E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκτός ΕΣΥ από σήμερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Πόσοι είναι οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί

Δημοσίευση 1/9/2021 | 08:08

Εκτός ΕΣΥ από σήμερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Το μέτρο της αναστολής καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή, με φόντο τις αλεπάλληλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας της Πανελλλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε κατα τόπους νοσοκομεία, τα "βαριά" επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και την έκκληση στο προσωπικό του ΕΣΥ για εμβολιασμό έναντι του κορωνοιού από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατά την χθεσινή τελετή παράδοσης -παραλαβής.

Περί τους 10.000 υγειονομικούς εκτιμάται ότι παραμένουν ακόμη απροστάτευτοι εν μέσω του τελευταίου επιδημικού κύματος, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκονται στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας και να αποτελούν ζωτικό κομμάτι του νοσηλευτικού προσωπικού.

Και όπως ορίζει πλέον ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα τεθούν εκτός της εργασίας τους τόσο για τη δική τους προστασία όσο και για εκεινη που αφορά τους ασθενείς που περιθάλπουν.

Τα χιλιάδες κενά που προφανώς προκύπτουν -και τα οποία θα καταγραφούν με ακρίβεια το επόμενο 48ωρο- και η κάλυψή τους αποτελεί το πρώτο από σειρά μείζονων ζητημάτων προς άμεση διαχείριση που παρέλαβαν ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για τις υπηρεσίες υγείας, κυρία Ασημίνα Γκάγκα από τους προκατόχους τους, κ.κ. Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη, αντίστοιχα.

Τόσο ο υπουργός όσο και η αναπληρώτρια υπουργός -και μάχιμη πνευμονολόγος του νοσοκομείου "Σωτηρία"- υπογράμμισαν την αξία του εμβολιασμού κατά τον χαιρετισμό τους στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Υγείας και κάλεσαν τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν για να είναι θωρακισμένοι μέσα στη μεγάλη μάχη που βρίσκονται. "Θέλουμε να πειστεί το προσωπικό του ΕΣΥ να εμβολιαστεί" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυρία Γκάγκα η οποία ως έμπειρη γιατρός, διευθύντρια Πνευμονολογικής κλινικής στο Σωτηρία, επανέλαβε την αξία του εμβολιασμού, μιλώντας στους υγειονομικούς ως μάχιμη υγειονομικός και η ίδια, ως μία εργαζόμενη που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κατά του κορρωνοιού, ως μια επαγγελματίας υγείας που τους συναισθάνεται και τους εκπροσωπεί. "Με τιμά η επιλογή του πρωθυπουργού, γιατί τιμά ουσιαστικά όλο το ΕΣΥ" είπε η κυρία Γκάγκα.

Η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής για τους εργαζόμενους που δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν σηματοδοτεί την σύνταξη και την αποστολή εκατοντάδων εγγράφων ανά Υγειονομική Περριφέρεια προς τους υγειονομικούς από σήμερα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δομών υγείας βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα για το πως θα ξεδιπλωθεί το σχέδιο, πως θα απομακρυνθούν οι ανεμβολίαστοι και πως θα καλυφθούν το συντομότερο δυνατό τα κενά.

Η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Υγείας το τελευταίο 24ωρο οδήγησε άτυπα σε μια στάση αναμονής για το πως θα εφαρμοστεί το σχέδιο από την νέα ηγεσία. Τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο, η πάροδος του χρονικού περιθωρίου που είχε τεθεί ως την 1η Σεπτεμβρίου ώστε να εμβολιαστούν ή να κλείσουν το ραντεβού τους, συνέβαλε σε μια μικρή, σύντομη κούρσα εμβολιασμών στους υγειονομικούς. Είναι ενδεικτικό ότι στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια οι ανεμβολιάστοι εργαζόμενοι ανέρχονταν σε 3.900, όμως ο αριθμός αυτός σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς μειώθηκε κατά 50%. Όμως παράλληλα, για την ίδια υγειονομική περιφέρεια κατατέθηκαν 640 αιτήματα εξαίρεσης για ιατρικούς λόγους εκ των οποίων το 85% απορρίφθηκε.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει το επόμενο διάστημα την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ με τη μετακίνηση του προσωπικού εντός της ίδιας ΥΠΕ για την κάλυψη των κενών που προκύπτουν.

Παράλληλα, προβλέπεται η είσοδος νέου δυναμικού, εμβολιασμένου, με τρίμηνες συμβάσεις αλλά ακόμα και ανάθεση ορισμένων υπηρεσιών σε δομές του ιδιωτικού τομέα για όσο χρειαστεί. Και καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν σταματά, δίδεται η δυνατότητα σε όσους εμβολιαστούν εκπρόθεσμα αλλά άμεσα (εντός δηλαδή των επόμενων 24ωρων) να επιστρέψουν στο πόστο τους 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Μουντιάλ 2026: Μέχρι και 2.600 ευρώ πουλάει η FIFA κομμάτια από το χορτάρι του γηπέδου του τελικού

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Στις 19 Ιουλίου στο MetLife Stadium στο Νιού Τζέρσεϊ θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος τελικός

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

«Ερχόμαστε ως κυβερνώσα αριστερά και όχι ως αριστερά της διαμαρτυρίας» λέει ο Τσίπρας και κλείνει το μάτι στους Ευρωσοσιαλιστές

Πολιτική 10.07.2026
Πυρά κατά την κυβέρνησης: Δεν μπορεί στην εξωτερική πολιτική να λειτουργούμε ως υποτακτικοί για να εξευμενίζουμε τις προθέσεις και να ευελπιστούμε στην καλή διάθεση ενός ηγέτη

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Ελλάδα 10.07.2026
Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια