E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καταγγελία από influencers: Μας πρόσφεραν πολλά λεφτά για να αμαυρώσουμε το εμβόλιο της Pfizer

Μια περίεργη υπόθεση συνταράσσει εδώ και μερικά 24ωρα τις υγειονομικές υπηρεσίες της ΕΕ

Δημοσίευση 26/5/2021 | 14:28

Καταγγελία από influencers: Μας πρόσφεραν πολλά λεφτά για να αμαυρώσουμε το εμβόλιο της Pfizer

Μια περίεργη υπόθεση συνταράσσει εδώ και μερικά 24ωρα τις υγειονομικές υπηρεσίες της ΕΕ.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», μία σκιώδης (ίσως και ανύπαρκτη) λονδρέζικη διαφημιστική εταιρεία κρύβεται πίσω από την προσπάθεια σπίλωσης του εμβολίου των Pfizer/Biontech, προκειμένου να «δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα» για το ενέσιμο σκεύασμα της Pfizer κατά της νόσου Covid- 19.

Διάφοροι influencers των social media παραδέχθηκαν ότι μία διαφημιστική εταιρεία στο Λονδίνο τους προσέγγισε για να «διαδώσουν ψέματα σχετικά με τους κινδύνους που δημιουργεί το εμβόλιο της Pfizer».

Με βάση το επίμαχο δημοσίευμα, η διαφημιστική εταιρεία με το όνομα Fazze (που φέρεται να βρίσκεται υπό την διεύθυνση Ρώσων επιχειρηματιών) επικοινώνησε την περασμένη εβδομάδα με Γάλλους bloggers υγείας και επιστήμης και τους ζήτησε να «εξηγήσουν ότι το ποσοστό θανάτου των εμβολιασμένων με Pfizer ότι είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από αυτούς που είχαν εμβολιαστεί με το ενέσιμο σκεύασμα της AstraZeneca».

Οι influencers κλήθηκαν να δημοσιεύσουν συνδέσμους στο YouTube, το Instagram ή το TikTok άρθρα που αναφέρονται σε διαρροές έρευνας με δεδομένα που υποτίθεται ότι δείχνουν πώς το εμβόλιο της Pfizer έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους.

Ένα από τα άρθρα που δημοσιεύθηκε στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» τον Ιανουάριο, αφορά σε δεδομένα που έχουν κλαπεί από Ρώσους χάκερ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αργότερα δημοσιεύθηκαν στο Dark Web.

Ο Λεό Γκρασέ, ειδικευόμενος γιατρός στη νότια Γαλλία με 1,1 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube παραδέχτηκε στο γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό «BFMTV» ότι του προσφέρθηκαν πάνω από 2.000 ευρώ για την ανάρτηση ενός βίντεο 30 δευτερολέπτων.

«Είναι παράξενο. Μου έκαναν μια πρόταση συνεργασίας, που συνίσταται στο να δυσφημίσω το εμβόλιο της Pfizer με ένα βίντεο», επισήμανε ο Γκρασέ, ο οποίος έχει 1,17 εκατ. συνδρομητές στο κανάλι του στο YouTube, το DirtyBiology.

«Απίστευτο. Η διεύθυνση της λονδρέζικης εταιρείας που επικοινώνησε μαζί μου είναι πλαστή. Δεν είχαν ποτέ γραφείο εκεί, είναι ένα κέντρο αισθητικής με λέιζερ! Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ύποπτα προφίλ στο LinkedIn, τα οποία εξαφανίστηκαν από σήμερα το πρωί. Όλοι τους εργάζονταν παλαιότερα στη Ρωσία», αφηγήθηκε ο Γκρασέ.

«Αποφάσισα να μην το κάνω. Ήθελαν να μιλήσω για το εμβόλιο Pfizer με τρόπο που θα ήταν επιζήμιος για τη φήμη του» είπε σε συνέντευξή του στο Associated Press. Ακόμα τόνισε ότι η προσπάθεια παραπληροφόρησης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες θα πρέπει να «είναι παρά πολύ, εξαιρετικά προσεκτικοί» για αυτά που βλέπουν στο διαδίκτυο.

Αρκετοί άλλοι Γάλλοι influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που ασχολούνται με τον τομέα της υγείας και της επιστήμης, δήλωσαν ότι έλαβαν παρόμοια προσφορά.

Ο χρήστης του Instagram με το όνομα Et Ça Se Dit Médecin, ασκούμενος στο νοσοκομείο με περισσότερους από 85.000 ακόλουθους, είπε στο γαλλικό BFMTV ότι του προσφέρθηκε 2.000 € για να ανεβάσει μια ιστορία 30 δευτερολέπτων στον λογαριασμό του.

Αλλά και ο Μίρκο Ντρότσμαν, Γερμανός podcaster με 1,5 εκατομμύρια συνδρομητές, δημοσίευσε επίσης ένα κομμάτι ενός email που του ζητούσε να συμμετάσχει σε μια «ενημερωτική εκστρατεία» σχετικά με «έναν σημαντικό αριθμό θανάτων» μετά τον εμβολιασμό με το ενέσιμο σκεύασμα της Pfizer.

Με το όνομα «Αντόν», ένας κύριος από την ψεύτικη διαφημιστική εταιρεία ζητούσε την δημοσίευση ενός βίντεο, διάρκειας 45 έως 60 δευτερολέπτων στο Instagram, το TikTok ή το YouTube, στο οποίο θα αναφέρεται ότι «το ποσοστό θνητότητας του εμβολίου Pfizer είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το AstraZeneca» αφήνοντας να πλανάται το ερώτημα γιατί το αγοράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαφημιστική εταιρεία Fazze δήλωνε ότι εδρεύει στην Πέρσι Στριτ του Λονδίνου, ωστόσο την Τρίτη «κατέβασε» την ιστοσελίδα της.

Η περίεργη υπόθεση είναι πιθανό να προκαλέσει φόβους για ρωσική «κρατική παραπληροφόρηση», αφού μια μελέτη της ΕΕ κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι σπέρνει δυσπιστία για τα δυτικά εμβόλια παρέχοντας «αβάσιμα στοιχεία που ενοχοποιούν τους εμβολιασμούς για θανάτους στην Ευρώπη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος 18.08.2025
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα 18.08.2025
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος 18.08.2025
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο την εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα

Tech + Science 18.08.2025
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης, που παρείχε τα έμβρυα

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα 18.08.2025
Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Κόσμος 18.08.2025
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Φλόριντα: Η σοκαριστική στιγμή που οδηγός νταλίκας και προκαλεί τροχαίο με τρεις νεκρούς

Κόσμος 18.08.2025
Ο Σινγκ βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ από το 2018 - Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα 18.08.2025
Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα 18.08.2025
Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Ανετράπη ιδιωτικό ασθενοφόρο στου Γουδή ‑ Nεκρός ο ασθενής που μετέφερε

Ελλάδα 18.08.2025
Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο