E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παυλάκης: Μόνη λύση το lockdown

«H Δέλτα έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς πάμε με νεροπίστολα αμέριμνοι στις διακοπές»

Δημοσίευση 4/8/2021 | 11:15

Παυλάκης: Μόνη λύση το lockdown

Δυστυχώς, μαζί με όλες τις φωτιές σήμερα θα είναι και η μέρα που θα φτάσουμε το ορόσημο 13.000 διαπιστωμένους νεκρούς από κορωνοϊό είπε ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Εξέφρασε τον φόβο του ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα δούμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από το 13.000.

«Δυστυχώς το 4ο κύμα απλώνεται χωρίς σοβαρή αντίσταση λόγω της χαλάρωσης το καλοκαίρι. Έχουμε 10-13 νεκρούς την ημέρα και δεν είναι καθόλου φυσιολογικό» είπε ενδεικτικά.

«Το Δέλτα έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς πάμε με νεροπίστολα αμέριμνοι στις διακοπές», σημείωσε αναφερόμενος στον κίνδυνο που υπάρχει με την χαλάρωση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού ιδίως την περίοδο του καλοκαιριού.

«Για λίγα τουριστικά ευρώ κινδυνεύουμε να έχουμε πολλούς ανθρώπους σε ΜΕΘ που κοστίζουν φοβερά ενώ κινδυνεύουμε μακροχρόνια να έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα χρόνιας νόσου στην κοινωνίας μας. Αυτό θα έχει τεράστιο κόστος» ανέφερε ο ίδιος και υπογράμμισε πως το κύμα Δέλτα δεν αστειεύεται, ενώ ο μονός τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι lockdown.

«Δεν παλεύεται με τίποτα άλλο εκτός από το σταμάτημα της ανθρώπινης επαφής», είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε πως τη χαλάρωση- ευφορία του καλοκαιριού θα την πληρώσουμε το φθινόπωρο και το χειμώνα.

«Το CDC έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση πάμε για ένα μεγάλο Δ κύμα ιδίως όποτε αρχίσουν οι άνθρωποι και επιστρέφουν από την χαλαρότητα του καλοκαιριού, αλλά όπως βλέπουμε και στα ελληνικά νησιά το κύμα είναι εδώ ακόμα και το καλοκαίρι.... Φοβάμαι να πω τι μπορεί να γίνει το φθινόπωρο με ανοιχτά τα σχολεία, τις δουλειές και τα ΜΜΜ. Χωρίς εμβολιασμούς, αποστάσεις και μάσκες σοβαρά φορεμένες δυστυχώς δεν νομίζω ότι μπορεί να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία και να πάνε καλά οι δουλειές. Αν κρατηθούν τα μέτρα τώρα και περιοριστεί ο κορωνοϊός το καλοκαίρι, η δουλειά για το χειμώνα θα είναι ευκολότερη» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα μας είπε πως λόγω της χαλάρωσης των μέτρων που παρατηρείται το καλοκαίρι ο ίδιος εκτιμά πως τον 15Αύγουστο ή τις επόμενες βδομάδες του να γίνει παραπάνω έκρηξη κρουσμάτων.

«Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και σήμερα με 3500 κρούσματα η θετικότητα του 3 και κάτι δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα που διαφεύγουν και στους τόπους διακοπών η κατάσταση έχει φτάσει στο κόκκινο ενώ χτες το CDC έβαλε την Ελλάδα στο ανώτατο σημείο κινδύνου και έδωσε συστάσεις να μην ταξιδεύουν οι Αμερικανοί προς τη χώρα μας. Οπότε νομίζω δυστυχώς ότι το τουριστικό μας προϊόν κινδυνεύει και ότι η περίοδος από τον 15Αύγουστο και μετά θα είναι πολύ επικίνδυνη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να κρούσουν όσες καμπάνες έχουν απομείνει».

Ερωτηθείς αν χρειαστεί να κλείσουν κάποιες περιοχές ο ίδιος απάντησε πως έπρεπε να έχουν γίνει περιορισμοί στην αρχή του κύματος καθώς θα ήταν 100 φορές πιο εύκολο και αποδοτικό από το να γίνει στην κορύφωση του κύματος. «Το κύμα έχει κάνει οροπέδιο στα 3000 κρούσματα περίπου για πολύ καιρό και έχουν αρχίσει οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Στις επόμενες βδομάδες ιδίως μετά τον 15Αύγουστο η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική πάλι στα νοσοκομεία γιατί θα μεταδοθεί η επιδημία από τους νέους στους γεροντότερους και αν επεκταθεί στην υπόλοιπη κοινωνία – επειδή η μισή είναι ανεμβολίαστη – και αυτός ίσως γίνει πολύ γρηγορότερα από πέρυσι.

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές που καταγράφονται στη χώρα μας τόνισε πως όλα αυτά τα δεινά που βλέπουμε σήμερα είναι απόρροια της απρόσεκτης και άσκεφτης καταστροφής που κάνουμε στον πλανήτη και αυτό φέρνει περιβαλλοντικές καταστροφές αύξηση της θερμοκρασίας, οι πυρκαγιές και οι οικολογικές καταστροφές είναι η αιτία των επιδημιών γιατί αλλάζουν το οικοσύστημα με αποτέλεσμα ζώα που δεν ήταν ζώα και ιοί που ήταν σε μικρές περιοχές του πλανήτη έχουν την ευκαιρία να επεκταθούν.

Ο ίδιος επεσήμανε πως πρέπει σοβαρά να σκεφτούμε για το μέλλον του πλανήτη μας γιατί έχουμε προοδεύσει τόσο πολύ που μπορεί να κάνουμε μεγάλες καταστροφές οπότε πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ πιο μακροχρόνια.

Ο κ. Παυλάκης έκανε επίσης αναφορά σε έναν καινούργιο όρο που περιβαλλοντολόγοι το ξέρουν το «WHI» (Wildland Urban Interface) που χρησιμοποιείται στην Αμερική και είναι το σύνορο οικισμών και φύσης. «Αυτό βλέπουμε τώρα στη Βαρυμπόμπη. Είναι μια καταστροφή. Η πόλη μπαίνει όλο ένα και περισσότερο στο δάσος με αποτέλεσμα μια πυρκαγιά να προκαλεί και τεράστια οικονομική καταστροφή ενώ αν ήταν μια πυρκαγιά σε ένα έρημο βουνό θα ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα».

Σημείωσε ότι θα δούμε και πολλές διαταραχές στον ιστό της πόλης. «Ελπίζω να μην συνεχίσουμε να έχουμε ανθρώπινα θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα κυβερνήσουν τη Βενεζουέλα ‑ Θα κάνουμε και δεύτερη επίθεση αν χρειαστεί

Κόσμος 03.01.2026
Ο Τραμπ έδειξε τις προθέσεις του μετά τη σύλληψη του Μαδούρου - Οι απειλές για νέο χτύπημα

Φωτογραφία του Νικολάς Μαδούρο μετά τη σύλληψή του έδωσε στη δημοσιότητα o Τραμπ

Κόσμος 03.01.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του προέδρου της Βενεζουέλας

Χωρίς φράγκο στις γιορτές χιλιάδες εποχικοί – Μπάχαλο με τις προπληρωμένες κάρτες

Οικονομία 03.01.2026
Στον «άσο» έμειναν χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι

«Βαθιά σοκαρισμένη» η Κίνα: «Η ενέργεια των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»

Κόσμος 03.01.2026
«Η Κίνα είναι βαθιά σοκαρισμένη και καταδικάζει έντονα τη χρήση βίας από τις ΗΠΑ εναντίον μιας κυρίαρχης χώρας και τη χρήση βίας εναντίον του προέδρου μιας χώρας»

Η αντίδραση της Ρωσίας στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα

Κόσμος 03.01.2026
Η Βενεζουέλα είναι ο κύριος σύμμαχος της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική, αν και η Μόσχα δεν προσφέρει βοήθεια στο Καράκας

«Φραστική ενόχληση» ελληνικού εμπορικού από τουρκικό πολεμικό στο Αιγαίο

Ελλάδα 03.01.2026
Το τουρκικό πολεμικό πλοίο προέβη σε «αναγνώριση» του ελληνικού εμπορικού, το οποίο πλέει επί ημέρες στην περιοχή

Πώς εντόπισαν οι ΗΠΑ τον Μαδούρο: Η πηγή της CIA στην Κυβέρνηση της Βενεζουέλας και τα 50 εκατομμύρια της επικήρυξης

Κόσμος 03.01.2026
Η επιτήρηση γινόταν μέσω στόλου μη επανδρωμένων, χαμηλής παρατηρησιμότητας drones, τα οποία εξασφάλιζαν σχεδόν συνεχή κάλυψη πάνω από τη Βενεζουέλα

Νέες δηλώσεις Τραμπ: Παρακολουθούσα την επιχείρηση σε πραγματικό χρόνο

Κόσμος 03.01.2026
Επανήλθε με περισσότερες λεπτομέρειες ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο Νικολάς Μαδούρο συνελήφθη ενώ κοιμόταν ‑ Τον έσυραν με τη σύζυγό από το κρεβάτι

Κόσμος 03.01.2026
Στο φως λεπτομέρειες από την αμερικανική επιχείρηση σύλληψης του ζεύγους Μαδούρο