E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βασίλης Κικίλιας για μάσκες: Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο

Τι είπε για lockdown και Σωτήρη Τσιόδρα

Δημοσίευση 6/7/2021 | 10:43

Βασίλης Κικίλιας για μάσκες: Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο

Ως… πρώην μπασκετμπολίστας, ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε για ισχυρή άμυνα στην πανδημία μέχρι τέλος του καλοκαιριού που μπορεί να φέρει την επίτευξη του στόχου. «Παρακινούμε σφόδρα με όλη την πειθώ και τη δύναμη των επιχειρημάτων μας τους συμπολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να το κάνουν. Από αυτό εξαρτάται η δύναμη ενός επόμενου κύματος» τόνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Μέχρι τέλος καλοκαιριού 70% επί των ενηλίκων μπορούν να εμβολιαστούν, είναι πολύ εφικτός στόχος, και αν προσθέσει κανείς κι αυτούς που έχουν νοσήσει έχουν αντισώματα και δηλώνονται στον ΕΟΔΥ, γύρω στο 5%, μπορεί να είναι παραπάνω οι μη δηλωμένοι, αυτό δίνει μια πολύ ισχυρή γραμμή άμυνας γύρω στο 75%… Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό; Όχι. Θα προσπαθούμε πάντα για μεγαλύτερα νούμερα» σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Όταν ρωτήθηκε για τις μάσκες και το ενδεχόμενο να επιστρέψει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης τους σε εξωτερικούς χώρους είπε ότι «δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο – μεθαύριο», αφήνοντας κι εκείνος ανοιχτό το ενδεχόμενο. Πρόσθεσε δε πως «άλλο δε φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών όπως εισηγήθηκε η επιτροπή και τις φοράμε όποτε υπάρχει συγχρωτισμός κι άλλο το πετάμε τη μάσκα, υπάρχει διαφορά».

Ερωτηθείς για τυχόν τοπικά lockdown απάντησε ότι «κατά τόπους πάντα θα υπάρχει μέριμνα της οργανωμένης πολιτείας για προστατεύει με κανόνες δημόσιας υγείας τους συμπολίτες. Να μην ξεχνάμε τους κανόνες της δημόσιας υγείας».

Κατά τον Βασίλη Κικίλια «μόνο χθες (05.07.2021) κλείστηκαν 56.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό με πρώτη δόση μετά από πολύ καιρό» και αποκάλυψε ότι «13.500 ραντεβού σε νέους ανθρώπους 18 – 24, είχαμε καιρό να δούμε αυτό το νούμερο. Η κοινωνία ανταποκρίνεται στη προσπάθεια που είχαμε. Είχαμε χθες συνολικά πάνω από 90.000 εμβολιασμούς.

Όπως σημείωσε, μετά από μεγάλη προσπάθεια και εκατομμύρια εμβολιασμούς υπάρχει λογικά μια κάμψη, γιατί «από εδώ και πέρα πρέπει να πείσουμε κάποιους συμπολίτες μας που έχουν ορισμένες αμφιβολίες ή φοβούνται ενδεχομένως, σε απομακρυσμένες περιοχές ή είναι κατάκοιτοι. Δίνουμε πλέον το δικαίωμα σε δημάρχους, κοινοτάρχες, παπάδες στα χωριά ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης με μια απλή λίστα συμπολιτών που θα φτιάξουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό ή δήμο ή κοινότητα να πάμε με τις κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας και να εμβολιάσουμε τοπικά εκεί».

«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι σε μεγάλες ηλικίες και έχουν ευπαθή νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους χάνουν τις ζωές τους καταλήγουν στις ΜΕΘ και από αυτούς το 99% είναι ανεμβολίαστο. Τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβουμε τον κίνδυνο; Υπάρχει μικρός πυρήνας αντιεμβολιαστών και κάποιοι που είχαν επιφυλάξεις, κακή πληροφόρηση το ανέβαλαν θέλουμε να προσεγγίσουμε αυτούς τους ανθρώπους και αν χρειάζεται να πάμε εκεί το οργανώσαμε», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Για τους εμβολιασμούς των εφήβων σημείωσε ότι από την άλλη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα, κάτι που συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες. «Δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ ο EMA ή ο FDA να έκαναν επιστημονικές εισηγήσεις χωρίς βάσεις, ενώ υπάρχει πάντα η προαίρεση και η συμφωνία του προστάτη της οικογένειας για τον ανήλικο», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ο Βασίλης Κικίλιας παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ότι ο αποφάσεις επί του θέματος θα ληφθούν προς το φθινόπωρο. Επικαλέστηκε επίσης το παράδειγμα των καπνιστών και μη καπνιστών στα καταστήματα όταν ρωτήθηκε για τους εμβολιασμένους και μη, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως τόνισε, ότι θα συμβεί ακριβώς το ίδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Βασίλης Κικίλιας επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την αντίδρασή του στη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «υγειονομικού σαμποτάζ» από την αντιπολίτευση.

«Όταν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα ακούγεται καμιά 25αρια φόρες ότι γίναμε ότι θα γίνουμε Μπέργκαμο, αυτό βοηθάει;», είπε

Διευκρίνισε πάντως και αρκετά από τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως οι Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός, «με σθένος δημόσια υποστήριξαν τον εμβολιασμό».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο Βασίλης Κικίλιας ρωτήθηκε και για την επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα (σ.σ. χθες σε σύσκεψη στο Μαξίμου) και δεν έκρυψε ότι… δεν ήταν έκπληξη. Όπως είπε, βλέπει τον καθηγητή πολλές φορές κάθε μέρα.

«Ο καθηγητής Τσιόδρας έχει επιλέξει να αφοσιωθεί στο επιστημονικό κομμάτι. Πρέπει να σεβαστούμε την ιδιωτικότητά του. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως είναι δίπλα μας και μας στηρίζει. Ο κ. Τσιόδρας έχει συμβάλει καθοριστικά στην έκβαση αυτής της πανδημίας με την επιστημοσύνη του», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Ελλάδα 11.04.2026
Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Κόσμος Χτες
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Ελλάδα Χτες
Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Γερμανία: Επίθεση σε ισραηλινό εστιατόριο στο Μόναχο ‑ Αντισημιτικά κίνητρα εξετάζουν οι αρχές

Κόσμος Χτες
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Κόσμος Χτες
Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί