E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο Λευτέρης Δανίκας

Tαλαιπωρούνταν από σοβαρά προβλήματα υγείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/7/2021 | 19:36

Πέθανε ο Λευτέρης Δανίκας
Facebook-Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 63 ετών άφησε ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Λευτέρης Δανίκας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούνταν από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Γνωστές ταινίες του Λευτέρη Δανίκα είναι οι μικρού μήκους βραβευμένες «Ανατολικά της Εδέν» του 1985 και «Ο Τελευταίος Ταμπάκος» του 2001. Ο εκλιπών ήταν αδελφός του γνωστού δημοσιογράφου, Δημήτρη Δανίκα.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών E.E.S, η οποία με μια ανάρτηση στο Facebook αποχαιρέτησε τον εκλιπόντα.

Ποιος ήταν ο Λευτέρης Δανίκας

Γεννήθηκε το 1958 στην Αμαλιάδα του Νομού Ηλείας. Στα 1979, κι ενώ ήταν ήδη φοιτητής στο 3ο έτος της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., έφυγε για το Παρίσι όπου έκανε σπουδές στην Veme section (Θρησκευτικές Eπιστήμες) της Εcole Pratique des Hautes Εtudes και στο εκεί Εργαστήριο Εθνογραφικού Κινηματογράφου, κάτω από τη διεύθυνση του Jean Rouche (1981, eleve titulaire της E.P.H.E.).

Παράλληλα, έκανε και κινηματογραφικές σπουδές στην Ecole Superieure libre d’ Etudes Cinematographiques (1983, δίπλωμα E.S.E.C.) και πρακτική άσκηση σε παραγωγές της S.F.P., κοντά στον Marcel Camus μεταξύ άλλων. Επιστρέφοντας στην Αθήνα (1983), εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και διευθυντής παραγωγής σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές αλλά και στη διαφήμιση, δίπλα στον Παντελή Βούλγαρη, το Νίκο Παναγιωτόπουλο, το Χρήστο Σιοπαχά, τον Κώστα Κουτσομύτη κ.ά. Επίσης, και για τρία συνεχή χρόνια (1992-1994), συνεργάστηκε με το Σπύρο Βραχωρίτη και τη Θεατρική Λέσχη Βόλου. Από το 1985 άρχισε και την προσωπική του δραστηριότητα ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός.

Μέχρι σήμερα, έχει συνεργαστεί ως σκηνοθέτης-παραγωγός με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (2 ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους), με την ΕΡΤ (1 σειρά 7 ημίωρων ντοκυμαντέρ) και με το ΥΠ.ΠΟ. (1 ημίωρο docu-fiction). Σαν σκηνοθέτης και σεναριογράφος, εκτός από τα προαναφερθέντα έργα, έχει κάνει και άλλα 6 ντοκυμαντέρ στο πλαίσιο εκπομπών της ΕΡΤ («Παρασκήνιο», «Η ΕΡΤ σ’ όλη την Ελλάδα» και «Τέχνη και Πολιτισμός»), 1 παράσταση χοροθεάτρου και το video-dance αυτής της παράστασης, καθώς και τα σενάρια για άλλες 2 παραστάσεις χοροθεάτρου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αποχωρεί ο Μάικ Γουόλτς από σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ – Εμπλοκή με διαρροή απόρρητης συνομιλίας

Κόσμος 01.05.2025
Σε αναταραχή ο Λευκός Οίκος μετά την αποχώρηση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς, ο οποίος φέρεται να ενέπλεξε δημοσιογράφο σε απόρρητη συνομιλία για στρατιωτικά χτυπήματα στην Υεμένη.

Τραγωδία στο Κερατσίνι: Νεκρός ο Σπύρος Σέββος – Βρέθηκε απαγχονισμένος σε αποθήκη

Ελλάδα 01.05.2025
Είχε εξαφανιστεί το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας (28/04) - Τον βρήκε νεκρό μέλος της οικογένειάς του ενώ είχε γράψει και σημείωμα

Η «μαύρη» φυλακή του Ταγκανρόγκ: Βασανιστήρια, εξευτελισμοί και ο θάνατος της δημοσιογράφου Βικτόρια Ρόσκινα

Ελλάδα 01.05.2025
Η φυλακή Ταγκναρόγκ βρίσκεται κοντά στη Μαριούπολη - Τα βασανιστήρια είχε αναλάβει ειδική ομάδα της FSB - Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Σύλληψη κατασκόπου στην Αλεξανδρούπολη: Οι οδηγίες μεταμφίεσης και ο ρόλος της «μαμάς Ρωσίας»

Ελλάδα 01.05.2025
Σύμφωνα με πληροφορίες το υλικό που βρέθηκε στο κινητό του ήταν από τον τελευταίο μήνα

Καιρός: Καλοκαίρι... αγνοείται φέτος ‑ Τι δείχνει πρόβλεψη για την Ελλάδα

Καιρός 01.05.2025
Με την ομπρέλα ανά... χείρας φαίνεται πως θα περάσουμε το φετινό καλοκαίρι

Τέμπη: Αυτός είναι ο λόγος της απόλυσης του Κώστα Γενηδουνιά από τη Hellenic Train

Ελλάδα 01.05.2025
Οι αποκαλύψεις του μετά το οριστικό φινάλε

Ο Αρης Μουγκοπέτρος «καίει» τον φίλο του – Βίντεο‑σοκ από τη στιγμή που του φιλάει τα χέρια πριν του δώσει την κροτίδα

Ελλάδα 01.05.2025
«Ήξερε τι μου έδινε, προσπάθησε άλλες δύο φορές να μου δώσει την κροτίδα»

ΗΠΑ και Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες ‑ Τι κερδίζει η κάθε πλευρά

Κόσμος 01.05.2025
Ο Τραμπ παίρνει αυτό που ζήτησε αλλά όχι στον βαθμό και με τους όρους που είχε προτείνει