E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

AstraZeneca: Τι θα κάνουν οι 470.000 που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση

Ανησυχία ότι πολλοί θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα θελήσουν να αλλάξουν εμβόλιο

Δημοσίευση 14/6/2021 | 18:07

AstraZeneca: Τι θα κάνουν οι 470.000 που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση

Η Επιτροπή επιμένει στη σύσταση για ολοκλήρωση του εμβολιασμού με την ίδια εταιρεία - Ανησυχία ότι πολλοί θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα θελήσουν να αλλάξουν εμβόλιο - Ποιοι όμως θα έχουν τη δυνατότητα και τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν -  Όσοι έχουν προγραμματίσει την 1η δόση δικαιούνται να αλλάξουν

Σε ποιους αλλάζουν αυτόματα τα ραντεβού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι ενήλικες κάτω των 60 ετών έχουν προγραμματίσει ραντεβού για την πρώτη δόση με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας, θα λάβουν ενημερωτικό sms με τη σχετική απόφαση και την επιλογή αλλαγής εμβολίου, εφόσον το επιθυμούν. Σημειώνεται ότι η σύσταση αφορά 1.300 περίπου ραντεβού κάτω των 60 ετών για πρώτη δόση με AstraZeneca, ενώ για τα 500 αντίστοιχα ραντεβού ατόμων από μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες δεν προβλέπεται αλλαγή, παρά μόνο εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου, η παραπάνω αλλαγή στον σχεδιασμό της εμβολιαστικής εκστρατείας ήρθε ως αποτέλεσμα της καλής επιδημιολογικής πορείας της χώρας, η οποία σήμερα μεταφράζεται σε 472 νέα κρούσματα, μειωμένους διασωληνωμένους ασθενείς (353 από 358), 18 θανάτους από COVID-19 και 66 μόλις νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, οι εμβολισμοί συντέλεσαν στη διατήρηση της διασποράς του κορωνοϊού σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα, με σταθερές τις πτωτικές τάσεις της επιδημίας.

«Στον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 105 θάνατοι ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών», ανέφερε η καθηγήτρια για την προ διμήνου απόφαση χορήγησης του εμβολίου στις συγκεκριμένες ηλικίες, προσθέτοντας ότι με βάση τα συνεχώς ανανεούμενα επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα θα επικαιροποιούνται και οι συστάσεις περί τον εμβολιασμό.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία προτεραιοποίησης για τα εμβόλια

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 18-24 και με τα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna), ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» των 7 περίπου εκατομμυρίων εμβολιασμών –πάνω από 40,5% αναφορικά με μία δόση και περισσότερο από 27% για ολοκληρωμένους εμβολιασμούς–, υψώνει γοργά το τείχος ανοσίας που, κατά την εκτίμηση του κ. Θεμιστοκλέους, θα έχει αγγίξει το επιθυμητό 60% στα τέλη καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα για κάθε εταιρεία:

Με το εμβόλιο της Pfizer έχουν πραγματοποιηθεί 4.943.682 εμβολιασμοί (αναμένονται 4.880.070 δόσεις -2.212.000 τον Ιούνιο, 1.555.000 τον Ιούλιο και περίπου 1.113.070 τον Αύγουστο

  • Με το εμβόλιο της AstraZeneca 1.067.533
  • Με το εμβόλιο της Moderna 685.416
  • Με το εμβόλιο της Johnson&Johnson 162.276 (αναμένονται από την εταιρεία 152.000 δόσεις μέσα στον Ιούνιο).

Αναφορικά με όσους έχουν νοσήσει με COVID-19, η σύσταση της Επιτροπής είναι μία δόση σε 6 μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης –με τη δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικό εμβολιασμού- και σε περίπτωση που έχουν κλείσει νωρίτερα ραντεβού ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για 2η δόση, θα πρέπει οι ίδιοι να αλλάξουν την ημερομηνία καθώς δεν προβλέπεται να γίνεται αυτόματα από το σύστημα. Η οδηγία δεν αφορά άτομα από την ευπαθή ομάδα νοσημάτων Α, για τους οποίους συστήνονται κανονικά οι δύο δόσεις εμβολίου.

Επιπροσθέτως, τη 2η δόση στην Ελλάδα θα μπορούν να κάνουν όσοι έλαβαν την 1η στο εξωτερικό, με μια απλή επίσκεψη σε ΚΕΠ και προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Μια σημαντική ακόμη εξέλιξη αφορά τα άτομα με κινητική αναπηρία και τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson&Johnsons, για τα οποία ο κ. Θεμιστοkλέους ανέφερε πως βρίσκονται στην τελική φάση του σχεδιασμού με πιθανή έναρξη τέλη του μήνα ή αρχές Ιουλίου. Στο εγχείρημα θα συμμετάσχουν και όσοι ιδιώτες γιατροί δηλώσουν συμμετοχή με αμοιβή από το κράτος και καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.

Ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τους 18 – 24: Η ημερομηνία που αρχίζουν τα ραντεβού

Σειρά για εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, παίρνουν οι νέοι από 18 έως 24 ετών. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού. Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε επίσης πως την Πέμπτη 10 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους 25-29 και ραντεβού έχουν κλείσει 93.000 πολίτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος Χτες
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα Χτες
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος Χτες
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο την εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα

Tech + Science Χτες
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης, που παρείχε τα έμβρυα

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα Χτες
Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Κόσμος Χτες
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Φλόριντα: Η σοκαριστική στιγμή που οδηγός νταλίκας και προκαλεί τροχαίο με τρεις νεκρούς

Κόσμος Χτες
Ο Σινγκ βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ από το 2018 - Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα Χτες
Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα Χτες
Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Ανετράπη ιδιωτικό ασθενοφόρο στου Γουδή ‑ Nεκρός ο ασθενής που μετέφερε

Ελλάδα Χτες
Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο