E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων

Απειλή για τους ανεμβολίαστους η μετάλλαξη Δέλτα

Δημοσίευση 5/9/2021 | 13:37

Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων

Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στις 13 Σεπτεμβρίου, με τους ειδικούς, ωστόσο, να «κρούουν» ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για μια ενδεχόμενη έκρηξη της πανδημίας από το άνοιγμα των σχολείων.

Γονείς καθώς και μερίδα ειδικών εκφράζουν προβληματισμό για την κατάσταση που θα επικρατήσει στα σχολεία, εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας, που αυτήν τη στιγμή «οδηγεί» η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, ενώ στο βάθος «αχνοφαίνεται» και η υπό διερεύνηση μετάλλαξη M.

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, οι εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στα σχολεία με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή εφόσον είναι ανεμβολίαστοι με βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ δύο φορές την εβδομάδα.

Ματίνα Παγώνη: Κάνω έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

«Πρέπει το θέμα του εμβολιασμού να προχωρήσει γιατί μπαίνουμε στο φθινόπωρο και ανοίγουν τα σχολεία», είπε η κα Παγώνη στην ΕΡΤ τονίζοντας ότι οι ειδικοί ανησυχούν για το άνοιγμά τους.

«Κάνω έκκληση προς τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Σε συνεργασία με τους παιδιάτρους έχουμε στοιχεία στα χέρια μας από μελέτες που λένε ότι από την ηλικία των 12 ετών και άνω δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ως προς τον εμβολιασμό. Τα στοιχεία είναι ασφαλή», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ για να συμπληρώσει: «Πρέπει τα παιδιά να εμβολιαστούν, οι δάσκαλοι να εμβολιαστούν, οι καθηγητές να εμβολιαστούν, για να είναι ασφαλείς».

«Φοβάμαι πολύ για μια ραγδαία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου από το άνοιγμα των σχολείων», συμπλήρωσε η κα Παγώνη.

Μίνα Γκάγκα: Θα κλείσουν σχολεία εάν χρειαστεί

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων σε λίγες ημέρες είπε ότι ξεκινάμε με πολύ προσεκτικά μέτρα και αναλόγως με τις εξελίξεις, θα γίνονται παρεμβάσεις.

«Φυσικά αν δούμε ότι υπάρχει μετάδοση, θα κλείσουν τα σχολεία… Θα παρακολουθήσουμε. Αν υπάρχουν πολλά κρούσματα στα σχολεία θα δούμε αν υπάρξουν αλλαγές. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν τόσα πολλά κρούσματα» σημείωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του Open η κυρία Γκάγκα.

Η μετάλλαξη Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας για τους μη εμβολιασμένους

Για τους μη εμβολιασμένους η λοίμωξη με το νέο στέλεχος δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας, σε σχέση με το προηγούμενο επικρατών στέλεχος άλφα, διαπιστώνει νέα μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της νοσηλείας από το στέλεχος αυτό και το κατά πόσο επηρεάζεται από τον εμβολιασμό. Οι ασθενείς που μελετήθηκαν ελέγχθηκαν για το άλφα ή το δέλτα στέλεχος από τις 29 Μαρτίου 2021 έως τις 23 Μαΐου 2021.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) περιγράφουν τα ευρήματα.

Το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν ο κίνδυνος είτε επίσκεψης στο νοσοκομείο, είτε νοσηλείας ανάλογα με το αν είχε εμβολιαστεί κάποιος. Δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία ήταν η κατάληξη της νοσηλείας ανάλογα με τον εμβολιασμό, σε δύο ομάδες ασθενών είτε ανεμβολίαστοι και κάτω από 21 μέρες μετά την πρώτη δόση, είτε μετά από 21 μέρες από την πρώτη δόση. Τα δεδομένα αυτά αναλύθηκαν λαμβάνοντας υπόψη συγχυτικούς παράγοντες όπως την ηλικία, το φύλο, την περιοχή διαμονής και το πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό.

Στη μελέτη αυτή συμπεριλήφθησαν 43.338 ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων 8.682 είχαν νοσήσει από το στέλεχος δέλτα, και 34.656 από το στέλεχος άλφα, και η πλειοψηφία και στις δύο ομάδες ήταν ανεμβολίαστοι (74%). Η μέση ηλικία στο στέλεχος δέλτα ήταν τα 29 έτη (με 48,9% γυναίκες), ενώ στο στέλεχος άλφα τα 31 έτη (51,7% γυναίκες). Ο κίνδυνος νοσηλείας εντός 14 ημερών ήταν μεγαλύτερος για το στέλεχος δέλτα. Αντίστοιχα ο κίνδυνος και για επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου ήταν μεγαλύτερος για το δέλτα στέλεχος σε σχέση με το άλφα.

Όταν τα δεδομένα αναλύθηκαν με βάση τον εμβολιασμό, τότε ο κίνδυνος νοσηλείας για τους ανεμβολίαστους παρέμεινε μεγαλύτερος για το στέλεχος δέλτα, όπως και για τους εμβολιασμένους 21 μέρες μετά την πρώτη δόση, ωστόσο σε αυτή την ομάδα χωρίς να είναι στατιστικά σημαντικό. Η κατακλείδα αυτής της μελέτης, τονίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, είναι ότι για τους μη εμβολιασμένους το δέλτα στέλεχος διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας, σε σχέση με το προηγούμενο επικρατών στέλεχος άλφα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακινητοποιήθηκε τρένο της Hellenic Train στο δρομολόγιο Καμίνια ‑ Αγιος Ανδρέας λόγω «αστοχίας υποδομής»

Ελλάδα Χτες
Λόγω αστοχίας υποδομής, σύμφωνα με την εταιρεία, σταμάτησε η αμαξοστοιχία 13353 – Με λεωφορεία τα δρομολόγια στο τμήμα Αγ. Ανδρέας – Καμίνια

Κινητοποιήσεις αγροτών: Στο τραπέζι του διαλόγου μετά από εβδομάδες στα μπλόκα – Ανοίγουν οι δρόμοι, χωρίς να αποσύρονται τα τρακτέρ

Ελλάδα Χτες
Εν αναμονή της συνάντησης στο Μαξίμου, οι αποκλεισμοί χαλαρώνουν, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται

Ντόναλντ Τραμπ: Προανήγγειλε επίθεση στο Μεξικό;

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε μία δεύτερη επίθεση στη Βενεζουέλα, δηλώνοντας πως η χώρα συνεργάζεται καλά με τις ΗΠΑ

Σέρρες: Προφυλακιστέος ο 15χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμού του 17χρονου

Ελλάδα Χτες
Φυγαδεύτηκε από το δικαστικό μέγαρο

Χαμενεΐ: Ο αλαζόνας Τραμπ θα «πέσει» σαν τον Φαραώ και τον Σάχη, έχει τα χέρια του λερωμένα με αίμα

Κόσμος Χτες
Αναφερόμενος στα επεισόδια στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις, υποστήριξε ότι ομάδες ανθρώπων «με πρόθεση την καταστροφή» προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια της χώρας, με στόχο να ικανοποιήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Καραϊβική: Καρέ καρέ η κατάληψη του πετρελαιοφόρου της Βενεζουέλας από Αμερικανούς πεζοναύτες

Κόσμος Χτες
Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν από ελικόπτερο στο κατάστρωμα του «Olina»

Συρία: Τανκ χτύπησε ρεπόρτερ που κάλυπτε τις φονικές συγκρούσεις στο Χαλέπι – Σώθηκε από θαύμα

Κόσμος Χτες
Ο ρεπόρτερ επέζησε με ελαφριά τραύματα, παρά την αιμοραγγία που του προκάλεσε το χτύπημα

Απίστευτο σκηνικό με θύμα τον Γιώργο Κούτσια – Του επιτέθηκε συμπαίκτης του

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο νεαρός Έλληνας ποδοσφαιριστής δέχτηκε επίθεση από συμπαίκτη του στο φιλικό Βικτόρια Πλζεν – Λουγκάνο και προς τιμήν του δεν αντέδρασε καθόλου.