E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χαρδαλιάς: Οι 5 περιοχές που χτυπά «καμπανάκι» για την πρόοδο εμβολιασμών

Η προστασία από τις μεταλλάξεις και η υποχώρηση της πανδημίας στην Αττική

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/6/2021 | 08:22

Χαρδαλιάς: Οι 5 περιοχές που χτυπά «καμπανάκι» για την πρόοδο εμβολιασμών

Με θετικό πρόσημο κλείνει η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. 

Ο εμβολιασμός, άλλωστε, έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει τα αναμενόμενα οφέλη του, μειώνοντας τον αριθμό τόσο των νέων διαγνώσεων όσο και των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία της επικράτειας. Παρόλα αυτά, είμαστε ακόμα μακριά από το επιθυμητό τείχος ανοσίας, όπως επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία οι ειδικοί.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής (4/6), ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στην ινδική μετάλλαξη που εμφανίζεται στην επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ο καθηγητής εξήγησε ότι το στέλεχος αυτό είναι πιθανότατα υπεύθυνο για την αύξηση των διαγνώσεων που παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τα στοιχεία του Public Health England δείχνουν ότι η μετάλλαξη καλύπτεται σε ικανοποιητικό βαθμό από την ολοκλήρωση των δύο δόσεων των εμβολίων τόσο της AstraZeneca όσο και της Pfizer. Κατέστησε, έτσι, σαφές το γεγονός ότι ο εμβολιασμός είναι το σημαντικότερο όπλο προστασίας και αντιμετώπισης της πανδημίας, τονίζοντας ότι και στη γηραιά Αλβιώνα -όπως και στην Ελλάδα- η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι.

Χαρδαλιάς: «Καμπανάκι» σε πέντε περιοχές για τους εμβολιασμούς

Στη σημασία της προόδου του εμβολιασμού για τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας αναφέρθηκε με τη σειρά του και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσιάζοντας παράλληλα τον νέο διαδραστικό επιδημιολογικό χάρτη που θα ισχύει στο εξής και μέσω του οποίου θα ενημερώνονται τόσο οι Έλληνες πολίτες, όσο και οι τουρίστες.

Αρχικά, ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πέντε Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης που παρατηρείται εκεί (Φλώρινα, Ξάνθη, Φωκίδα, Σέρρες, Δράμα), καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν άμεσα για τον εμβολιασμό τους, ενώ αναφέρθηκε και σε 14 ακόμα ΠΕ που βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο εμβολιασμών της υπόλοιπης χώρας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι ο νέος χάρτης αποτελείται από τέσσερα χρώματα (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο) και θα επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας λαμβάνοντας υπόψη 13 κρίσιμους δείκτες. Όπως επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, ανάλογα με το επίπεδο ετοιμότητας (χρώμα) κάθε περιοχής, θα εφαρμόζονται και τα ανάλογα μέτρα.

Από self test εντοπίστηκαν τα μισά νέα κρούσματα της εβδομάδας

Την αποκλιμάκωση που παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις ΠΕ της χώρας αναδεικνύουν και σήμερα τα 1.112 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ, συνέπεια 14.050 PCR, 33.758 rapid και85.148 self test του τελευταίου 24ωρου. Όπως, μάλιστα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη συνέντευξη τύπου, τα μισά από τα 9.500 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα διαγνώσθηκαν μέσω των αυτοδιαγνωστικών τεστ σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 13.500 ενεργά κρούσματα, ενώ ο μέσος κυλιόμενος όρος των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε στα 13 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή στο μισό από τα μέσα Απριλίου. Το γεγονός αυτό αποτυπώνει ξεκάθαρα τη σημαντική αποσυμπίεση που συντελείται το τελευταίο διάστημα, τόσο σε επίπεδο διασποράς όσο και σε επίπεδο πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Συγκεκριμένα, αυτή την εβδομάδα καταγράφηκαν 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μειώθηκε κατά 10% με το σχετικό ποσοστό κάλυψης να ανέρχεται πλέον σε 56%, οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν κατά 15%, οι ημερήσιες εισαγωγές υποχώρησαν σε λιγότερες από 200, ενώ καταγράφηκαν και 27% λιγότεροι θάνατοι. Υπενθυμίζεται ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα ανέρχονται σε 2.200 και από αυτούς οι δύο στους τρεις είναι ενήλικες άνω των 55 ετών, δηλαδή άτομα που και μόνο λόγω ηλικίας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι το ευοίωνο μήνυμα που οφείλεται στους εμβολιασμούς είναι το γεγονός ότι η διασπορά φαίνεται να μειώνεται στους ενήλικες άνω των 60 ετών, αντίθετα όμως εξακολουθεί στους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως υποδεικνύει η μείωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων που ανέρχεται πλέον στα 36 έτη. Για το λόγο αυτό έκανε έκκληση στους νέους κάτω των 40 ετών να εμβολιαστούν άμεσα.

Υποχωρεί η πανδημία στην Αττική – Συνεχίζονται οι τοπικές εξάρσεις

Σήμερα, πάντως, οι «σκληροί» επιδημιολογικοί δείκτες εμφανίζονται ακόμα πιο μειωμένοι σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, με τους διασωληνωμένους να καταγράφουν σημαντική πτώση (445 σήμερα έναντι 476 χθες), τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία να ανέρχονται σε 151 (165 χθες) και τις απώλειες συμπολιτών μας από COVID-19 να περιορίζονται σε 34 (39 χθες).

Σταθερά πτωτικές είναι οι τάσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες και στην Αττική, η οποία αυτή τη στιγμή μετρά 7.000 ενεργά κρούσματα. Σήμερα στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 564 νέες λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 167 στο κέντρο της Αθήνας και 110 στα δυτικά της Περιφέρειας. Η δεύτερη και μοναδική περιοχή του σημερινού επιδημιολογικού πίνακα με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων είναι η Θεσσαλονίκη (103), όπου τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται περίπου σε 700.

Σημαντική αναφορά στο γεγονός ότι η διασπορά κατά τόπους δεν έχει ελεγχθεί έκαναν, πάντως, τόσο η κυρία Παπαευαγγέλου όσο και ο κύριος Χαρδαλιάς, με την πρώτη να αναφέρει εξάρσεις της επιδημίας σε Κατερίνη και Ρόδο και τον δεύτερο να προσθέτει την Καλαμάτα και τη Νάξο στις περιοχές με αύξηση του ιικού φορτίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

Ελλάδα 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων