E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιστροφή φόρου στους εργαζόμενους με μπλοκάκια ‑ Τι θα ισχύσει φέτος

Μεγάλες αλλαγές φέτος για χιλιάδες εργαζόμενους που αμείβονται με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/5/2021 | 09:13

Επιστροφή φόρου στους εργαζόμενους με μπλοκάκια ‑ Τι θα ισχύσει φέτος

Σημαντικές επιστροφές φόρου εισοδήματος έρχονται για χιλιάδες εργαζόμενους που αμείβονται με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, εκδίδοντας αποδείξεις από τα λεγόμενα «μπλοκάκια».

Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι από την ισχύουσα νομοθεσία θεωρούνται ως «μισθωτοί» κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος που θα ισχύσει φέτος για τον υπολογισμό των τελικών φορολογικών επιβαρύνσεων επί των αμοιβών του 2020 προβλέπει σημαντικά αυξημένα αφορολόγητα όρια και μειωμένους συντελεστές φόρου.

Για τους περισσότερους εξ αυτών αναμένεται να προκύψουν μηδενικά ποσά αναλογούντων φόρων εισοδήματος. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να τους επιστραφούν ολόκληρα τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν από τις αμοιβές τους κατά τη διάρκεια του 2020 σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου τύπου.

Τι ισχύει

Ειδικότερα, για τους εργαζομένους με «μπλοκάκια», οι οποίοι φορολογούνται ως μισθωτοί και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα ισχύσουν φέτος οι παρακάτω αλλαγές:

1. Μειώσεις συντελεστών υπολογισμού του φόρου εισοδήματος. Στην κλίμακα εκκαθάρισης του φόρου για τα εισοδήματα του 2020 επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

  • Μείωση εισαγωγικού (ελάχιστου) φορολογικού συντελεστή από 22% στο 9% για τις πρώτες 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.
  • Μείωση του συντελεστή για το τμήμα εισοδήματος από τις 20.000,01 έως τις 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%.
  • Μείωση του συντελεστή για το τμήμα εισοδήματος από τις 30.000,01 έως τις 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%.
  • Μείωση του συντελεστή για το τμήμα εισοδήματος πάνω από τις 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.

2. Αυξήσεις στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τους έχοντες τέκνα. Τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τους εργαζομένους με «μπλοκάκια» που βαρύνονται με τέκνα θα αυξηθούν:

  • από 8.863,63 ευρώ σε 9.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με ένα εξαρτώμενο τέκνο,
  • από 9.090,90 ευρώ σε 10.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με δύο εξαρτώμενα τέκνα,
  • από 9.545,45 ευρώ σε 11.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με τρία εξαρτώμενα τέκνα,
  • από 9.545,45 ευρώ σε 12.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα,
  • από 9.545,45 ευρώ σε 13.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με πέντε εξαρτώμενα τέκνα,
  • από 9.545,45 ευρώ σε 14.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με έξι εξαρτώμενα τέκνα,
  • από 9.545,45 ευρώ σε 15.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με επτά εξαρτώμενα τέκνα,
  • από 9.545,45 ευρώ σε 16.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με οκτώ εξαρτώμενα τέκνα,
  • από 9.545,45 ευρώ σε 17.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με εννέα εξαρτώμενα τέκνα,
  • από 9.545,45 ευρώ σε 18.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με δέκα εξαρτώμενα τέκνα.

Εκκαθάριση

Αποτέλεσμα των παραπάνω μεταβολών στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος των εργαζομένων με «μπλοκάκια» που θεωρούνται και φορολογούνται ως «μισθωτοί» θα είναι οι περισσότεροι εξ’ αυτών να καταστούν δικαιούχοι μεγάλου ύψους επιστροφών φόρου εισοδήματος κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Αυτό θα συμβεί επειδή η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων αυτών απέκτησε πέρυσι εισοδήματα πολύ χαμηλά, τα οποία δεν υπερβαίνουν τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος των 8.636 έως και 18.000 ευρώ που προβλέπει γι’ αυτούς η ισχύουσα από φέτος νέα φορολογική νομοθεσία.

Ως εκ τούτου οι αμοιβές που απέκτησαν το 2020 οι φορολογούμενοι αυτοί από την παροχή των υπηρεσιών τους δεν θα υπαχθούν φέτος σε φόρο εισοδήματος. Δεδομένου δε ότι από τις αμοιβές του 2020 η εφορία παρακρατούσε κάθε μήνα φόρο εισοδήματος 20% ως προκαταβολή έναντι του φόρου που πρέπει να πληρωθεί φέτος για το 2020, ολόκληρα αυτά τα ποσά των παρακρατηθέντων φόρων θα πρέπει να επιστραφούν στους συγκεκριμένους φορολογουμένους.
Οι 5 προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν «μισθωτοί» οι αμειβόμενοι με «μπλοκάκια»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να φορολογηθούν οι αμοιβές ενός εργαζομένου με «μπλοκάκι» ως εισόδημα από μισθούς -δηλαδή με την ευνοϊκή κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636 έως και 18.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων- θα πρέπει να συντρέχουν ταυτόχρονα οι 5 παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.
  2. Θα πρέπει, επίσης, να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή να ασκεί δραστηριότητα η οποία, σύμφωνα με τις καταργηθείσες διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994), δεν εμπεριέχει την έννοια της εμπορικής ιδιότητας, αλλά χαρακτηρίζεται ως «ελευθέριο επάγγελμα». Τέτοιες δραστηριότητες είναι του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, πραγματογνώμονα, διαιτητή, εκκαθαριστή γενικά, ελεγκτή Α.Ε., εκτελεστή διαθηκών, εκκαθαριστή κληρονομιών και κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομίας.
  3. Θα πρέπει, επιπλέον, να δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς του την κατοικία του.
  4. Δεν θα πρέπει να εισπράττει μισθό από άλλη εργασία.
  5. Θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του, βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, σε τρεις το πολύ εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις, εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνει το 75% τουλάχιστον των ετησίων αμοιβών του μόνο από έναν.

Εξαιρέσεις

Σε περίπτωση κατά την οποία αμειβόμενος με «μπλοκάκι» δεν πληροί έστω και μία από τις πέντε παραπάνω προϋποθέσεις, οι ετήσιες αμοιβές του από το «μπλοκάκι» φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με 9% από το πρώτο ευρώ μέχρι τις 10.000 ευρώ και με 22%-44% για το τμήμα των ετησίων αμοιβών πάνω από το επίπεδο των 10.000 ευρώ.

Μόνη εξαίρεση από την επαχθή αυτή φορολόγηση ισχύει στην περίπτωση απόκτησης εισοδήματος από περιστασιακή απασχόληση, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ ετησίως, εφόσον τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 9.500 ευρώ και εφόσον δεν έχει αποκτηθεί ταυτόχρονα και εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, ακίνητα ή τόκους καταθέσεων.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση, τόσο το πραγματικό εισόδημα όσο και η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που μπορεί να προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων θα φορολογούνται με την ευνοϊκή κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Γιατί κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα και ποιους εξυπηρέτησε ο «εντιμότατος»;

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για να αποδώσει το πολιτικό κατάντημα του Τσίπρα, ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τρεις συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χανιά για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Δύο άντρες και μία γυναίκα οι συλληφθέντες - Οι δύο αποτελούσαν το «επιχειρησιακό ζευγάρι» και ο τρίτος είχε υποστηρικτικό ρόλο – Πρόκειται για άτομα γνωστά στον αναρχικό χώρο, η γυναίκα έφυγε για Κρήτη μετά τη δολοφονία

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης από την Ζ. Κωνσταντοπούλου ‑ Κάλεσε την αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία της Εύβοιας ‑ Bίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ανησυχία σε κατοίκους και λουόμενους – Αναζητούνται τα αίτια του φαινομένου

Πύρινη κόλαση στην Ανδαλουσία με 12 νεκρούς, κάηκαν άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητά τους

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Μάχη με τις φλόγες στην Αλμερία εν μέσω καύσωνα - Την «τεράστια θλίψη» του εξέφρασε ο Πέδρο Σάντσεθ - Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχει και ο στρατός

Φλεγόμενο κτίριο κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» στην Τσεχία

Κόσμος 10.07.2026
Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά σε παλιό εργοστάσιο της Bata στη Ζλιν της Τσεχίας κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

Η NASA αποκαλύπτει ότι έχει καταγράψει εικόνες με UFO – «Ίσως υπάρχει ζωή παντού εκεί έξω»

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο Τζάρετ Αιζακμαν μίλησε για καταγραφές ανεξήγητων φαινομένων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει δει αποδείξεις για εξωγήινους ή συντρίμμια UFO

Το πετρέλαιο πέφτει, η βενζίνη μένει στα ύψη: Γιατί δεν βλέπουν μείωση οι οδηγοί

Οικονομία 10.07.2026
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Θέμη Κιουρτζή, τα διυλιστήρια είναι εκείνα που ουσιαστικά ορίζουν τις τιμές στην αντλία

Πάτρα: Κατέληξε εργάτης που τραυματίστηκε από ξύλο που έπεσε από ταράτσα και τον χτύπησε στο κεφάλι

Ελλάδα Χτες
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο εργάτης δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή