E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Ποιο φάρμακο μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer

Πιθανή και 3η δόση του εμβολίου

Δημοσίευση 26/5/2021 | 10:26

Κορωνοϊός: Ποιο φάρμακο μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer

Περίπου ο ένας στους τρεις ασθενείς που παίρνει το ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο μεθοτρεξάτη έχει ανεπαρκή ανοσιακή απόκριση στο εμβόλιο mRNA των Pfizer-BioNTech κατά της Covid-19, σύμφωνα με μία νέα μικρή αμερικανο-γερμανική επιστημονική έρευνα. Η μεθοτρεξάτη χορηγείται κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ψωρίασης και άλλων αυτοάνοσων και φλεγμονωδών παθήσεων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χοσέ Σερ του Ιατρικού Κέντρου Langone Health του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρευματολογίας «Annals of Rheumatic Diseases», αξιολόγησαν την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού 82 ασθενών (μερικοί από τους οποίους έπαιρναν μεθοτρεξάτη), καθώς και 208 υγιών ατόμων, που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο mRNA των Pfizer-BioNTech σε νοσοκομεία των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Διαπιστώθηκε ότι επαρκή επίπεδα αντισωμάτων δημιουργήθηκαν σε πάνω από το 90% των ατόμων που δεν έπαιρναν μεθοτρεξάτη, έναντι μόνο 62% μεταξύ όσων έπαιρναν το συγκεκριμένο φάρμακο. Επίσης, ενώ ο εμβολιασμός ενεργοποίησε επαρκώς τις αντιδράσεις των CD8+ Τ-λεμφοκυττάρων στους υγιείς ανθρώπους χωρίς μεθοτρεξάτη, δεν υπήρξε η ίδια κυτταρική ανοσιακή απόκριση στους ασθενείς που λάμβαναν το εν λόγω φάρμακο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν, πάντως, ότι επρόκειτο για μία μελέτη παρατήρησης με μικρό αριθμό συμμετεχόντων, αξιολογήθηκε μόνο ένα εμβόλιο, οι ασθενείς της ομάδας της μεθοτρεξάτης ήταν πιο μεγάλης ηλικίας σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (κατά μέσο όρο 63 ετών έναντι 49 στη δεύτερη) και επίσης δεν είναι ακόμα σαφές ποιο επίπεδο ανοσιακής απόκρισης δείχνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Από την άλλη πλευρά, ανέφεραν ότι έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν πως η μεθοτρεξάτη μειώνει την ανοσιακή απόκριση και στο εμβόλιο κατά της γρίπης.

Μετά από αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη να διερευνηθεί περαιτέρω κατά πόσο όσοι παίρνουν μεθοτρεξάτη θα πρέπει να πάρουν μία έξτρα ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, να τροποποιηθεί η δοσολογία των δύο δόσεων ή να διακοπεί πρόσκαιρα η χορήγηση του φαρμάκου, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός ο εμβολιασμός κατά της Covid-19.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος 18.08.2025
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα 18.08.2025
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος 18.08.2025
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο την εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα

Tech + Science 18.08.2025
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης, που παρείχε τα έμβρυα

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα 18.08.2025
Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Κόσμος 18.08.2025
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Φλόριντα: Η σοκαριστική στιγμή που οδηγός νταλίκας και προκαλεί τροχαίο με τρεις νεκρούς

Κόσμος 18.08.2025
Ο Σινγκ βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ από το 2018 - Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα 18.08.2025
Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα 18.08.2025
Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Ανετράπη ιδιωτικό ασθενοφόρο στου Γουδή ‑ Nεκρός ο ασθενής που μετέφερε

Ελλάδα 18.08.2025
Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο