E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συνέδριο Γονιμότητας: Αναβάλλεται επ` αόριστον μετά τη θύελλα αντιδράσεων για το σποτ

Τo χρονικό των αντιδράσεων στα social media και οι απαντήσεις των διοργανωτών

Δημοσίευση 14/6/2021 | 08:39

Συνέδριο Γονιμότητας: Αναβάλλεται επ` αόριστον μετά τη θύελλα αντιδράσεων για το σποτ

Σε αναβολή του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας αναγκάστηκαν να προχωρήσουν οι διοργανωτές του, ύστερα από τη γενικευμένη, θυελλώδη κατακραυγή την οποίαν προκάλεσε το διαφημιστικό σποτ. Ήδη έχει απενεργοποιηθεί η ιστοσελίδα του Συνεδρίου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 2-4 Ιουλίου στα Ιωάννινα.

Αφ' ότου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απέσυρε την υποστήριξή της στο Συνέδριο, σχεδόν όλοι οι επίσημοι συμμετέχοντες αποκήρυξαν δημοσίως το χαρακτήρα και το περιεχόμενο του σποτ και διαχώρισαν τη θέση τους. Υπ' αυτές τις συνθήκες, δεν είχε πλέον νόημα η διοργάνωση του Συνεδρίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΤι θα έπρεπε να λέει το σποτ του συνεδρίου γονιμότητας 14/6/2021

Παρόλ' αυτά, σε ανάρτηση τους στα social media οι διοργανωτές τονίζουν πως σκοπός δεν ήταν να προσβάλουν τις γυναίκες ούτε να ενισχύσουν στερεοτυπικά πρότυπα, αλλά να ενημερώσουν όσες θέλουν να τεκνοποιήσουν ότι μετά από κάποια ηλικία μειώνεται η ικανότητα αυτή.

Την Κυριακή, ένας εκ των κεντρικών ομιλητών, ο γνωστός γυναικολόγος, Κώστας Πάντος, υποστήριξε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN πως το διαφημιστικό σποτ είναι μεν σκληρό, ωστόσο παρουσιάζει την ωμή αλήθεια. Τονίζοντας πως «το βίντεο δεν λέει 'κάνε παιδιά', αλλά 'ενημερώσου'». Όπως είπε ο κ. Πάντος, σκοπός της διαφήμισης δεν είναι να πείσει τις γυναίκες να κάνουν παιδιά ούτε να τις εκβιάσει. Και περαιτέρω αναφέρθηκε στην ορμόνη της γονιμότητας, η οποία μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας.

Ο ιθύνων νους του σποτ, η δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια της πρωινής εκπομπής «Πάμε Δανάη», Κία Παπαδοπούλου, σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισε πως «αυτό το κείμενο έχει τη δική μου υπογραφή και καταθέτει ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Γράφω όλα όσα έχω βιώσει στο πετσί μου επειδή έκανα το έγκλημα να είμαι 10 χρόνια παντρεμένη χωρίς να έχω κάνει παιδιά».

Ως χαρακτηριστική απάντηση στη θέση της κας Παπαδοπούλου, θα μπορούσε να αναφερθεί απλώς το σχόλιο της Ναταλίας Γερμανού, η οποία έγραψε στο twitter «Α δεν θα πάω σήμερα εκπομπή. Θα κάτσω να σκεφτώ πολύ σοβαρά 'τι έκανα λάθος' γιατί 'πέρασαν τα χρόνια και δούλευα' και 'δεν βοήθησα την υπογεννητικότητα'. Άσχετοι άνθρωποι οργανώνουν συνέδρια για σοβαρά θέματα με λάθος τρόπο».

Ακολουθούν μερικές από τις αναρτήσεις ομιλητών, οι οποίοι μετά από την προβολή του βίντεο απέσυραν τη στήριξη τους. Κάποιοι, μάλιστα, ισχυρίζονται πως εξαπατήθηκαν για το περιεχόμενο του συνεδρίου.

Για την ιστορία, το επίμαχο διαφημιστικό σποτ είχε ως εξής: Μια γυναίκα, μάλλον σαραντάρα σύμφωνα με τα συμφραζόμενα, εμφανίζεται να απολογείται στον εαυτό της και την κοινωνία επειδή επέλεξε να ασχοληθεί με την εκπαίδευση και την καριέρα της. «Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. 'Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;' Κι αναρωτιέσαι: Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. 'Τι έχω κάνει λάθος;' Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα».

Επίσης για την ιστορία, η επίσημη πρόσκληση στο Συνέδριο ανέφερε τα εξής: «Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο '1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές', που θα γίνει 2-4 Ιουλίου 2021, στο Hotel Du Lac Congress Center στην πόλη των Ιωαννίνων με δια ζώσης παρουσία και διαδικτυακά. Εξειδικευμένοι στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή Μαιευτήρες Γυναικολόγοι των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Θράκης, Θεσσαλίας και της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής των Αθηνών, συνεργάστηκαν στην συλλογική αυτή προσπάθεια διεπιστημονικής συνεργασίας και σύμπραξης του δημοσίου και ιδιωτικού φορέα, ευελπιστώντας να αποτελέσει θεσμό και άλλων παρόμοιων εκδηλώσεων στο μέλλον. Εστιάζοντας στην πρόληψη σε θέματα γονιμότητας, στη γνώση, στην έρευνα, την συνεχιζόμενη μεταπτυχιακή επιμόρφωση των ασχολουμένων με την υγεία, ιατρών, νοσηλευτών, μαιών, βιολόγων και γενετιστών, προσδοκούμε ταυτόχρονα και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, εφήβων και ενηλίκων.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να υπογραμμίσουμε την αξία και την σημασία της ενημέρωσης γύρω από τα θέματα της γονιμότητας, να παρουσιάσουμε τη σημερινή εικόνα, η οποία ξεκάθαρα αναδεικνύει ότι η υπογεννητικότητα μαστίζει τη σύγχρονη κοινωνία, και ο βασικός λόγος που την χαρακτηρίζει είναι η έλλειψη γνώσης για τα ζητήματα της γονιμότητας. Έχει χαθεί, ήδη, η δυναμική της πρόληψης και εστιάζουμε στη «θεραπεία», καθώς έχει δημιουργηθεί η εσφαλμένη αντίληψη πως μέσω της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, όλοι οι φραγμοί που ανυψώνει η υπογονιμότητα, είναι πλέον εύκολα προσπελάσιμοι και αντιμετωπίσιμοι. Όραμά μας, όλων εκείνων που υπηρετούμε την ανθρώπινη αναπαραγωγή είναι να μιλάμε για υπογονιμότητα μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αδιασάλευτοι ιατρικοί λόγοι. Να εκλείψουν τα ζευγάρια εκείνα που λόγω της μη ενημέρωσης των είναι υπογόνιμα και επομένως άτεκνα σε προχωρημένη ηλικία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα κυβερνήσουν τη Βενεζουέλα ‑ Θα κάνουμε και δεύτερη επίθεση αν χρειαστεί

Κόσμος 03.01.2026
Ο Τραμπ έδειξε τις προθέσεις του μετά τη σύλληψη του Μαδούρου - Οι απειλές για νέο χτύπημα

Φωτογραφία του Νικολάς Μαδούρο μετά τη σύλληψή του έδωσε στη δημοσιότητα o Τραμπ

Κόσμος 03.01.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του προέδρου της Βενεζουέλας

Χωρίς φράγκο στις γιορτές χιλιάδες εποχικοί – Μπάχαλο με τις προπληρωμένες κάρτες

Οικονομία 03.01.2026
Στον «άσο» έμειναν χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι

«Βαθιά σοκαρισμένη» η Κίνα: «Η ενέργεια των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»

Κόσμος 03.01.2026
«Η Κίνα είναι βαθιά σοκαρισμένη και καταδικάζει έντονα τη χρήση βίας από τις ΗΠΑ εναντίον μιας κυρίαρχης χώρας και τη χρήση βίας εναντίον του προέδρου μιας χώρας»

Η αντίδραση της Ρωσίας στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα

Κόσμος 03.01.2026
Η Βενεζουέλα είναι ο κύριος σύμμαχος της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική, αν και η Μόσχα δεν προσφέρει βοήθεια στο Καράκας

«Φραστική ενόχληση» ελληνικού εμπορικού από τουρκικό πολεμικό στο Αιγαίο

Ελλάδα 03.01.2026
Το τουρκικό πολεμικό πλοίο προέβη σε «αναγνώριση» του ελληνικού εμπορικού, το οποίο πλέει επί ημέρες στην περιοχή

Πώς εντόπισαν οι ΗΠΑ τον Μαδούρο: Η πηγή της CIA στην Κυβέρνηση της Βενεζουέλας και τα 50 εκατομμύρια της επικήρυξης

Κόσμος 03.01.2026
Η επιτήρηση γινόταν μέσω στόλου μη επανδρωμένων, χαμηλής παρατηρησιμότητας drones, τα οποία εξασφάλιζαν σχεδόν συνεχή κάλυψη πάνω από τη Βενεζουέλα

Νέες δηλώσεις Τραμπ: Παρακολουθούσα την επιχείρηση σε πραγματικό χρόνο

Κόσμος 03.01.2026
Επανήλθε με περισσότερες λεπτομέρειες ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο Νικολάς Μαδούρο συνελήφθη ενώ κοιμόταν ‑ Τον έσυραν με τη σύζυγό από το κρεβάτι

Κόσμος 03.01.2026
Στο φως λεπτομέρειες από την αμερικανική επιχείρηση σύλληψης του ζεύγους Μαδούρο