E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοινώνει τα νέα μέτρα αύριο στις 12 το μεσημέρι

Επιστροφή στις μάσκες και «μπλόκα» για τους ανεμβολίαστους

Δημοσίευση 23/8/2021 | 20:34

Κορωνοϊός: Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοινώνει τα νέα μέτρα αύριο στις 12 το μεσημέρι

Η παρουσίαση των νέων μέτρων θα γίνει στο υπουργείο Υγείας – Ποιους θα αφορούν τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την αναχαίτιση της πανδημίας, σε μία περίοδο που τα κρούσματα και πάλι έχουν αυξηθεί θα παρουσιάσει αύριο στις 12 το μεσημέρι η κυβέρνηση.

Τα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ενώ μαζί του θα βρίσκεται και η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, κυρία Αναστασία Κοτανίδου, η οποία θα παρουσιάσει στοιχεία για την πορεία της πανδημίας.

Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, αλλά και τους χώρους που παρατηρούνται συναθροίσεις, ιδιωτικούς και δημόσιους, ώστε η χώρα να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον εθνικό στόχο της επίτευξης του τείχους ανοσίας, κάτι το οποίο παραμένει ευκταίο, αλλά όχι εφικτό.

Ενόψει του φθινοπώρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δήλωσε σήμερα πως «η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμένει όμηρος αυτών των αντιλήψεων» (σ.σ. των ανεμβολίαστων), ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει, τον νέο που θέλει να διασκεδάσει».

Πίσω… στις μάσκες

Στον αντίποδα, «είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην κανονικότητα» υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενώ ερωτηθείς για τη χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ο κ. Οικονόμου παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως «οι μάσκες ουδέποτε βγήκαν από τη ζωή μας. Αποτελούν τον πιο βασικό παράγοντα ανάσχεσης της πανδημίας. Η μάσκα ήταν και θα παραμείνει στη ζωή μας όσο χρειαστεί. Μας προστατεύει, αλλά προστατεύει και τους γύρω μας από τη διασπορά του ιού». Μιλώντας στο Mega, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ακόμη πως προφανώς αν κάποιος κάνει άσκηση μόνος του σε εξωτερικό χώρο δεν θα υποχρεούται να φοράει μάσκα αλλά σημείωσε πως είναι αναγκαία η χρήση της «ιδίως όταν υπάρχει συγχρωτισμός».

«Για μεν τους κλειστούς χώρους παραμένει ο κανόνας ότι οι μάσκες είναι η υποχρεωτική συνοδεία μας, για δε τους ανοικτούς χώρους εξακολουθεί ο κανόνας ότι θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες πλην μόνο στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός», κατέληξε ο Υπουργός Επικρατείας.

Τα κριτήρια

Παράλληλα, απαριθμώντας τα κριτήρια των νέων μέτρων, περιέγραψε σειρά δραστηριοτήτων:

· για εμβολιασμένους και μόνο

· με βάση αριθμητικό περιορισμό (μέχρι έναν αριθμό ατόμων), ως ανώτατο όριο.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Όπως έχει επισημάνει το «ΘΕΜΑ», θα πρόκειται για ένα συνολικό «πλαίσιο μέτρων», στο οποίο αναφέρθηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ως κρίσιμη παράμετρο τη δυνατότητα ελέγχου τους, με τον κ. Οικονόμου, δηλαδή, να εξαγγέλλει εμμέσως δραστικούς ελέγχους με την έναρξη των νέων μέτρων.

55-56% ο γενικός πληθυσμός

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν έκρυψε ακόμη τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για τη μη επίτευξη του στόχου του τείχους της ανοσίας, αφού «είμαστε κοντά στο 65% στις ευπαθείς ομάδες και 55 -56% στον ενεργό πληθυσμό» απάντησε ο κ. Οικονόμου αναφορικά με τα ποσοστά εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «αν βάλεις και νοσούντες, τα ποσοστά αυτά μεγαλώνουν».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που διαμορφώνεται με ορίζοντα το χειμώνα, «όσοι δεν να συμμορφωθούν, «μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας που αρνείται τον εμβολιασμό», θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, η κοινωνία προχωράει, δεν μπορεί να μένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων, είπε ο κ. Οικονόμου.

«Δεύτερη» Υποχρεωτικότητα

Επιπρόσθετα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της λίστας του υποχρεωτικού εμβολιασμού από πλευράς της κυβέρνησης, μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε Κέντρα Φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. «Είναι από τα ενδεχόμενα που θα εξεταστούν και θα απασχολήσουν και τους ειδικούς και τις ανακοινώσεις αύριο» απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου σε σχετική ερώτηση, επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική ετοιμότητα για ένα τέτοιο σενάριο.

Την ενδοκυβερνητική συζήτηση για ενδεχόμενη επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά σε μεταγενέστερη φάση άφησε με τη σειρά του ανοιχτή και ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του μέτρου αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο, αναλόγως με την εξέλιξη του ιού και των δεδομένων», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζάκυνθος: Για μια selfie παραλίγο να χάσει τη ζωή του ο 22χρονος που σώθηκε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο νεαρός Αμερικανός ταξίδεψε αυθημερόν από την Αθήνα για να φωτογραφηθεί στο Ναυάγιο - και κατέληξε κρεμασμένος σε θάμνο πάνω από γκρεμό 300 μέτρων

Συζυγοκτονία Αμπελοκήπων: «Θόλωσα όταν μου είπε ότι φεύγει με τα παιδιά», δήλωσε ο κατηγορούμενος

Ελλάδα 26.05.2026
Η απολογία του καθ` ομολογίαν κατηγορουμένου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Ανάκληση κατεψυγμένου ψαριού από τον ΕΦΕΤ ‑ Βρέθηκε υδράργυρος πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Serial killer αναζητείται στο Πουέρτο Βαγιάρτα – Τα θύματα εντοπίζονται διάσπαρτα στην πόλη

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τρεις νεκρές γυναίκες με κοινό χαρακτηριστικό τα τατουάζ - τα μόνα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές για να ιχνηλατήσουν τον δράστη

Τραγωδία στο Βέλγιο: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί ‑ Οι δύο παιδιά

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα έκτακτα μέσα βρέθηκαν στο Μπούγκενχαουτ μετά την τρομακτική σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο το πρωί της Τρίτης

Βέλγιο: Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο – Αναφορές για νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σχολικό λεωφορείο ανατράπηκε έπειτα από σύγκρουση με αμαξοστοιχία στο Βέλγιο

Χανιά: Ιδιοκτήτης κτηρίου επιτέθηκε με μπαλτά στον ενοικιαστή του για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Μια απλήρωτη οφειλή ρεύματος κρυβόταν πίσω από την καταγγελία για διένεξη θέσης πάρκινγκ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

Πολιτική 26.05.2026
Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

Τουρκία: «Το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχει ήδη καθοριστεί»

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μειώνει τα ποσοστά του Ερντογάν ενόψει των επόμενων εκλογών, ωστόσο η ικανότητα που δείχνει να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις, ίσως έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση