E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πετρέλαιο θέρμανσης: Έρχεται αύξηση έως και 25% φέτος στην τιμή του

Θα ξεπεράσει το 1 ευρώ το λίτρο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/9/2021 | 08:24

Πετρέλαιο θέρμανσης: Έρχεται αύξηση έως και 25% φέτος στην τιμή του

Αυξημένη έως και 25% περιμένουν επαγγελματίες του κλάδου ότι θα είναι η φετινή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Αθανασίου για το newsit.gr.

Η κατακόρυφη αύξηση κατά 60% και πλέον μέσα σε ένα έτος της τιμής του αργού πετρελαίου, αποτελεί την σοβαρότερη αιτία που οι καταναλωτές θα κληθούν φέτος να καταβάλουν τουλάχιστον 1 ευρώ, για την αγορά ενός λίτρου πετρελαίου θέρμανσης. Και ενώ η διάθεσή του θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, ήδη οι τιμές στα αστικά κέντρα κυμαίνονται στο 1 ευρώ και κάτι, στην ηπειρωτική χώρα 1,10 και στα νησιά 1,20.

«Η εκτίμησή μου είναι πως αν ξεκινούσε σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα θα το βρίσκαμε περίπου στο 1 ευρώ, ίσως και κάτι παραπάνω. 1,10 στην ηπειρωτική Ελλάδα, 1,20 στη νησιωτική Ελλάδα και δεν ξέρουμε και η ανοδική πορεία πού θα φτάσει. Σημασία έχει ότι ο κόσμος θα πληρώσει την τιμή. Για την τσέπη του καταναλωτή είναι το πρόβλημα. Νόμιζαν οι καταναλωτές ότι και φέτος το πετρέλαιο θα είναι πιο φθηνό, αλλά δυστυχώς θα είναι ακριβό. Εμείς το λέγαμε, αλλά ίσως δεν είχαν την οικονομική άνεση να πάρουν τότε» λέει o Γιώργος Ασμάτογλου, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων Καυσίμων.

Πέρυσι, στις 15 Οκτωβρίου του 2020, το πετρέλαιο διατίθεντο στα αστικά κέντρα 0,80 λεπτά, στην ηπειρωτική χώρα 0,90 λεπτά και στα νησιά 1 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές του Θέμη Κιουρζή, Προέδρου Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων Θεσσαλονίκης: «Το πετρέλαιο θέρμανσης με τις υπάρχουσες διυλιστηριακές τιμές θα έχει μια διαμορφωμένη τιμή πάνω από ένα ευρώ το λίτρο. Πέρυσι, είχε ξεκινήσει στα 0,80 λεπτά γιατί το αργό πετρέλαιο ήταν 43 δολάρια το βαρέλι, την εποχή που ξεκινούσε το πετρέλαιο, δηλαδή τον Οκτώβριο. Και φέτος, είναι στα 71 δολάρια σήμερα που μιλάμε. Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου τι μέλλει γενέσθαι. Μπορεί να είναι προς τα κάτω, μπορεί να είναι και προς τα πάνω, γιατί υπάρχουν βίαιες ανακατατάξεις στην αγορά αρκετές φορές. Άρα, η αύξηση κατά 65% του βαρελιού έχει επιφέρει μια αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης 25%».

«Να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης»

Ο Θέμης Κιουρτζής τονίζει επίσης πως θα πρέπει να υπάρξει μείωση του φόρου κατανάλωσης. «Επανέρχεται το αίτημα για ακόμη μια φορά του κλάδου για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, δεδομένου ότι είναι υπερβολικά άδικο ο καταναλωτής για το αγαθό της θέρμανσης να υπερφορολογείται περισσότερο από τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν άλλες πηγές θέρμανσης. Οι άλλες πηγές θέρμανσης, για παράδειγμα το ξύλο και το φυσικό αέριο δεν έχουν τόσο υψηλό φόρο κατανάλωσης και αυτό επιβαρύνει ακόμα και τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι είναι πολλές οι επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε αγωγό φυσικού αερίου. Συνεχίζει η αδικία σε βάρος των καταναλωτών και επίσης είναι υποκριτικό να ζητάει η πολιτεία να μειωθούν οι ρύποι και ταυτόχρονα να φορολογούμε το πετρέλαιο θέρμανσης εξαναγκάζοντας τον καταναλωτή να καίει ξύλα και ό,τι άλλο ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, όπως βλέπουμε να γίνεται στην διάρκεια του χειμώνα».

Οι παραπάνω τιμές είναι εκτιμήσεις των ειδικών, σε περίπτωση που ξεκινούσε η διάθεση το πετρελαίου θέρμανσης σήμερα. Σε ενάμιση μήνα από τώρα, όταν οι καταναλωτές θα αρχίσουν τις παραγγελίες τους, κανείς δεν είναι σε θέση από τώρα να γνωρίζει αν θα υπάρξουν επιπλέον αυξητικές τάσεις ή μείωση της τιμής του λίτρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία