E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πανελλαδική έρευνα: Το 1/3 των πολιτών δεν φοβάται τον κορωνοϊό και δεν έχει εμβολιαστεί

Από τους μη εμβολιασμένους, το 59% δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο

Δημοσίευση 29/7/2021 | 16:29

Πανελλαδική έρευνα: Το 1/3 των πολιτών δεν φοβάται τον κορωνοϊό και δεν έχει εμβολιαστεί

Την άποψη των πολιτών για τα εμβόλια, την υποχρεωτικότητα, αλλά και τους λόγους για τους οποίους κάποιοι δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν καταγράφει έρευνα της Alco για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Το 68% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ανησυχούν για την πανδημία αυτή την περίοδο και το 46% απαντά ότι φοβάται πως μπορεί να αρρωστήσει από τον κορωνοϊό, ενώ το 54% δίνει αρνητική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από εκείνους που δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν, το 75% δεν ανησυχεί ότι μπορεί να αρρωστήσει.

Το 64% εκτιμά ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει την πανδημία και το 18% εκφράζει διαφορετική άποψη. Σε ό,τι αφορά πόσο ασφαλή θεωρούν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό που γίνονται στη χώρα μας, το 25% απαντά «πολύ», το 38% «αρκετά» και το 12% «λίγο», ενώ το 10% δεν θα θεωρεί καθόλου ασφαλή.

Από τους ερωτηθέντες, το 62% απάντησε ότι έχει εμβολιαστεί, το 6% ότι έχει κλείσει ραντεβού και το 32% έδωσε αρνητική απάντηση. Το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που απάντησαν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί (75%) είναι ηλικίας 17-24 ετών.

Από τους μη εμβολιασμένους, το 59% δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο και το 27% εξέφρασε πρόθεση να το κάνει.

Στην ερώτηση «γιατί δεν σκοπεύετε να εμβολιαστείτε», το 46% απάντησε ότι είναι κατά των εμβολίων, το 31% δήλωσε ότι φοβάται τις παρενέργειες, το 15% είπε πως θεωρεί αναποτελεσματικό το εμβόλιο, το 5% επικαλέστηκε ιατρικούς λόγους και το 3% θρησκευτικούς.

Όσο για το τι θα τους παρακινούσε να εμβολιαστούν, το 44% απάντησε «τίποτα», το 22% είπε «οι απαγορεύσεις», το 12% δήλωσε «ο προσωπικός γιατρός», το 11% «η υποχρεωτικότητα» και το 2% είπε «αν αρρωστήσει φίλος ή συγγενής».

Στην ίδια έρευνα, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν θεωρούν ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών απαντήσεων- 73%- συγκεντρώνουν οι υγειονομικοί και εκείνοι που απασχολούνται στη φροντίδα ηλικιωμένων.

«Από το συνδυασμό των ευρημάτων της έρευνας, προκύπτει με σαφήνεια ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν δύο, πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις, για την πανδημία και τον εμβολιασμό. Τα 2/3 ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει τον ιό, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού», αναφέρει ο ΙΣΑ σε ανακοίνωση για τα συμπεράσματα της έρευνας.

«Αντιθέτως το 1/3 δεν φοβάται την COVID 19, δεν πιστεύει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να τη νικήσει, δεν εμπιστεύεται τα εμβόλια και δεν έχει εμβολιαστεί. Πρόκειται περισσότερο για άνδρες, και άτομα ηλικίας 17 -24 και 25 -44 ετών», αναφέρεται ακόμη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καστοριά: Τηλεφωνικές απάτες με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθησαν δύο άτομα

Ελλάδα 25.05.2026
Οι δράστες παρίσταναν τους λογιστές και έπειθαν τα θύματα να παραδώσουν μετρητά και χρυσαφικά

Πέθανε ο Παρασκευάς Αντζας

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Ο παλαίμαχος παίκτης άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ τα τελευταία χρόνια πάλευε με την νόσο ALS

Επίδομα Στέγασης 2026: Πώς γίνεται η αίτηση και ποια λάθη οδηγούν σε απόρριψη

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για την υποβολή της αίτησης

Αχαρνές: Ένοπλη ληστεία σε ταξιτζή από 3 άνδρες

Ελλάδα 25.05.2026
Τον απείλησαν με πιστόλι και μαχαίρι

Έντονη ανησυχία στο Τόκιο: Ανδρας ψέκασε άγνωστη ουσία σε εμπορικό κέντρο ‑ 20 τραυματίες

Κόσμος 25.05.2026
Παραμένει άγνωστο τι ήταν αυτό που έριξε στον χώρο ο άνδρας

Διακίνηση όπλων «φαντασμάτων» στη Θράκη στην τουρκική μαφία

Ελλάδα 25.05.2026
Δύο συλλήψεις μετά από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Γλέντι μέχρι πρωίας για τους πρωταθλητές Ευρώπης

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
H κίνηση Παπανικολάου που συγκίνησε και η ερυθρόλευκη «καλημέρα»

Κρατικά «φέσια»: Πάνω από 3,8 δισ. ευρώ χρωστάει το κράτος σε ιδιώτες

Οικονομία 25.05.2026
Αλμα 570 εκατ. ευρώ σε τρεις μήνες. Στην κορυφή τα νοσοκομεία με χρέη 1,59 δισ. ευρώ σε προμηθευτές.