E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη μεγάλη αύξηση του ιικού φορτιού σε δυο περιοχές

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των από τις αναλύσεις των λυμάτων

Δημοσίευση 25/5/2021 | 18:23

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τη μεγάλη αύξηση του ιικού φορτιού σε δυο περιοχές

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των από τις αναλύσεις των λυμάτων, σχετικά με το ιικό φορτίο του κορωνοϊού σε 12 περιοχές της χώρας. Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία από Βόλο και Λάρισα, όπου η αύξηση που παρατηρήθηκε αγγίζει το 201% και 129% αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα την εβδομάδα 17-23 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 10-16 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των επτά από τις δώδεκα (7/12) περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι καθαρά πτωτικές μεταβολές κυμάνθηκαν από -78% στην Αλεξανδρούπολη έως -35% στη Θεσσαλονίκη,
ενώ σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-5%).

Τρεις από τις δώδεκα (3/12) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ παρουσίασαν αυξητικές τάσεις. Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (+129%) και στο Βόλο (+201%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Ξάνθη (+29%).

Στον Άγιο Νικόλαο δεν ήταν δυνατή η δειγματοληψία και συνεπώς δεν υπάρχουν αποτελέσματα για την εβδομάδα 17-23/5/21. Τέλος, ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των Ιωαννίνων, οι μετρήσεις των οποίων προστέθηκαν στο Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα.

Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 17-23/5/21, ανά περιοχή:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 17-23/5/21, στην Περιφέρεια Αττικής, καταγράφηκε στατιστικά μη σημαντική μείωση (-5%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων. Για δεύτερη εβδομάδα το ιικό φορτίο στα λύματα εμφανίζει μια σταθεροποιητική τάση του μέσου όρου αυτού, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 10-16/5/21. Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα 17-23/5/21, στη Θεσσαλονίκη, παρατηρήθηκε μείωση (-35%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 10-16/5/2021. Η πτωτική τάση που σημειώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συνεχίστηκε προοδευτικά καθόλη την εβδομάδα που ακολούθησε, με τη χαμηλότερη τιμή του ιικού φορτίου να καταγράφεται την Κυριακή 23/5/2021.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 17-23/5/21, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+129% ) του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων της Λάρισας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 10-16/5/2021.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 17-23/5/21 , παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+201%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του Βόλου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 10-16/5/21.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 17-23/5/21, παρατηρήθηκε μείωση (-54%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του Ηρακλείου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 10-16/5/21.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 17-23/5/21, παρατηρήθηκε μείωση (-62%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης των Χανίων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 10-16/5/2021.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 17-23/5/21, συνεχίσθηκε η μείωση (-37%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του Ρεθύμνου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 10-16/5/21.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 17-23/5/21, στην Πάτρα, παρατηρήθηκε σταδιακή αποκλιμάκωση (-50%) του ιικού φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 10-16/5/21.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 17-23/5/21, παρατηρήθηκε μικρή αύξηση (+29%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Ξάνθης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 10-16/5/21.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 17-23/5/21 , το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης παρουσίασε σημαντική μείωση (-78%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 10-16/5/21.

Ιωάννινα: Την εβδομάδα, 17-23/5/21, στα αστικά λύματα των Ιωαννίνων ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό του ιού SARS-CoV-2.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στην Αυστρία: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές σε καταψύκτες ‑ Αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 2024

Κόσμος Χτες
Δύο άνδρες, ένας 55χρονος Αυστριακός και ο 53χρονος αδελφός του, συνελήφθησαν για την υπόθεση τον Ιούνιο

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος Χτες
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος Χτες
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα Χτες
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα Χτες
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science Χτες
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα Χτες
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό