E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα: Η περίεργη πρωτιά Ελλήνων και Αλβανών κατά το lockdown

Τι δείχνει η έρευνα σε 21 χώρες για την κατανάλωση αλκοόλ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/6/2021 | 12:42

Έρευνα: Η περίεργη πρωτιά Ελλήνων και Αλβανών κατά το lockdown

Η Βρετανία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου οι πολίτες της κατανάλωσαν περισσότερο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid- 19 ενώ η Ελλάδα και η Αλβανία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση οινοπνεύματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η εφημερίδα «Daily Mail».

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην κατανάλωση οινοπνεύματος σε 21 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου στη διάρκεια του lockdown και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις για να βάλουν φρένο στην εξάπλωση της νόσου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η μόνη χώρα όπου οι πολίτες άρχισαν να πίνουν περισσότερο από την έναρξη της πανδημίας. Την ίδια ώρα, οι Ιρλανδοί και οι Γερμανοί συνέχισαν να καταναλώνουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ όπως και προ πανδημίας.

Η έρευνα εμπειρογνωμόνων διεξήχθη σε δείγμα 32 χιλιάδων πολιτών από 21 ευρωπαϊκές χώρες. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με την ποσότητα αλκοόλ, όπως κρασί, μπύρα και άλλα οινοπνευματώδη ποτά, που κατανάλωσαν τον Απρίλιο του 2020.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να δώσουν μία σαφή εξήγηση για την αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο στη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, τόνισαν ότι οι Βρετανοί γενικά είναι γνωστό ότι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και πιθανότατα να βρήκαν διέξοδο στο οινόπνευμα ως μία «στρατηγική αντιμετώπισης» του lockdown. Εξάλλου και πριν την πανδημία, οι Βρετανοί κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Οι επιστήμονες έδωσαν σε κάθε χώρα μια βαθμολογία που κυμαίνεται από μείον ένα έως συν ένα, με βάση το μέσο όρο σε ότι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στη Βρετανία, ο μέσος όρος κατανάλωσης αλκοόλ στη διάρκεια της πανδημίας ήταν 0,1 ενώ για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ο μέσος όρος ήταν μείον 0,14.

Στην Ιρλανδία ο μέσος όρος ήταν μείον 0,08 με τους ερευνητές να θεωρούν στατιστικά ασήμαντο το αποτέλεσμα σχολιάζοντας ότι οι πολίτες κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα αλκοόλ. Αλλά και οι Γερμανοί παρέμειναν τα ίδια επίπεδα.

Αντιθέτως οι Έλληνες όπως και οι Αλβανοί καταναλώσαμε το λιγότερο αλκοόλ από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, οι Αλβανοί κατανάλωσαν κατά μέσο όρο λιγότερο αλκοόλ
με σκορ -0,37, οι Έλληνες σημείωσαν σκορ μείον 0,2 και οι Φινλανδοί μείον 0,19.

Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η προσιτή τιμή των αλκοολούχων δεν θεωρείται σημαντικός παράγοντας επειδή οι ενήλικες με τα υψηλότερα εισοδήματα κατανάλωσαν λιγότερο οινόπνευμα από εκείνους που δεν είχαν παχυλό πορτοφόλι.

Η Ευρωπαϊκή Ερευνα για το Αλκοόλ και τη νόσο Covid- 19 διεξήχθη από επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στη Δρέσδη της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πολίτες πιθανότατα κατανάλωσαν λιγότερο αλκοόλ λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας στη χώρα τους. Εάν για παράδειγμα, σε μία χώρα τα μπαρ και τα καταστήματα ήταν κλειστά για μεγάλο διάστημα και είχαν επιβληθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε ότι αφορά τις συναθροίσεις, οι πολίτες δεν μπορούσαν να προμηθευτούν εύκολα μπύρες και κρασί.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις των εθελοντών για την κατανάλωση αλκοόλ τον Απρίλιο του 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ένας στους πέντε συμμετέχοντες δήλωσαν ότι είχαν «σημαντικά» ή «υψηλά» επίπεδα άγχους λόγω οικονομικών δυσκολιών, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι είχαν άγχος για τις αλλαγές στην καθημερινότητά τους.

Το βρετανικό ίδρυμα « Alcohol Change» , όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», υποστηρίζει ότι ο μέσος ενήλικας στη Βρετανία καταναλώνει εννέα ποτήρια μπύρας ή έξι ποτήρια κρασιού την εβδομάδα, ποσότητα μεγαλύτερη από αυτήν που συστήνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα στην Αττική που εκτελούσαν θερμές εργασίες σε μέρα με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Πυροσβεστικό Σώμα υπενθυμίζει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πυρκαγιών εξακολουθεί να οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια

Μακελειό σε γιορτή της 4ης Ιουλίου στη Νέα Υόρκη – Οκτώ τραυματίες, οι 4 παιδιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μαρτυρίες μιλούν για άνδρα που ήταν ντυμένος στα μαύρα και φορούσε μαύρη μάσκα σκι, ο οποίος πυροβόλησε πολλές φορές προς το πλήθος, που έκανε μπάρμπεκιου σε αυλή

Θεσσαλονίκη: Συγκλονιστικό βίντεο ‑ drone από τις καμένες εκτάσεις σε Ωραιόκαστρο και Φιλοθέη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αποκαρδιωτικές εικόνες από την καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά στα όρια των δήμων Ωραιοκάστρου και Παύλου Μελά

Επίδομα αδείας 2026: Τι αλλάζει φέτος και ποιοι εργαζόμενοι επηρεάζονται

Ελλάδα Χτες
Με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 920 ευρώ από 1η Απριλίου, αλλάζουν τα ποσά του επιδόματος αδείας για χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

16χρονη κατέρρευσε με καρδιακή ανακοπή στο σπίτι – Η μητέρα της την έσωσε κάνοντας ΚΑΡΠΑ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο απινιδωτής τέθηκε σε λειτουργία μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά και με την πρώτη απινίδωση η 16χρονη ανέπνευσε ξανά

Θεσσαλονίκη: 16χρονη κατέρρευσε με καρδιακή ανακοπή στο σπίτι – Η μητέρα της την έσωσε κάνοντας ΚΑΡΠΑ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο απινιδωτής τέθηκε σε λειτουργία μέσα σε λιγότερο από δύο λεπτά και με την πρώτη απινίδωση η 16χρονη ανέπνευσε ξανά

Hellenic Train: Αναστολή δρομολογίων στο τμήμα Ασπρόπυργος – Ανω Λιόσια εξαιτίας πυρκαγιάς

Ελλάδα Χτες
Δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθηνών επηρεάζονται με καθυστερήσεις και τροποποιήσεις, ενώ τμήματα διαδρομών αντικαθίστανται με λεωφορεία της Hellenic Train

Σερένα Γουίλιαμς: Ανέβασε φωτογραφία με το υγρό που αφαίρεσαν από το γόνατό της – «Απλά... ουάου»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Σερένα Γουίλιαμς αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το διπλό γυναικών στο Γουίμπλεντον λόγω τραυματισμού στο γόνατο

Σκιάθος: Συνελήφθη 27χρονος που επιτέθηκε σε πολίτες – Πετούσε καρέκλες και ξεσήκωνε τους περαστικούς

Ελλάδα Χτες
Σκηνές έντασης ξεδιπλώθηκαν τα ξημερώματα στο νησί της Σκιάθου

Καπνός, διοξίνες, βενζόλιο: Τι αναπνέει η Θεσσαλονίκη μετά τη φωτιά – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Ελεύθερος ο 76χρονος

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Χρησιμοποιήστε μάσκες υψηλής προστασίας» συστήνει ο καθηγητής Μηχανικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Φωτιά στην Οινόη Αττικής: Μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης με 10 εναέρια μέσα

Ελλάδα Χτες
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο σημείο της πυρκαγιάς