E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προνόμια εμβολιασμένων: Τι νέα μέτρα έρχονται μετά τη freedom pass

Τι αλλάζει σε εστιατόρια, μπαρ και αθλητισμό

Δημοσίευση 29/6/2021 | 08:25

Προνόμια εμβολιασμένων: Τι νέα μέτρα έρχονται μετά τη freedom pass

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης, από την μία να πειστούν όσοι είναι ακόμα σκεπτικοί στο να εμβολιαστούν αλλά και από την άλλη να επανέλθει η πλήρης κανονικότητα έστω και με τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη σε διάφορες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

Η αρχή έγινε χθες με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την «freedom pass» η οποία είναι ουσιαστικά ένα voucher αξίας 150 ευρώ το οποίο θα δίδεται στους νέους 18-25 ετών εφόσον συμμετάσχουν στον εμβολιασμό.

Η «κάρτα ελευθερίας» θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε ταξίδια και κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ θα λαμβάνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δόσης του εμβολίου.

Η προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του smartphone, αλλά θα έχει για όποιον το επιθυμεί και φυσική μορφή και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Η διαδικασία θα γίνεται από το το gov.gr και μια ήμερα μετά την αίτηση η κάρτα και το ποσό θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι.

Ποια μέτρα ακολουθούν

Παράλληλα, όπως προαναγγέλθηκε και στις χθεσινές ανακοινώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται νέα εξειδίκευση που θα αφορά στον διαχωρισμό των εμβολιασμένων και μη προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σε πλαίσιο πλήρους κανονικότητας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κυβερνητικός σχεδιασμός θέλει, σε ό,τι αφορά στην ψυχαγωγία, οι πλήρως εμβολιασμένοι να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ και αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκες. Από την άλλη, αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί εξετάζεται να βρίσκονται σε άλλο σημείο του χώρου με αποστάσεις και μάσκες συμβαίνει στο ΝΒΑ.

Από την άλλη, μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για την εστίαση στην οποία περιλαμβάνονται τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι εν λόγω επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν εάν επιθυμούν να εξυπηρετήσουν μόνον εμβολιασμένους και κατ΄επέκταση να μην υπόκεινται στην τήρηση οποιουδήποτε μέτρου, είτε να μην κάνουν διαχωρισμό, αλλά να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τους εσωτερικούς τους χώρους και να τηρούν όλα τα υπόλοιπα μέτρα που είναι εν ισχύι.

Αυτό θα είναι μία αποκλειστική απόφαση του επιχειρηματία ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος και με τον έλεγχο των πελατών. Οι θαμώνες θα επιδεικνύουν το ψηφιακό πιστοποιητικό ενώ οι επιχειρήσεις θα «σαρώνουν» το barcode μέσω ειδικής εφαρμογής η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όσο για το πότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι παραπάνω διευκολύνσεις, αυτό αναμένεται να γίνει άμεσα από τον Ιούλιο από την στιγμή που όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, όλος ο ενήλικος πληθυσμός μπορεί να εμβολιαστεί άμεσα εφόσον το επιθυμεί.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το μοντέλο αυτό θα διαρκέσει για όσο διαρκεί ο θερμός καιρός στην χώρα μας, δηλαδή το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όταν επέλθει η ανάγκη οι εν λόγω επιχειρήσεις να εξυπηρετούν πελάτες μόνο σε εσωτερικούς χώρους, τότε το πλαίσιο θα επανεξεταστεί και θα λάβει υπόψιν και την όποια αποδοτικότητα που επέδειξε η εφαρμογή του το καλοκαίρι αλλά και την πορεία της πανδημίας με δεδομένο πως η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί ήδη έντονη ανησυχία.

Στόχος όπως αναφέρουν κυβερνητικές πήγες είναι από τον Σεπτέμβριο η κοινωνία να μην χρειαστεί να μπει ξανά σε ένα νέο lockdown διότι πλέον τα εμβόλια είναι διαθέσιμα σε όλους γεγονός που δίνει την δυνατότητα στην χώρα να ανταπεξέλθει στην πανδημία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Λατινοπούλου ειρωνεύεται τον Ιάσονα Αποστολόπουλο: «Αχου και δεν μας νοιάζει! Ας σας κρατήσουν εκεί»

Ελλάδα 03.10.2025
Αυτή τη φορά «τα έβαλε» με τον ακτιβιστή Ιάσονα Αποστολόπουλο που μαζί με άλλους Έλληνες αιχμαλωτίστηκε από το Ισραήλ

Βασίλης Παϊτέρης: Ελεύθερος αφέθηκε ο τραγουδιστής ‑ «Είναι πολύ λιγότερα τα χρέη του»

Ελλάδα 03.10.2025
Οι δηλώσεις του δικηγόρου του γνωστού τραγουδιστή μετά την απρόσμενη εξέλιξη

ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης σε γυναίκα που επιχείρησε να πνίξει 3χρονη Παλαιστίνια

Κόσμος 03.10.2025
Μία 43χρονη Τεξανή καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για απόπειρα πνιγμού ενός τρίχρονου κοριτσιού παλαιστινιακής καταγωγής.

«Ο φονιάς είναι έξω, μου σκότωσε τα παιδιά και πρέπει να πληρώσει»

Ελλάδα 03.10.2025
Συγκλονίζει η μητέρα του Ακη και της Χαριτίνης που σκοτώθηκαν σε τροχαίο

Έκλεισε το αεροδρόμιο του Μονάχου λόγω drones που θεάθηκαν στην περιοχή

Κόσμος 03.10.2025
Eπαναλειτουργεί από σήμερα το πρωί

Ξυλοδαρμός γυναίκας δικηγόρου μέσα στο δικαστήριο: «Μου άστραψε χαστούκι και με γρονθοκόπησε»

Ελλάδα 03.10.2025
Δέχθηκε χτυπήματα από τον αντίδικο της εντολέως της - Στο σημείο κλήθηκε αστυνομία και το ΕΚΑΒ

Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς στην Ομόνοια ‑ Ένας τραυματίας

Ελλάδα 03.10.2025
Ο άνδρας που πυροβολήθηκε, τραυματίστηκε στον ώμο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Καιρός 03.10.2025
112 για έντονα φαινόμενα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Λήμνο

Αδιανόητο: η Ρόμα αστόχησε τρεις φορές στο ίδιο πέναλτι!

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Οζέρ έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής, αποκρούοντας και τις τρεις εκτελέσεις