E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μέρκελ για Αφγανιστάν: «Αποτύχαμε»

Η πικρή αλήθεια

Δημοσίευση 16/8/2021 | 14:54

Μέρκελ για Αφγανιστάν: «Αποτύχαμε»

Η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «πικρή» την κατάσταση στο Αφγανιστάν και έκρινε ότι η απόφαση για την αποχώρηση των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων ελήφθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων, «για λόγους εσωτερικής πολιτικής».

«Υπάρχει ένα φαινόμενο ντόμινο μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος κατά την διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης στελεχών της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), σύμφωνα με πληροφορίες συμμετεχόντων, και πρόσθεσε ότι η ευθύνη της δυτικής στρατιωτικής αποχώρησης ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είχαμε πει ότι θα παραμείνουμε όσο παραμένουν οι Αμερικανοί. Η ασφάλεια είναι πιθανή μόνο με την παρουσία των Αμερικανικών στρατευμάτων. Χωρίς τους Αμερικανούς, εμείς δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα», είπε.

«Θέλαμε να χτίσουμε μια χώρα με δημοκριατικές δομές, αλλά αποτύχαμε. Δεν υπήρξε καμία σύνδεση των Αφγανικών ένοπλων δυνάμεων με τον λαό, δεν δούλεψε τίποτα όπως το θέλαμε« συμπλήρωσε η Καγκελάριος.

Ωστόσο, η Μέρκελ εξέφρασε κάποια κατανόηση για την απόφαση του Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα σε επίπεδο απωλειών κατά τα 20 χρόνια της παρουσίας τους στο Αφγανιστάν.

«Για όλους εκείνους που προσπάθησαν να ενεργήσουν για την πρόοδο και την ελευθερία» στην χώρα αυτή «κυρίως για τις γυναίκες, οι εξελίξεις είναι πικρές. Πρέπει να επικεντρωθούμε στις διασώσεις», είπε.

«Αυτήν την στιγμή, είναι πολλοί οι άνθρωποι που θέλουν να εγκαταλείψουν την χώρα», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος υποσχόμενη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει εκείνους και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που τους υποστηρίζουν.

Η Γερμανία έχει καταγράψει 2.500 άτομα που βρίσκονται στο Αφγανιστάν και θα μπορούσαν να απομακρυνθούν, κυρίως Αφγανοί και μέλη των οικογενειών τους που είχαν εργασθεί για τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε αυτούς προστίθενται άλλα 2.000 άτομα, δικηγόροι, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , που έχουν επίσης εκφράσει την επιθυμία να φύγουν. Αν ληφθούν υπ΄οψιν και τα μέλη των οικογενειών τους, ανέρχονται σε 10.000 άτομα συνολικά, δήλωσε η Μέρκελ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Γιατί κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα και ποιους εξυπηρέτησε ο «εντιμότατος»;

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για να αποδώσει το πολιτικό κατάντημα του Τσίπρα, ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τρεις συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χανιά για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Δύο άντρες και μία γυναίκα οι συλληφθέντες - Οι δύο αποτελούσαν το «επιχειρησιακό ζευγάρι» και ο τρίτος είχε υποστηρικτικό ρόλο – Πρόκειται για άτομα γνωστά στον αναρχικό χώρο, η γυναίκα έφυγε για Κρήτη μετά τη δολοφονία

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης από την Ζ. Κωνσταντοπούλου ‑ Κάλεσε την αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία της Εύβοιας ‑ Bίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ανησυχία σε κατοίκους και λουόμενους – Αναζητούνται τα αίτια του φαινομένου

Πύρινη κόλαση στην Ανδαλουσία με 12 νεκρούς, κάηκαν άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητά τους

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Μάχη με τις φλόγες στην Αλμερία εν μέσω καύσωνα - Την «τεράστια θλίψη» του εξέφρασε ο Πέδρο Σάντσεθ - Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχει και ο στρατός