να ακολουθήσουν και οι ιδιώτες πάροχοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η επιδότηση θα είναι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (που αντιστοιχεί στη μέση κατανάλωση των νοικοκυριών), ενώ αν χρειαστεί θα επεκταθεί και στο 2022.

Το συνολικό κόστος του μέτρου διαμορφώνεται σε 150 εκατ. ευρώ, και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που δημιουργείται με την αξιοποίηση ενός τμήματος των εσόδων που προκύπτουν από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων, οι τιμές των οποίων έχουν επίσης εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα συμβάλλοντας στην άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας έφθασε τον Ιούλιο στο Χρηματιστήριο στα 113,466 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στην αρχή του χρόνου ήταν 64,1 ευρώ /μεγαβατώρα. Αντίστοιχα τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, από 22-25 ευρώ ανά τόνο το καλοκαίρι του 2020, έφθασαν στα 52 ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε σήμερα ότι πέραν της κυβερνητικής στήριξης με 30 ευρώ την κάθε μεγαβατώρα, η ΔΕΗ και οι ιδιωτικοί πάροχοι φέρνουν επιπλέον έκπτωση στο ρεύμα μέχρι 600 κιλοβατώρες το μήνα.

«Έχουμε αποφασίσει να στηρίξουμε με 30 ευρώ την κάθε μεγαβατώρα, δηλαδή για κάθε μέσο νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, η επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι της τάξης των 9 ευρώ το μήνα. Από ‘κει και πέρα, η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι έρχονται με επιπλέον έκπτωση, η ΔΕΗ το έχει ανακοινώσει, με μια επιπλέον έκπτωση που θα κάνει μέχρι 600 κιλοβατώρες το μήνα, για ένα νοικοκυριό, ουσιαστικά θα αντισταθμίσουμε το σύνολο της αύξησης» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον ΣΚΑΪ.

Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τέλους του χρόνου και θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τον επόμενο μήνα διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας. Η έκπτωση στο ρεύμα αφορά ένα μέσο νοικοκυριό, σχεδόν το 80% των μετρητών της χώρας, οι οποίοι δε θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγιά τους, ενώ το υπόλοιπο 20% θα δει μικρότερη αύξηση ανακοίνωσε ο υπουργός.

«Ήδη αύριο (Τρίτη) έχω συγκαλέσει σύσκεψη με τη ΡΑΕ τη ΔΕΗ και τους υπολοίπους ιδιώτες παρόχους για να τους εξηγήσουμε πώς θα δουλέψει η ενίσχυση και να τους ζητήσουμε να στηρίξουν τα μέσα νοικοκυριά για να μη δουν τις υπέρογκες αυξήσεις. Η ενίσχυση ισχύει για όλους» τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 44χρονος που, μέσω Facebook, προέτρεπε σε διάπραξη εγκληματικών πράξεων σε βάρος ηγούμενου

Ελλάδα 04.10.2025
Ο 44χρονος ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής

Τουρκία: Η σοκαριστική στιγμή που ασανσέρ πολυκατοικίας κατρακυλά επτά ορόφους ‑ Νεκρή νεαρή μητέρα

Κόσμος 04.10.2025
Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του συζύγου της να την σώσει και το τραγικό τέλος

Πάνος Ρούτσι: «Θα κάτσω εδώ και ας πεθάνω, θα πάω μέχρι τελικής πτώσεως»

Ελλάδα 04.10.2025
Δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τέλους, τονίζοντας πως θέλει να μάθει από τι πέθανε ο γιος του

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Ελλάδα 04.10.2025
Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Κόσμος 04.10.2025
O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Κόσμος 04.10.2025
Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Κόσμος 04.10.2025
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Ελλάδα 04.10.2025
Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Καιρός 04.10.2025
Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Ελλάδα 04.10.2025
Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Κόσμος 04.10.2025
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος