E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαρηγιάννης: Πολύ ανησυχητική η «αθηναϊκή» μετάλλαξη του κορωνοϊού

«Αναμένουμε πραγματική πτώση των κρουσμάτων μετά τις 2-3 Ιουνίου»

Δημοσίευση 17/5/2021 | 16:56

Σαρηγιάννης: Πολύ ανησυχητική η «αθηναϊκή» μετάλλαξη του κορωνοϊού

Για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τη Δευτέρα (17/5) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης τονίζοντας πως «η αθηναϊκή μετάλλαξη είναι πολύ ανησυχητική».

«Πρέπει να πάρουμε στοχευμένα μέτρα άμεσα» δήλωσε στον Real Fm 107,1 προτείνοντας στοχευμένο εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικο-οικονομικών ομάδων στην περιοχή όπου καταγράφονται τα κρούσματα της «αθηναϊκής» μετάλλαξης.

Μιλώντας για το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη τόνισε πως είχε δει μεγάλη αύξηση που έχει αρχίσει να πέφτει και θα συνεχιστεί. «Η λύση θα δοθεί από τον εμβολιασμό και από τα self test» είπε.

Εστιάζοντας στην ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων αλλά και περιορισμού της διασποράς της μετάλλαξης που έχει εντοπιστεί σε συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης διαμήνυσε πως αν δεν προσέξουμε στη διαχείριση της αύξησης της κινητικότητας με το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και του τουρισμού, ο κίνδυνος για πισωγύρισμα στον αριθμό των κρουσμάτων είναι υπαρκτός.

Αν, όμως, τηρηθούν τα μέτρα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ σημείωσε ότι αναμένει πραγματική πτώση των κρουσμάτων μετά τις 2-3 Ιουνίου.

Ερωτήθηκε επίσης για το αίτημα των κέντρων δεξίωσης για κατάργηση του ορίου των 100 ατόμων για το οποίο όχι μόνο απάντησε αρνητικά, αλλά τόνισε την ανάγκη να μπει το όριο των 100 ατόμων και στα μεγάλα εστιατόρια.

Τέλος, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εξέλιξη της πανδημίας στην Αιτωλοακαρνανία, στην Κέρκυρα και σε άλλα νησιά, ενώ επανέλαβε την ανάγκη χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα στους εσωτερικού χώρους, καθώς -όπως έχει αποφανθεί και ο ΠΟΥ- η παραμονή σε έναν χώρο για πάνω από 1,5 ώρα είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός τρόπος μετάδοσης του κορονοϊού.

Τι είναι η «αθηναϊκή μετάλλαξη»

Σύμφωνα με όσα εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος στο κέντρο της Αθήνας δημιουργούνται νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού και συγκεκριμένα ένα στέλεχος το οποίο φαίνεται ότι αυξάνει τη μετάδοση του.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη πλέον έχει μεγαλύτερη διασπορά στο λεκανοπέδιο και ανιχνεύεται και σε χώρους που βρίσκονται έξω από τον κεντρικό τομέα της Αθήνας όπου είχε εντοπισθεί για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο.

«Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή από τους παγκόσμιους οργανισμούς και φορείς στα μεγάλα κράτη της Ασίας και της Αφρικής» δήλωσε και όπως εξήγησε «αν δεν εμβολιαστούν οι πληθυσμοί αυτών των κρατών, ο ιός θα εξαπλώνεται και θα δίνει τη δυνατότητα σε μεταλλάξεις να αναπτύσσονται».

Παράλληλα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εστίασε στη σημασία της χρήσης της μάσκας καθώς όπως δήλωσε βοήθησε και στη μείωση της γρίπης. «Σχεδόν εξαφανίστηκε», είπε και υποστήριξε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να τις φοράμε στα ΜΜΜ και στα νοσοκομεία. «Τα εμβόλια αποδίδουν στις μεταλλάξεις» συμπλήρωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Τι προκάλεσε αυτόν τον «διαρκή θόρυβο» στις συχνότητες

Ελλάδα 09.01.2026
Ο διοικητής της ΥΠΑ εξηγεί τι συνέβη στα ελληνικά αεροδρόμια πριν πέντε ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η Υπηρεσία, επισημαίνοντας πως δεν υπήρξε ζήτημα ασφάλειας πτήσεων

Ο Τραμπ ακύρωσε δεύτερη επίθεση στη Βενεζουέλα

Κόσμος 09.01.2026
Δήλωσε ότι ΗΠΑ και Βενεζουέλα συνεργάζονται καλά, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια θα επενδυθούν από τις «μεγάλες πετρελαϊκές» εταιρείες στη χώρα της Νότιας Αμερικής

Οι Ρώσοι χτύπησαν με Ορέσνικ στόχο στην πόλη Λβιβ ως «απάντηση» στην ουκρανική επίθεση στην κατοικία του Πούτιν

Κόσμος 09.01.2026
Ρωσική επίθεση με 242 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 36 πυραύλους σε ουκρανικές υποδομές - 500.000 Ρώσοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό εξαιτίας ουκρανικής επίθεσης

Δημοσκόπηση GPO: Τι λένε για το κόμμα Καρυστιανού

Ελλάδα 09.01.2026
Από Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, και Ελληνική Λύση οι μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων για το κόμμα Καρυστιανού

Ροδόπη: Αγνοείται αγρότης – Παρασύρθηκε από ορμητικά νερά στον Λίσσο ποταμό

Ελλάδα 09.01.2026
Αγωνία για την τύχη του ηλικιωμένου από το χωριό Μίρανα - Τον ψάχνουν και δύτες από την 2η ΕΜΑΚ

Ο καιρός αγριεύει και οι μετεωρολόγοι… διαφωνούν για το αν θα χιονίσει

Καιρός 09.01.2026
«Κάποιοι χαλάνε τη μετεωρολογική πιάτσα»

Επεισόδιο με Κωνσταντοπούλου και Καιρίδη στη Βουλή: «Με ενοχλείτε» ‑ «Ασε μας καλέ κουκλίτσα μου»

Πολιτική 09.01.2026
Ο υπουργός Αμυνας ζήτησε συγγνώμη από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας

Ιράν: Kόπηκε η πρόσβαση στο Ίντερνετ και οι τηλεπικοινωνίες ‑ Στους δρόμους οι διαδηλωτές

Κόσμος 09.01.2026
Αναφορές για πυροβολισμούς - Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων - Στις φλόγες και αστυνομικά οχήματα