E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μετάλλαξη Δέλτα: Πιθανές οι τοπικές εξάρσεις μέσα στο καλοκαίρι

Η μάσκα δεν πρέπει να φύγει από την ζωή μας λένε οι ειδικοί

Δημοσίευση 27/6/2021 | 20:26

Μετάλλαξη Δέλτα: Πιθανές οι τοπικές εξάρσεις μέσα στο καλοκαίρι

Ολοένα και πιο κατηγορηματικοί για την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και στην χώρα μας, εμφανίζονται οι ειδικοί οι οποίοι δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο τοπικών «αναφλέξεων» της επιδημίας μέσα στο καλοκαίρι.

Η πορεία των εμβολιασμών, το άνοιγμα του τουρισμού και η χαλάρωση των μέτρων, προβληματίζουν τους επιστήμονες οι οποίοι συνεχίζουν τις εκκλήσεις στους πολίτες να εμολιαστούν προκειμένου να δημιουργηθεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας.

Την έντονη ανησυχία του για την μετάλλαξη Δέλτα, τη διασπορά της οποίας δεν θα αποφύγουμε της και στην Ελλάδα, εξέφρασε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιαστρικής ΕΚΑΠ Γ. Τούντας.

«Είναι πολύ πιθανόν μέχρι τέλος Αυγούστου να έχει επικρατήσει και στη χώρα μας, είπε επισημαίνοντας στη χώρα μας υπάρχει υστέρηση στα ποσοστά των εμβολιασμών, παρά το ότι είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η όποια αρνητική εξέλιξη.

Ο ίδιος δήλωσε ανήσυχος για την εμφάνιση αρνητικών συνεπειών που θα αφορούν αυτό ακριβώς το ποσοστό των ανεμβολίαστων «Αυτούς θα δούμε να νοσούν βαριά στα νοσοκομεία, όπως και τώρα, που είτε δεν ήθελαν, είτε δεν πρόλαβαν» είπε.

Αναφερόμενος στις διευκολύνσεις προς εμβολιασμένους που αναμένεται να ανακοινωθούν και ενώ κάποιες θα ισχύσουν από αύριο, και στο κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι θα χωριστούμε σε 2 κατηγορίες είπε ότι αυτό θα είναι με ευθύνη όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. «Δεν είναι κάτι που μας χωρίζει είναι μια ανεύθυνη απόφαση όσων δεν θέλουν να πάρουν μια απόφαση που θα προστατεύει την υγεία των ίδιων και των γύρω τους».

«Η μάχη με τον κορονοϊό θα συνεχιστεί και το 2022 γιατί πρέπει να την κερδίσει όλη ανθρωπότητα μέσω των εμβολιασμών και των απαραίτητων μέτρων. Η μάσκα δεν πρέπει να φύγει από τη ζωή μας. Πρέπει να την κρατήσουμε μέχρι την τελική μάχη» είπε και εκτίμησε ότι κατά περιοχές μπορεί να δούμε τη χρήση της μάσκας να επιστρέφει με αυστηρότερους όρους.

«Πιθανόν να δούμε τοπικές αναφλέξεις της επιδημίας μέσα στο καλοκαίρι, ίσως χρειαστεί ένα κάνουμε ένα βήμα πίσω από τα βήματα που κάνουμε γιατί λόγω του τουρισμού έχουμε πιεστεί να κάνουμε γρήγορες κινήσεις σε σχέση με άλλες χώρες», σημείωσε κάνοντας λόγο για την «τραγική διαπίστωση που είναι μπροστά μας», ότι οι ανθρώπινες απώλειες το επόμενο διάστημα θα είναι από τους ανεμβολίαστους.

Γώγος: Η μεταδοτικότητα του Δ στελέχους είναι 60% μεγαλύτερη από τη βρετανική

«Πάμε καλά επιδημιολογικά το RT εχει πέσει κάτω από 0,8 – 0,7 και τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι πάμε για διψήφιο αριθμό κρουσμάτων τον Ιούλιο. Κατεβαίνουμε συνεχώς επίπεδο, από το βαθύ πορτοκαλί πάμε στο κίτρινο και θα περάσουμε και στο πράσινο», είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Παθολογίας Χ. Γώγος, τονίζοντας ωστόσο πως αυτή τη στιγμή υπάρχει παγκόσμιος συναγερμός για το στέλεχος Δέλτα και τις σύμπλοκες μεταλλάξεις που διαθέτει, με κυριότερη πηγή ανησυχίας τη μεταδοτικότητα.

«Η μεταδοτικότητα του Δ στελέχους είναι 60% μεγαλύτερη από την ήδη 60% μεγαλύτερη του βρετανικού στελέχους, δηλαδή ένας φορέας μεταδίδει σε 5 ή έξι ανθρώπους, ενώ τα αρχικά στελέχη είχαν μεταδοτικότητα στο 1,5 με 2. Κάτι που έχει σημασία για τον αριθμό των εμβολιασμένων» τόνισε.

«Η λέξη εμβολιαστείτε είναι η πρώτη λέξη που πρέπει να χρησιμοποιούν όλοι. Αυτή την στιγμή ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τα κακά νέα του Σεπτέμβρη, φθινοπώρου, είναι να ξεπεράσουμε μια εμβολιαστική κάλυψη 60 – 70% σε πρώτη φάση, διότι αν αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι το 70% θα πρέπει να γίνει 85% με τα νέα στελέχη που εμφανίζονται», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

Ελλάδα 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων