E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μητσοτάκης: Η ώρα των προνομίων για τους εμβολιασμένους

Οπως ανακοινώθηκε, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα κάνει ανακοινώσεις για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών

Δημοσίευση 28/6/2021 | 09:52

Μητσοτάκης: Η ώρα των προνομίων για τους εμβολιασμένους

Ανακοινώσεις για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών θα κάνει στις 12:00 από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην παρουσίαση θα μετέχουν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο θπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.

Σύμφωνα τώρα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η εφαρμογή του σχεδίου που θα καταρτιστεί θα είναι άμεση από την αρχή του Ιουλίου έτσι ώστε η αγορά και η κοινωνία να μπορέσει να ζήσει ένα όσο το δυνατόν πιο κανονικό καλοκαίρι, έστω και με τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη.

Κυβερνητικές πηγές μετέδιδαν στο protothema.gr πως είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως οι όποιες διευκολύνσεις αφορούν σε δραστηριότητες δευτερεύουσας σημασίας και όχι καταστήματα που ειδών πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνους κλπ. Οι επιχειρήσεις αυτές θα είναι υποχρεωμένες να εξυπηρετήσουν όλους τους πελάτες.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης και της εστίασης να επιλέγουν εάν επιθυμούν να εξυπηρετούν μόνον εμβολιασμένους ή όλους τους πολίτες. Σε περίπτωση που επιλέγουν το πρώτο δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά τα μέτρα ενάντια στην πανδημία και οι χώροι θα λειτουργούν κανονικά. Εάν ο επιχειρηματίας επιλέξει να μην διαχωρίσει τους πελάτες του, τότε θα μπορεί να τους εξυπηρετήσει στους εξωτερικούς χώρους και μόνο ενώ κάθε άλλο μέτρο που είναι σε ισχύ θα πρέπει να τηρηθεί.

Πώς θα ελέγχεται η είσοδος των εμβολιασμένων

Τώρα, σε περίπτωση που μία επιχείρηση επιλέξει να εξυπηρετεί μόνον εμβολιασμένους, προκύπτει το ερώτημα, πώς θα γίνεται ο σχετικός έλεγχος.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr αυτό θα είναι αποκλειστική ευθύνη της εκάστοτε επιχείρησης και εδώ έρχεται ο ρόλος του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η είσοδος των πελατών στους χώρους θα γίνεται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού (είτε του εθνικού ή του ευρωπαϊκού). Από την στιγμή που τα σχετικά αυτά έγγραφα διαθέτουν barcode, θα γίνει διαθέσιμη μία εφαρμογή (application) μέσω της οποίας θα ελέγχεται εάν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί.

Όσο για το πότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι παραπάνω διευκολύνσεις, αυτό αναμένεται να γίνει άμεσα από τον Ιούλιο από την στιγμή που όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, όλος ο ενήλικος πληθυσμός μπορεί να εμβολιαστεί άμεσα εφόσον το επιθυμεί.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το μοντέλο αυτό θα διαρκέσει για όσο διαρκεί ο θερμός καιρός στην χώρα μας, δηλαδή το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όταν επέλθει η ανάγκη οι εν λόγω επιχειρήσεις να εξυπηρετούν πελάτες μόνο σε εσωτερικούς χώρους, τότε το πλαίσιο θα επανεξεταστεί και θα λάβει υπόψιν και την όποια αποδοτικότητα που επέδειξε η εφαρμογή του το καλοκαίρι αλλά και την πορεία της πανδημίας με δεδομένο πως η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί ήδη έντονη ανησυχία.

Στόχος όπως αναφέρουν κυβερνητικές πήγες είναι από τον Σεπτέμβριο η κοινωνία να μην χρειαστεί να μπει ξανά σε ένα νέο lockdown διότι πλέον τα εμβόλια είναι διαθέσιμα σε όλους γεγονός που δίνει την δυνατότητα στην χώρα να ανταπεξέλθει στην πανδημία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΕΘ: Σενάρια φορολογικής ελάφρυνσης των εσόδων από ενοίκια

Οικονομία Χτες
Πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Εντοπίστηκε το πρόβλημα στον Βιολογικό της Πάτμου

Ελλάδα Χτες
Συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για την ποιότητα του νερού

Βόλος: Η στιγμή που ο 40χρονος συλλαμβάνεται από τους αστυνομικούς

Ελλάδα Χτες
Με απατούσε η γυναίκα μου, τι να έκανα» φέρεται να είπε στους αστυνομικούς

Γυναικοκτονία σοκ στον Βόλο: «Καλά της έκανα» είπε ο δολοφόνος

Ελλάδα Χτες
Την σκότωσε, άλλαξε ρούχα, πέταξε τα δικά του και κρυβόταν

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κτηνοτρόφος στον Τύρναβο δήλωσε 4.000 πρόβατα και είχε 1.500

Ελλάδα Χτες
Κτηνοτρόφος από τον Τύρναβο είχε δηλώσει περίπου 4.000 ζώα, με τον έλεγχο να καταγράφει μόλις 1.500

Λαμία: Δύο προσαγωγές για εμπρησμό – Τους είδαν να αδειάζουν μπιτόνι με πετρέλαιο σε χωράφι

Ελλάδα Χτες
Προσήχθησαν δύο νεαροί στη Λαμία, ως ύποπτοι για απόπειρα εμπρησμού

Σοβαρό τροχαίο στη Χαλκιδική – Τραυματίας υπέστη ακρωτηριασμό

Ελλάδα Χτες
Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, ο τραυματίας υπέστη πλήρη ακρωτηριασμό κάτω άκρου

Πέθανε σε ηλικία 28 ετών διάσημος TikToker ‑ Σε σοκ οι εκατοντάδες χιλιάδες fans

Κόσμος Χτες
Ο 28χρονος είχε περισσότερους από 250.000 ακόλουθους στο TikTok, ενώ παρουσίαζε επίσης μια εκπομπή στο YouTube με τίτλο The Unpopular Party

Βόλος: Ανήλικος οδηγός παρέσυρε 8χρονο και τον εγκατέλειψε

Ελλάδα Χτες
Πεζός ήταν ο οκτάχρονος ήταν χτυπήθηκε, ενώ αυτή τη στιγμή συνεχίζει να νοσηλεύεται

Τραγωδία στους Παξούς: Δίωξη στους γονείς και τον παππού του 4χρονου κοριτσιού

Ελλάδα Χτες
Ανείπωτη τραγωδία με τον θάνατο της 4χρονης, που πνίγηκε σε πισίνα

Τραυματίστηκε 9χρονος σε θαλάσσιο πάρκο στην Καβάλα – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης

Ελλάδα Χτες
Σε βάρος της σχηματίζεται δικογραφία για σωματικές βλάβες από αμέλεια