E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αναζητώντας το χρυσάφι του χρόνου ‑ Θερινό ΤΡΙΑΝΟΝ

Δημοσίευση 24/6/2021 | 16:24

Αναζητώντας το χρυσάφι του χρόνου ‑ Θερινό ΤΡΙΑΝΟΝ
ΑΘΗΝΑ - Τριανόν
ΚΟΔΡΙΓΚΤΩΝΟΣ 21 - (ΠΑΤΗΣΙΩΝ 101) (ΗΣΑΠ ΒΙΚΤΩΡΙΑ)
Ημερομηνίες: από 1/7/2021 έως 2/7/2021
ΙΟΥΛ 2021
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Ωρα προσέλευσης: 21:00
Διάρκεια: 120 λεπτά

από 5 ευρώ

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν παρουσία σκηνοθέτη και συντελεστών.

*Μετά την προβολή της Πέμπτης 1/7 θα ακολουθήσει συζήτηση για το ντοκιμαντέρ και την  κατοχική περίοδο όπου θα μιλήσει ο παλιός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, σημερινός φιλόσοφος και αγωνιστής της επαναστατικής αριστεράς Ευτύχης Μπιτσάκης.

Τιμή εισιτηρίου 5€

Το ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην κατοχική περίοδο από τους Γερμανούς (1941-1944), στην πόλη της Θεσσαλονίκης, θέτοντας ερωτήματα στη σημερινή πραγματικότητα. Η ταινία ολοκληρώθηκε το 2018 και βασίστηκε στο βιβλίο του Τάσου Κατσαρού «Οι αντάρτες δεν προσκυνούν, μάχες του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη», που εκδόθηκε από τον οίκο «Διάδοση». Ο τίτλος της είναι εμπνευσμένος από μία ρήση του υπερρεαλιστή Αντρέ Μπρετόν, η οποία αναγράφεται στο μνήμα του.

Η ταινία δημιουργήθηκε με το σκεπτικό της διατήρησης και διάδοσης της ιστορικής μνήμης απέναντι στη λήθη που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς της κυρίαρχης τάξης.

Σύνοψη

Η ταινία ξεκινά με μία αναφορά στις οικονομικές κρίσεις, κυρίως αυτή του 1929 που οδήγησε στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και φτάνει μέχρι την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, λίγο πριν από αυτόν. Στη συνέχεια περνάει στο κυρίως θέμα που είναι η γερμανική κατοχή στη Θεσσαλονίκη (πείνα, θάνατοι, συσσίτια, ομάδες αντίστασης, τάγματα ασφαλείας, απελευθέρωση) και εξετάζει τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πόλη εκείνη την εποχή, επισημαίνοντας το ήθος των ανθρώπων και τη σημαντική παρακαταθήκη που άφησαν όσοι αγωνίστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο.

Επιπλέον, υπάρχει μία σύντομη αναφορά στη μεταπολεμική περίοδο και το ντοκιμαντέρ κλείνει με τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, αφήνοντας ανοιχτά ερωτήματα για το σήμερα και το αύριο.

Κατά τη διάρκεια της ταινίας παρουσιάζονται συνεντεύξεις με έντεκα ανθρώπους, οι οποίοι ανήκουν και στις δύο πολιτικές πλευρές, έδρασαν εκείνη την κρίσιμη περίοδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας και άφησαν το δικό τους αποτύπωμα. Παράλληλα, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και βίντεο της κατοχικής περιόδου.

Τη σκηνοθεσία και την ιστορική έρευνα έκανε ο Τάσος Κατσαρός, το μοντάζ και τον ήχο υπογράφει ο Μανώλης Λαγουδάκης, τη φωτογραφία ο Γιάννης Τσιτσίμης. Παραγωγή ο Μανώλης Λαγουδάκης.

 Σύντομο βιογραφικό συντελεστών

Ο Τάσος Κατσαρός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Συμμετέχει στο συνεργατικό βιβλιοπωλείο - καφέ και χώρο πολιτισμού ΠΟΕΤΑ, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Έχει γράψει δύο ιστορικά βιβλία

  • ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΧΟΜΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ Θεσσαλονίκη (1946-47) Αντάρτικο Πόλεως Στενή Αυτοάμυνα (Ο.Π.Λ.Α.), εκδόσεις ΔΙΑΔΟΣΗ
  • ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ μάχες του Ε.Λ.Α.Σ. και της Ο.Π.Λ.Α. στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη (1941-44), απ' τις εκδόσεις ΔΙΑΔΟΣΗ.

Ο Εμμανουήλ Λαγουδάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1983.

 Έχει σπουδάσει Μηχανικός Ήχου στο Ρέθυμνο.

 Έχει ασχοληθεί με την αυτοοργάνωση στην τέχνη και διατηρεί ένα ελεύθερο ανεξάρτητο label και στούντιο ηλεκτρονικής μουσικής και σύγχρονου πολιτισμού, την liquidseed … Αυτή την περίοδο ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη ως διανομέας … Έχει δύο παιδάκια την Αγάπη και τον Νίκο, είναι αθεράπευτα ουτοπιστής  πιστεύοντας στον άνθρωπο, στις αρχές της αλληλεγγύης, της φιλίας  και πολέμιος της σκληρής εξουσίας και του ολοκληρωτισμού.       

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ZAMNA x PRIMER: Ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα

Φεστιβάλ Χτες
Axwell, MRAK, Armand Van Helden και 4 ακόμη διεθνείς artists στην πρώτη φάση ανακοινώσεων του ZAMNA x PRIMER

12ο Φεστιβάλ Bollywood και Πολυπολιτισμικών Χορών

Φεστιβάλ Χτες
Σάββατο & Κυριακή 25 – 28 Ιουνίου 2026: 2 μοναδικές παραστάσεις στο Θέατρο Δόρα Στράτου

Athens Pride 2026: Η παράσταση «Σταθμός Ω» ανοίγει τη συζήτηση για την ομοφοβία και τον κοινωνικό αποκλεισμό

Φεστιβάλ 20.05.2026
Το Εθνικό Θέατρο φιλοξενεί ένα σύγχρονο ελληνικό έργο για την απώλεια, τη βία και τη διαφορετικότητα - με ανοιχτή συζήτηση μετά την παράσταση

Athens Pride 2026: Το Inklusive 2.0 επιστρέφει με queer tattoo artists και pride flash tattoos για καλό σκοπό

Φεστιβάλ 20.05.2026
Μια ολοήμερη δράση αφιερωμένη στην έκφραση, την ορατότητα και τη σύνδεση μέσα από την τέχνη του tattoo

Athens Pride 2026: Συζήτηση για τα τρανς και intersex παιδιά στο ελληνικό σχολείο

Φεστιβάλ 20.05.2026
Μια ανοιχτή εκδήλωση για τη συμπερίληψη, την ορατότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο εκπαιδευτικό περιβάλλον

Athens Pride 2026: Ένα πολύχρωμο εργαστήριο Bollywood χορού έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Φεστιβάλ 20.05.2026
Μια δίωρη εμπειρία γεμάτη ρυθμό, ενέργεια και χαρά μέσα από τον κόσμο της σύγχρονης ινδικής χορευτικής κουλτούρας

Athens Pride 2026: Ένα εργαστήριο για τις προκλήσεις καριέρας των LGBTQI+ ατόμων

Φεστιβάλ 20.05.2026
Από το coming out στον εργασιακό χώρο μέχρι την επαγγελματική εξέλιξη - μια ανοιχτή συζήτηση για τη συμπερίληψη και τη στήριξη στην καριέρα

Τελευταία ευκαιρία να δεις τον Moby live: Οι νέες επιλογές εισιτηρίων που μόλις ανακοινώθηκαν

Μουσική 20.05.2026
Αν νόμιζες πως έχασες την ευκαιρία να ζήσεις από κοντά μία από τις πιο πολυσυζητημένες μουσικές βραδιές του καλοκαιριού, το Release Athens 2026 μόλις σου έδωσε δεύτερη ευκαιρία

Το InfinityGreece παρουσιάζει το 4ο απολογιστικό event Impact Showcase

Cityλάιφ 20.05.2026
Παρουσιάσεις, networking και συζήτηση για τη νεολαία και την επιχειρηματικότητα στο ετήσιο event του InfinityGreece στη Θεσσαλονίκη

Το Plastiras Lake Festival 2026 επιστρέφει με secret opening day και ένα από τα πιο δυνατά line‑ups του καλοκαιριού

Φεστιβάλ 20.05.2026
9–12 Ιουλίου | Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου, Λίμνη Πλαστήρα | Η προπώληση συνεχίζεται

Οι KAPTEN επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη για το μεγαλύτερο live του καλοκαιριού στο Θέατρο Κήπου

Μουσική 20.05.2026
12 Ιουνίου | Opening Act: Paranauê | Κλείσε το εισιτήριό σου!