E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος κομήτης της σύγχρονης εποχής

Αναμένεται να κάνει την κοντινότερη προσέγγισή του στον Ήλιο το 2031

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/6/2021 | 19:10

Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος κομήτης της σύγχρονης εποχής

Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα γιγάντιο κομήτη με διάμετρο 100 έως 200 χιλιομέτρων, δεκαπλάσια από τη διάμετρο των περισσότερων κομητών, και με μάζα περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερη από εκείνη ενός τυπικού κομήτη.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κομήτη που έχει βρεθεί στη σύγχρονη εποχή και αναμένεται να κάνει την κοντινότερη προσέγγισή του στον Ήλιο το 2031.

Ο κομήτης που προέρχεται από τις εσχατιές του ηλιακού συστήματός μας, το παγωμένο Νέφος του Όορτ, έχει μια άκρως επιμήκη τροχιά και χρειάζεται περίπου 5,5 εκατομμύρια χρόνια για να ολοκληρώσει την τροχιά του. Ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο των παρατηρήσεων της Έρευνας για τη Σκοτεινή Ενέργεια (Dark Energy Survey). Ονομάστηκε Κομήτης Μπερναρντινέλι-Μπερνστάιν (ή C/2014 UN271), από το όνομα των δύο αστρονόμων του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια που τον ανακάλυψαν.

Οι κομήτες είναι παγωμένα σώματα, που εξατμίζονται όσο πλησιάζουν τον Ήλιο, λόγω της μεγάλης θερμότητας του. Το ταξίδι του εν λόγω κομήτη υπολογίζεται ότι ξεκίνησε σε απόσταση τουλάχιστον 40.000 αστρονομικών μονάδων (δηλαδή 40.000 φορές η απόσταση Γης-Ήλιου) ή έξι τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Είναι πιθανώς το μεγαλύτερο σώμα του Νέφους του Όορτ που έχει ποτέ βρεθεί.

Τον Ιούνιο του 2021 ο κομήτης είχε πλησιάσει τον Ήλιο σε απόσταση 20 αστρονομικών μονάδων ή τριών δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και αναμένεται να φθάσει στο περιήλιο του (το κοντινότερο σημείο από το μητρικό άστρο μας) τον Ιανουάριο του 2031, έχοντας πλησιάσει στις 11 αστρονομικές μονάδες (περίπου όσο η απόσταση Κρόνου-Ήλιου). Δεν είναι ακόμη γνωστό, πόσο φωτεινός θα έχει γίνει όταν φθάσει στο περιήλιο. Δεν προβλέπεται πάντως να γίνει ορατός με γυμνά μάτια από τη Γη, αλλά θα χρειάζεται τουλάχιστον ένα καλό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο για την παρατήρησή του.

«Έχουμε το προνόμιο να έχουμε ανακαλύψει ίσως τον μεγαλύτερο κομήτη που έχει ποτέ παρατηρηθεί, ή τουλάχιστον τον μεγαλύτερο που έχει ποτέ μελετηθεί. Ο κομήτης δεν έχει επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα εδώ και τουλάχιστον τρία εκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο καθηγητής Γκάρι Μπερνστάιν (ο Μπερναρντινέλι είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του).

Ο κομήτης θα παρακολουθείται στενά από τη διεθνή αστρονομική κοινότητα, για να κατανοηθεί καλύτερα η σύνθεση και η προέλευση του. Οι αστρονόμοι υποπτεύονται ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι κομήτες τόσο μεγάλου μεγέθους στο Νέφος Όορτ, πέρα από τον Πλούτωνα και τη Ζώνη του Κάιπερ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Klavdia και Oge: Έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους

Tabloid 08.06.2025
Το ζευγάρι διατηρεί σχέση εδώ και 8 μήνες

Νονά έγινε viral μετά το βίντεο που έπιασαν φωτιά τα μαλλιά της

Social 08.06.2025
«Φοβόμουν την Ανάσταση και το έπαθα σε βάφτιση!»

Αν δεις σήμερα τον Johnny Depp, δε θα τον αναγνωρίσεις (και όχι επειδή μεγάλωσε)

Tabloid 08.06.2025
Αγνώριστος ο Johnny Depp με ασημί μαλλί και νέο στυλ – Δες τη viral μεταμόρφωσή του

Όσα είπε ο Γιώργος Καπουτζίδης για το reunion του Παρά Πέντε

Tabloid Χτες
Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης ξεκαθάρισε για το πολυαναμενόμενο εορταστικό επεισόδιο

Η Αθηνά Οικονομάκου παντρεύεται τον Μπρούνο Τσερέλα

Tabloid Χτες
Πρόσφατα η ηθοποιός είχε αντιδράσει όταν τη ρώτησαν για τον επικείμενο αυτόν γάμο

Οι μεταγραφές που συζητιούνται – Ποια πρόσωπα πρωταγωνιστούν

Media Χτες
Θερμό καλοκαιράκι έρχεται στη μικρή οθόνη…

«Με την απιστία σού φεύγει το απωθημένο και μετά είσαι καλύτερα στη σχέση σου»

Tabloid Χτες
Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη προχώρησε ο Μέμος Μπεγνής

Γυναίκα που παντρεύτηκε μια κούκλα, τώρα λέει ότι εκείνη την απάτησε ‑ Η ασθένεια που πάσχει

Παράξενα Χτες
«Δεν είναι η πρώτη φορά που με απατάει και τον έχω συγχωρέσει απλώς επειδή θέλω να κρατήσει την οικογένεια ενωμένη. Ο Μαρσέλο είπε ότι θα άλλαζε, αλλά δεν ξέρω πια τι να κάνω»

H Σάλμα Χάγιεκ θυμήθηκε την σeξι εμφάνισή της στο Dogma πριν από 25 χρόνια

Social Χτες
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συμμετείχα σε κάτι τόσο τολμηρό» έγραψε στην ανάρτησή της

Βασίλης Καρράς: Συγκινεί ο μάνατζέρ του ‑ Τι του ζήτησε λίγο πριν «φύγει» ‑ Τι φοβόταν

Tabloid Χτες
Ο Στράτος Γκιατάς, η «σκιά» της ζωής του Βασίλη Καρρά μίλησε για τη συνεργασία του με τον σπουδαίο λαϊκό καλλιτέχνη