E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Όχι» της ευρωζώνης στην Κύπρο

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απορρίπτουν το αίτημα της Κύπρου για πρόσθετη βοήθεια

Δημοσίευση 21/6/2013 | 01:01

«Όχι» της ευρωζώνης στην Κύπρο

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απορρίπτουν το αίτημα της Κύπρου για πρόσθετη βοήθεια – Στην ατζέντα η Ελλάδα και η διάσωση των τραπεζών.

«Αυτό δεν θα ήταν καλό για την Κύπρο, γιατί τα δάνεια θα πρέπει και να αποπληρωθούν», δήλωσε σχετικά στο Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας ότι «το πρόγραμμα (διάσωσης) έχει υπολογιστεί σωστά, με βάση τις προσδοκίες που υπάρχουν». Από την πλευρά του ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε: «Μόλις συμφωνήσαμε στο πρόγραμμα της Κύπρου, σε αυτή τη βάση θα εργαστούμε». Στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, λέει: «Δεν βλέπω εναλλακτική λύση για την Κύπρο, που να είναι καλύτερη από τα όσα είχαν συμφωνηθεί μετά από πολύ κόπο», ενώ και ο ομόλογός της από το Λουξεμβούργο, Λουκ Φρίντεν, επισημαίνει: «Το σημερινό πακέτο για την Κύπρο ήταν ένας συμβιβασμός και είναι, νομίζω, μάλλον απίθανο να τεθεί υπό αμφισβήτηση αυτός ο συμβιβασμός».

Πριν από περίπου δέκα ημέρες ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, είχε αποστείλει επιστολή στις Βρυξέλλες, με την οποία ζητούσε τροποποιήσεις στους όρους διάσωσης του συμφωνημένου προγράμματος, ώστε ο κυπριακός λαός να έχει «μία προοπτική επιβίωσης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ουσιαστικά η Λευκωσία ζητεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια, για να αντιμετωπιστεί το άνοιγμα της Τράπεζας Κύπρου, η οποία απορροφώντας τη Λαϊκή Τράπεζα έχει επιβαρυνθεί με πρόσθετες επισφάλειες ύψους 9 δισ. ευρώ.

Διαφωνίες για τη διάσωση των τραπεζών

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φάνηκε να παραμένουν στις αντικρουόμενες θέσεις τους για τους κανόνες που πρέπει να διέπουν μελλοντικά τη στήριξη και τη διάσωση τραπεζών στην ευρωζώνη. Η γερμανική τηλεόραση επιβεβαιώνει ότι ζητούμενο για το Βερολίνο είναι μία συγκεκριμένη σειρά ικανοποίησης των πιστωτών σε περίπτωση πτώχευσης: πρώτοι θα καλούνται στο ταμείο οι ιδιοκτήτες της τράπεζας, θα ακολουθούν οι μεγάλοι πιστωτές, στη συνέχεια οι καταθέτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ και τελευταίοι οι φορολογούμενοι.
Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου: «Ακόμα δεν έχουμε κοινή γραμμή στο ζήτημα αυτό και καλό θα ήταν να μην έχουμε υπερβολικές προσδοκίες».

Ζητούμενο παραμένουν και οι κοινοί κανόνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ιδιαίτερα το ερώτημα αν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Διάσωσης (ESM) θα χρηματοδοτεί με αναδρομική ισχύ τις τράπεζες που έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί, μεταξύ αυτών και τις ελληνικές. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες εκτιμούσαν το βράδυ της Πέμπτης ότι μπορεί να επιτευχθεί μία καταρχήν συμφωνία στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά θεωρείται λιγότερο πιθανή μία συμφωνία στο ζήτημα της αναδρομικής ισχύος.

Πράσινο φως για την ένταξη της Λετονίας

Το βράδυ της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως για την ένταξη της Λετονίας στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2014. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων η οριστική απόφαση θα ληφθεί σε σύνοδο του Ecofin στις 9 Ιουλίου.

Αναλυτές κάνουν λόγο για έναν «σημαντικό οιωνό», καθώς το ευρώ αρχίζει να προσελκύει νέα μέλη, για πρώτη φορά μετά την πολυετή δημοσιονομική κρίση. «Είναι ένα σημάδι, ότι η εμπιστοσύνη προς το ευρώ αρχίζει να αποκαθίσταται», δηλώνει ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν. Επιφυλάξεις για την ένταξη της Λετονίας εκφράζει πάντως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δείτε βίντεο: Μπουλντόζα εισβάλλει σε υπαίθρια αγορά στο Πεκίνο, τουλάχιστον 13 νεκροί

Κόσμος 30.03.2026
Το συμβάν σημειώθηκε το Σάββατο 29 Μαρτίου στην υπαίθρια αγορά Νταχαντζί, στην περιοχή Φανγκσάν, όταν ένας 50χρονος οδηγός βαρέος οχήματος εισέβαλε σε ώρα που το μέρος ήταν γεμάτο κόσμο

Πώς το Ιράν κερδίζει δισεκατομμύρια από τον πόλεμο του Τραμπ – Αποκαλυπτικά νούμερα

Κόσμος 30.03.2026
Ενώ οι πετρελαιο - μοναρχίες του Κόλπου αιμορραγούν, η Τεχεράνη βρίσκει τρόπους να βγάζει λεφτά εν μέσω σύγκρουσης - Η Κίνα, οι «σκιώδεις» εξαγωγές και ο ρόλος των Φρουρών της Επανάστασης

Anthropic: Το νέο AI μοντέλο της εταιρείας ονομάζεται «Mythos» και αποτελεί το ιδανικό εργαλείο για έναν χάκερ

Tech + Science 30.03.2026
Σύμφωνα με δημοσίευμα, το Mythos καθιστά πολύ πιο πιθανές τις μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις το 2026

Φρίκη χωρίς τέλος στη Σουηδία: Εξέδιδε τη σύζυγό του σε 120 άνδρες

Κόσμος 30.03.2026
Η σκοτεινή δράση ενός σύγχρονου σωματέμπορου

NASA: Μυστήριο με αστροναύτη που έχασε την ομιλία του στο διάστημα

Κόσμος 30.03.2026
Ο αστροναύτης της NASA εκκενώθηκε εκτάκτως από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά οι γιατροί δεν έχουν ακόμη καταλήξει στα αίτια της αιφνίδιας ασθένειας που παρουσίασε

Ζωγράφου: Δεν ήθελε να μαθευτεί ο θάνατός τους για να μην του πάρουν το σπίτι, υποστήριξε ο γιος

Ελλάδα 30.03.2026
Ο 54χρονος ισχυρίζεται ότι οι δύο γυναίκες πέθαναν πριν από τρεις μήνες, όμως ο ιατροδικαστής αναφέρει ότι οι σοροί βρίσκονταν στο διαμέρισμα για πάνω από έναν μήνα

Έκλεψαν 12 τόνους KitKat από φορτηγό: Πάρτι στο X μετά τη... σοκολατένια ληστεία

Κόσμος 30.03.2026
Δείτε μερικά από τα πιο εμπνευσμένα posts

Ανδρας ανακάλυψε τυχαία τη μεγαλύτερη σπηλιά του κόσμου στο Βιετνάμ

Κόσμος 30.03.2026
Πώς τη βρήκε ξανά μετά από 18 χρόνια