E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φόβοι για εξάπλωση σε όλο τον κόσμο του φονικού ιού του αναπνευστικού

Ο νέος ιός προσβάλλει αδιακρίτως μικρούς και μεγάλους

Δημοσίευση 1/7/2013 | 02:49

Φόβοι για εξάπλωση σε όλο τον κόσμο του φονικού ιού του αναπνευστικού

Εντείνονται οι φόβοι για παγκόσμια εξάπλωση, από το φθινόπωρο, του νέου, φονικού ιού του αναπνευστικού, καθώς εκατομμύρια προσκυνητές ετοιμάζονται να επισκεφθούν τη Σαουδική Αραβία.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας προετοιμάζονται για το ετήσιο προσκύνημα (hajj) στη Μέκκα τον προσεχή Οκτώβριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους από τον νέο ιό: έως τις 26 Ιουνίου είχαν καταγραφεί 62, με τους 34 από τους ασθενείς να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε Ιορδανία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τυνησία και Βρετανία ανέρχεται σε 77, εκ των οποίων 40 κατέληξαν, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εν όψει του προσκυνήματος έχει σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές Αρχές της Σαουδικής Αραβίας, που εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εντοπίσουν όλα τα πιθανά κρούσματα και να αποτρέψουν την εξάπλωση του φονικού ιού στους προσκυνητές, γράφει η εφημερίδα Daily Mail.

Πέρυσι, σχεδόν 6 εκατομμύρια πιστοί από 160 χώρες του κόσμου ταξίδεψαν στη Σαουδική Αραβία για το προσκύνημα στην ιερότερη πόλη τους.

Το προσκύνημα στη Μέκκα είναι ο πέμπτος πυλώνας του Ισλάμ και αποτελεί ένα θρησκευτικό καθήκον που πρέπει να εκπληρώσει κάθε μουσουλμάνος τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, εφόσον αντέχει το κόστος.

Ο νέος ιός

Ο νέος ιός ανήκει στους κοροναϊούς (CoV) – μία οικογένεια στην οποία ανήκουν οι ιοί του απλού κρυολογήματος, αλλά και ο SARS, ο οποίος το 2003 μόλυνε πάνω από 8.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και κόστισε τη ζωή σε 775 από αυτούς.

Αν και ο νέος ιός επίσης προσβάλλει το αναπνευστικό, προκαλώντας παρόμοια συμπτώματα με αυτά του SARS (ουσιαστικά προκαλεί οξεία αναπνευστική νόσο, με πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια), έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Ο SARS κόστισε τελικά τη ζωή στο 8% των ανθρώπων που μόλυνε, ενώ μέχρι στιγμής το ποσοστό θνησιμότητας του νέου ιού που ονομάσθηκε MERSCoV (από τα αρχικά των λέξεων Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) πλησιάζει το 52%.

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι ο ιός έχει ικανότητα να μεταδίδεται και μεταξύ ανθρώπων, καθώς ορισμένα από τα κρούσματα καταγράφηκαν μεταξύ συγγενών και άλλα σε εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, που φρόντιζαν ασθενείς.

Ο ΠΟΥ έχει προγραμματίσει συνάντηση στο Κάιρο τον Ιούλιο, για να συζητηθεί το όλο θέμα και να αξιολογηθεί η απειλή που θέτει εν όψει του προσκυνήματος.

Επιδημίες

Όπως εξηγούσε πέρυσι τον Μάρτιο το Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε ενημερωτικό δελτίο του για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, οι συνθήκες συγχρωτισμού και η στενή επαφή με άτομα από διάφορα μέρη του κόσμου είναι παράγοντες που ευνοούν τη μετάδοση ασθενειών.

Το 1987, το 2000 και το 2001, λόγου χάρη, υπήρξαν επιδημίες μηνιγγιτιδόκοκκου στους προσκυνητές στη Μέκκα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα, εκείνη του 1987 οδήγησε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό με το διδύναμο εμβόλιο (A, C) ώστε να επιτρέπεται η είσοδος στη Σαουδική Αραβία για το προσκύνημα.

Στην επιδημία του 2000 αναφέρθηκαν περισσότερα από 400 κρούσματα μηγγιτιδοκοκκικής νόσου σε προσκυνητές και σε στενές επαφές τους σε 16 χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, ΗΠΑ, Γαλλία, Μαρόκο, Κουβέιτ, Ομάν, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Γερμανία και Ολλανδία).

Και στην επιδημία του 2001, η οποία ήταν μικρότερη, αναφέρθηκαν στη Σαουδική Αραβία και παγκοσμίως 200 κρούσματα, από τα οποία 55 κατέληξαν.

Ο νέος ιός προσβάλλει αδιακρίτως μικρούς και μεγάλους (τέσσερα από τα πιο πρόσφατα κρούσματα στη Σαουδική Αραβία αφορούσαν παιδιά και εφήβους, ηλικίας 7 έως 15 ετών).

Πηγή: Τα Νέα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία Erminio: Πάνω από 1.100 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Ελλάδα 02.04.2026
752 κλήσεις για την Περιφέρεια Αττικής

Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα χαμένα βίντεο των Τεμπών, αναβάλλεται επ` αόριστον η εκδίκαση

Ελλάδα 02.04.2026
H εξέλιξη αυτή αυτή έρχεται έπειτα από 19 συνεδριάσεις του και στο δικαστήριο είχαν καταθέσει οι πρώτοι τρεις μάρτυρες.

Κόρινθος: Χαροπαλεύει στο «Γεννηματάς» η 38χρονη που κακοποίησε ο πρώην της

Ελλάδα 02.04.2026
Νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Πόλεμος Μέση Ανατολή: Ξεπέρασε τα 200 ευρώ το βαρέλι το ντίζελ στην Ευρώπη

Οικονομία 02.04.2026
Για πρώτη φορά μετά το 2022 - Το διάγγελμα Τραμπ δεν αποκλιμάκωσε τις αγορές

Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος παρενοχλούσε 10χρονες μαθήτριές του

Ελλάδα 02.04.2026
«Είχα πιει, ποτέ δεν τις άγγιξα»

ΝΥΤ: Σκέψεις για «ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ» στον απόηχο των απειλών Τραμπ

Κόσμος 02.04.2026
Επιπλέον 300.000 στρατιώτες και έξτρα δαπάνη 290 δισ. ευρώ ετησίως

Μυτιλήνη: Ξέχασαν παιδιά δημοτικού μετά από εκκλησιασμό

Ελλάδα 02.04.2026
Ορισμένα έβαλαν τα κλάματα και φοβήθηκαν - Ξεκίνησε διοικητική έρευνα

Το «ταξίδι» της αφρικανικής σκόνης μέσα από εντυπωσιακές δορυφορικές εικόνες – Το σχόλιο Κολυδά

Κόσμος 02.04.2026
Οι δορυφόροι «αιχμαλώτισαν» λεπτό προς λεπτό την «εισβολή» της αφρικανικής σκόνης στη νότια Ελλάδα

Σάκης Αρναούτογλου: Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα ‑ Η πρόγνωση για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Καιρός 02.04.2026
Η πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου για τον καιρό μέχρι το Πάσχα

«Επτά εκατομμύρια Ιρανοί σας περιμένουμε έτοιμοι και οπλισμένοι» λέει η Τεχεράνη στις ΗΠΑ

Κόσμος 02.04.2026
«Θα πας στα βάθη της Κόλασης» απειλεί ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ τον ηγέτη της Χεζμπολάχ

Ζάκυνθος: Ανοιξε ο δρόμος και «κατάπιε» φορτηγό στον Αγιο Σώστη

Ελλάδα 02.04.2026
Η καθίζηση προκλήθηκε από εργασίες της ΔΕΥΑΖ και τη συσσώρευση νερού σε φρεσκοσκαμμένο χαντάκι, σε συνδυασμό με διάβρωση και σπηλαίωση από τη θάλασσα

Βίντεο – «γροθιά» στο στομάχι: Παιδιά στη Γάζα παίζουν με κούκλα αναπαριστώντας σκηνές κηδείας

Ελλάδα 02.04.2026
Τα παιδιά της Παλαιστίνης μεγαλώνουν μέσα στον εφιάλτη του πολέμου