E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αφγανιστάν: «Λίστα θανάτου» στα χέρια των Ταλιμπάν

Το τραγικό λάθος που έκαναν οι Αμερικανοί

Δημοσίευση 27/8/2021 | 09:38

Αφγανιστάν: «Λίστα θανάτου» στα χέρια των Ταλιμπάν

Μετά την πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν, οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν επισπεύδουν την επιχείρηση εκκένωσης. Και ενώ η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, οργή προκαλεί η αποκάλυψη πως οι Αμερικανοί έδωσαν στους Ταλιμπάν τα ονόματα Αφγανών με τους οποίους συνεργάστηκαν!

Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Αφγανιστάν έδωσαν στους Ταλιμπάν μία λίστα με ονόματα Αμερικανών πολιτών, προσώπων που έχουν λάβει την πράσινη κάρτα, αλλά και Αφγανών συνεργατών προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος τους στην εξωτερική περίμετρο του αεροδρομίου της Καμπούλ που ελέγχεται από τους ενόπλους αντάρτες.

Η επιλογή αυτή προκάλεσε οργή στα παρασκήνια, τόσο από μέλη του Κογκρέσου, όσο και από στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, γράφει το POLITICO.
Η όλη κίνηση αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο POLITICO από τρεις αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου. Υποστηρίζεται ότι σχεδιάστηκε προκειμένου να επιταχυνθεί η απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από το Αφγανιστάν, μετά την επικράτηση συνθηκών χάους στην Καμπούλ, που ακολούθησε την είσοδο των Ταλιμπάν και την επιστροφή τους στην εξουσία ύστερα από 20 χρόνια.

Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν βασίζεται στους Ταλιμπάν για την ασφάλεια της περιοχής έξω από το αεροδρόμιο.

Από την πτώση της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, περίπου 100.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν. Οι περισσότεροι από αυτούς, έπρεπε να περάσουν από αρκετά σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν.

Ωστόσο, η απόφαση να δοθούν συγκεκριμένα ονόματα στους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν ένα ιστορικό αιματηρών δολοφονιών Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες συμμαχικές δυνάμεις στη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, έχει προκαλέσει οργή τόσο σε μέλη του Κογκρέσου, όσο και σε αξιωματικούς των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Βασικά, έβαλαν όλους αυτούς τους Αφγανούς σε μία λίστα θανάτου», δήλωσε ένας αξιωματούχος από τον τομέα της Άμυνας, ο οποίος, όπως και άλλοι αξιωματούχοι, μίλησε ανώνυμα για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. «Είναι απαίσιο και σοκαριστικό και σε κάνει να αισθάνεσαι ανήθικος».

Ένας εκπρόσωπος της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λέσβος: Βίντεο ντοκουμέντο από το τραγικό δυστύχημα όπου δύο νέοι 16 και 18 ετών έχασαν τη ζωή τους

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα δύο παιδιά ήταν φίλοι με το δυστύχημα να σημειώνεται κατά την επιστροφή τους από Θέρμη για την πόλη της Μυτιλήνης

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κόσμος 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές

ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Χιλή – Τρομακτικές εικόνες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Το 1960, η λατινοαμερικάνικη χώρα χτυπήθηκε από τον σεισμό που θεωρείται ως και σήμερα ο ισχυρότερος που καταγράφτηκε ποτέ

Χολαργός: Αντρας πυροβόλησε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Την αστυνομία φέρεται να την κάλεσε η ίδια η γυναίκα