E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μετάλλαξη Δέλτα: Σε ποια νησιά θα εφαρμοστεί το «μοντέλο της Μυκόνου»

Ποια νέα οριζόντια μέτρα έρχονται στον τουρισμό

Δημοσίευση 19/7/2021 | 08:36

Μετάλλαξη Δέλτα: Σε ποια νησιά θα εφαρμοστεί το «μοντέλο της Μυκόνου»

Με νέα, οριζόντια μέτρα και ενισχυμένη επιτήρηση στα νησιά με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο αναμένεται να αντιμετωπίσει την κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας η κυβέρνηση, την ώρα που η αμηχανία είναι διάχυτη στη Μύκονο, μετά τη «σιγή ασυρμάτου» που επιβλήθηκε στο πλέον τουριστικό ελληνικό νησί.

Μολονότι η Μύκονος βυθίζεται στη σιωπή και το σκοτάδι μετά τη 1 τη νύχτα, ένα γαϊτανάκι ακυρώσεων ξεδιπλώνεται με ταχύτητα ήδη από χθες στο νησί, ενώ κατά κύματα το εγκαταλείπουν πλέον και όσοι τουρίστες βρέθηκαν να παραθερίζουν, όταν ανακοινώθηκαν οι περιορισμοί (έχοντας οργανώσει από καιρό τη διαμονή τους) για κάποιον άλλο κοσμικό προορισμό του εξωτερικού ή για τα κοντινά νησιά του Αιγαίου.

Μπροστά στο ανυπολόγιστο πλήγμα για την τοπική οικονομία, οι επιχειρηματίες της Μυκόνου κατέθεσαν μια σειρά από αντίμετρα στη δημόσια σφαίρα, σε μια προσπάθεια να σώσουν ό,τι μπορούν από τη φετινή τουριστική σεζόν, ιδίως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στις 26 Ιουλίου.

Αντίμετρα από τους επιχειρηματίες

«Μετά τις χθεσινές εικόνες απίστευτου συγχρωτισμού στα σοκάκια της Μυκόνου, όταν στη 01:00 έκλεισαν όλες οι επιχειρήσεις και υποχρεώθηκαν οι πελάτες να αποχωρήσουν, ζητούμε από την Κυβέρνηση να προλάβει την υγειονομική έξαρση και να αναθεωρήσει τα χθεσινά άδικα μέτρα που αφορούν μόνο την Μύκονο» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι επιχειρηματίες του νησιού, προσθέτοντας πως «θεωρούμε αδιανόητο να στέλνεται το λάθος μήνυμα ότι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, εκτιμούμε ότι η βιαστική και καταστροφική απόφαση για τον τουρισμό της χώρας συνολικά και όχι μόνο για τη Μύκονο -πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί και οι αρμόδιοι να σκύψουν τώρα πάνω στο θέμα ώστε να λυθεί έως αύριο, με νέα πρωτόκολλα ώστε να ανασχεθεί το τσουνάμι των μαζικών ακυρώσεων. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού στοχοποιείται και δεν θα μείνουμε άπραγοι».

Στον αντίποδα, οι τοπικοί επιχειρηματίες προτείνουν:

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους της χώρας της Μυκόνου και οπουδήποτε υπάρχουν φαινόμενα συγχρωτισμού.

· Εμβολιασμό των εργαζομένων με το μονοδοσικό εμβόλιο, ενώ οι επιχειρήσεις προτίθενται να πριμοδοτήσουν τους εργαζομένους που εμβολιάζονται με 150 ευρώ.

· Όποιοι επισκέπτες δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης, θα είναι εφικτή η ανανέωση του GreenPass τους ανά 72 ώρες με Rapid-test ή PCR,

ζητώντας παράλληλα οι ίδιοι την παρουσία αυξημένων κλιμακίων του ΕΟΔΥ στο νησί και τη διενέργεια μαζικών, διαγνωστικών τεστ.

Την ίδια ώρα, η επιβολή των περιοριστικών μέτρων έφερε και τις πρώτες «παρασπονδίες», καθώς δεν έλειψαν «με το καλημέρα» φαινόμενα, όπως πριβέ πάρτι σε ιδιωτικές βίλες, αλλά και εν πλω σε γιοτ και ιστιοπλοϊκά, όπως αποκάλυψε χθες το protothema.gr. Για τον λόγο αυτό, στην Μύκονο μετέβησαν ήδη από χθες ως ενισχύσεις 40 αστυνομικοί, ενώ το νησί θα επιτηρείται στο εξής και από αέρος, μέσω drones.

Παρά τα περιοριστικά μέτρα, τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν χθες κατά δύο στο «νησί των ανέμων» φτάνοντας τα 39, ενώ στον πορτοκαλί συναγερμό παραμένουν Ίος, Πάρος, Σαντορίνη, αλλά και το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο Κρήτης, φλερτάροντας ανοιχτά -λόγω των αυξημένων κρουσμάτων- με το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown, με το κυβερνητικό επιτελείο να καλείται να επιλέξει -σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο- από μια δέσμη μέτρων, όπως:

· Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

· Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

· Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

· Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο

· Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

· Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέμα ωρών αποτελεί η λήψη δύο νέων, οριζόντιων μέτρων στον τουρισμό -και πιθανά και στην εστίαση- καθώς το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων εργαζόμενων (46% εν προκειμένω στην Μύκονο) ωθεί στο δρόμο των νέων περιορισμών. Όπως αποκάλυψε χθες το protothema.gr, στο πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, το οποίο αναμένεται εντός της εβδομάδας, θα θεσπίζονται ακόμη:

1. Υποχρεωτικό έξτρα διαγνωστικό τεστ (εκτός από τα ήδη προβλεπόμενα) για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τουρισμό,

2. Δυνατότητα στον εργοδότη να αποσύρει όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από θέσεις εργασίας με στενή επαφή με το κοινό στα ξενοδοχεία (ρεσεψιόν, πρωινό κτλ) και μεταφορά τους σε άλλα πόστα.

«Καμπάνες» από τους ειδικούς

Η επιδημιολογική κατάσταση, άλλωστε, στην οποία βρέθηκε και χθες στη χώρα δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, όταν μάλιστα δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που κρούουν ανοιχτά τον κώδωνα του κινδύνου για επανάληψη του «μοντέλου Μυκόνου» σε όλη την «πορτοκαλί» ζώνη, δηλαδή στην Πάρο, την Ίο, τη Σαντορίνη και την Κρήτη. Ενδεικτικά, στα 91 ανήλθαν τα νέα κρούσματα χθες στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ τα 50 άγγιξαν στο Ρέθυμνο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα πάρτι «έδειξε» ως υπαίτια για την αύξηση των κρουσμάτων ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων, αντίστοιχων της Μυκόνου, ο ίδιος δήλωσε πως μπορεί να υπάρξουν όμοιες καταστάσεις και στα άλλα νησιά, αν συνεχίσουν να διασκεδάζουν με τον ίδιο τρόπο. Εκτός αν αυτή η διασκέδαση επιτραπεί μόνο για πλήρως εμβολιασμένους, σημείωσε ο ίδιος, ενώ οι εικόνες από τα κορωνοπάρτι στην Πάρο αυξάνουν τις πιθανότητες επιβολής νέων περιορισμών στο νησί.

Στους δείκτες που οδηγούν σχεδόν αναπόδραστα σε νέα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, με τη Μύκονο να εμφανίζει τριπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο από την αμέσως επόμενη περιοχή, δηλαδή το Ρέθυμνο, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη. Στους 100 ανθρώπους στην Μύκονο, οι 4 είναι κρούσματα εκτίμησε ο κ. Τζανάκης, εξηγώντας πως «οι μισοί μαθητές, τελειόφοιτοι λυκείου, μετά τις εξετάσεις έχουν πάει σε 2-3 νησιά, την Πάρο, την Μύκονο και την Σαντορίνη όπου υπάρχουν ξέφρενα πάρτι κορωνοπάρτι μέχρι πρωίας και όλο αυτό βλέπετε που καταλήγει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με ήρωα τον Μοναστηρλή στα πέναλτι, ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στους 8 του Κυπέλλου, 5‑4 τον Ατρόμητο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο 21χρονος Δημήτρης Μοναστηρλής απέκρουσε στην τελευταία εκτέλεση του Καραμάνη

Συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Γαλλία και Βρετανία θα αναπτύξουν δικά τους στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης

Ελλάδα Χτες
Ο Μακρόν ανακοίνωσε συμφωνία Ουκρανίας και συμμάχων για ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, στο πλαίσιο της Διακήρυξης του Παρισιού, μετά τη συνεδρίαση της Συμμαχίας των Προθύμων

Πέθανε η Τόνια Καζιάνη – Η αγαπημένη ηθοποιός ήταν 80 ετών

Ελλάδα Χτες
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία

Σέρρες: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορείται ο 16χρονος που ξυλοκόπησε τον 17χρονο

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθη και η μητέρα του κατηγορουμένου για παραμέληση ανηλίκου

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Μαθητής Γυμνασίου έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από την Υψηλή Γέφυρα

Ελλάδα Χτες
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε το νεαρό στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Φρένο στα ενοίκια από το 2026: Πάγωμα μισθωμάτων, επιδότηση ανακαινίσεων και νέοι κανόνες στην αγορά κατοικίας

Οικονομία Χτες
Δέσμη παρεμβάσεων με «κλειδωμένα» ενοίκια έως 5 χρόνια, επιδότηση έως 300 €/τ.μ. για κλειστά ακίνητα και διοικητικό καθορισμό τιμών στις νέες οικοδομές

Ο Αρης 2‑0 τον Παναιτωλικό και παίζει με Παναθηναϊκό στους 8 του Κυπέλλου

Αθλητικά Νέα Χτες
Με δύο γκολ των Μορόν, Ράσιτς από το πρώτο ημίχρονο ο Αρης κέρδισε εύκολα τον Παναιτωλικό στη Θεσσαλονίκη και προκρίθηκε στο μονό προημιτελικό Κυπέλλου

Νεκρός 17χρονος στις Σέρρες μετά από καβγά για μια κοπέλα, συνελήφθη 16χρονος

Ελλάδα Χτες
Ένα χτύπημα με αγκώνα στο κεφάλι του 17χρονου φέρεται να ήταν το μοιραίο

«Τίμιο ξύλο» στη Φλώρινα: Βούτηξαν να πιάσουν τον Σταυρό και πλακώθηκαν

Ελλάδα Χτες
Τις σκηνές ντροπής παρακολούθησαν και αρκετά παιδιά που παρεβρίσκονταν στην τελετή

Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Καιρός Χτες
Τα ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται πιθανώς από τοπικές χαλαζοπτώσεις

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα Θεοφάνια σε Αθήνα και Πειραιά

Ελλάδα Χτες
Πλήθος πιστών παρακολούθησε τον αγιασμό των υδάτων