E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Το στέλεχος Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας για τους ενεμβολίαστους

Τι δείχνει σχετική μελέτη

Δημοσίευση 5/9/2021 | 11:35

Κορωνοϊός: Το στέλεχος Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας για τους ενεμβολίαστους

Το στέλεχος Δέλτα έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες παγκοσμίως λόγω της πιθανής χαμηλής αποτελεσματικότητας των εμβολίων, αν και τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν ότι μέχρι ένα βαθμό προστατεύουν από τη νοσηλεία και τη σοβαρή λοίμωξη. Τι γίνεται τώρα με τους ανεμβολίαστους;

Αποτελέσματα μίας νέας μελέτης δείχνουν ότι ανάμεσα στους ανεμβολίαστους, η λοίμωξη με το νέο στέλεχος Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας.

Μία ομάδα επιστημόνων στο Ηνωμένο Βασίλειο, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της νοσηλείας από το στέλεχος αυτό και το κατά πόσο επηρεάζεται από τον εμβολιασμό. Οι ασθενείς που μελετήθηκαν ελέγχθηκαν για το άλφα ή το δέλτα στέλεχος από τις 29 Μαρτίου 2021 έως τις 23 Μαΐου 2021.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) περιγράφουν τα ευρήματα. Το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν ο κίνδυνος είτε επίσκεψης στο νοσοκομείο είτε νοσηλείας ανάλογα με το αν είχε εμβολιαστεί κάποιος. Δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία ήταν η κατάληξη της νοσηλείας ανάλογα με τον εμβολιασμό, σε δύο ομάδες ασθενών είτε ανεμβολίαστοι και κάτω από 21 μέρες μετά την πρώτη δόση, είτε μετά από 21 μέρες από την πρώτη δόση.

Τα δεδομένα αυτά αναλύθηκαν λαμβάνοντας υπόψη συγχυτικούς παράγοντες όπως την ηλικία, το φύλο, την περιοχή διαμονής και το πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό.

Στη μελέτη αυτή συμπεριλήφθησαν 43338 ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων 8682 είχαν νοσήσει
από το στέλεχος Δέλτα, και 34656 από το στέλεχος άλφα, και η πλειοψηφία και στις δύο ομάδες ήταν ανεμβολίαστοι (74%). Η μέση ηλικία στο στέλεχος δέλτα ήταν τα 29 έτη (με 48,9% γυναίκες), ενώ στο στέλεχος άλφα τα 31 έτη (51,7% γυναίκες).

Ο κίνδυνος νοσηλείας εντός 14 ημερών ήταν μεγαλύτερος για το στέλεχος Δέλτα (adjusted hazard ratio HR=2.26). Αντίστοιχα ο κίνδυνος και για επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου ήταν μεγαλύτερος για το Δέλτα στέλεχος σε σχέση με το Άλφα.

Όταν τα δεδομένα αναλύθηκαν με βάση τον εμβολιασμό, τότε ο κίνδυνος νοσηλείας για τους ανεμβολίαστους παρέμεινε μεγαλύτερος για το στέλεχος Δέλτα, όπως και για τους εμβολιασμένους 21 μέρες μετά την πρώτη δόση, ωστόσο σε αυτή την ομάδα χωρίς να είναι στατιστικά σημαντικό. Η κατακλείδα αυτής της μελέτης είναι ότι για τους μη εμβολιασμένους το Δέλτα στέλεχος διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας, σε σχέση με το προηγούμενο επικρατόν στέλεχος άλφα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Ελλάδα 11.04.2026
Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Κόσμος Χτες
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Ελλάδα Χτες
Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Γερμανία: Επίθεση σε ισραηλινό εστιατόριο στο Μόναχο ‑ Αντισημιτικά κίνητρα εξετάζουν οι αρχές

Κόσμος Χτες
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Κόσμος Χτες
Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί