E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι 10 πόλεις και νησιά που είναι στο «κόκκινο»

«Αλλο η άρση περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση»

Δημοσίευση 14/5/2021 | 18:30

Οι 10 πόλεις και νησιά που είναι στο «κόκκινο»

Tην εξέλιξη της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα και την άρση του lockdown ανακοινώνουν ο Ν. Χαρδαλιάς και οι Παπαευαγγέλου-Μαγιορκίνης.

Η ενημέρωση πραγματοποιείται από από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι τώρα, στα κρούσματα, βλέπουμε το «αποτύπωμα» του Πάσχα, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ευθύνονται και τα αυξημένα τεστ. Προειδοποίησε δε πως «άλλο η άρση περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση».

«Μεταφορά» του κορονοϊού το Πάσχα

Μίλησε για μείωση νοσηλευομένων και εισαγωγών, αλλά και για μείωση στους θανάτους, ωστόσο αναφέρθηκε και στο τι… συνέβη το Πάσχα. «Σήμερα βλέπουμε το αποτύπωμα του Πάσχα. Σημαντική επιβάρυνση στην Αιτωλοακαρνανία. Το μήνυμα είναι σαφές. Βλέπουμε εξάρσεις κυρίως σε νησιά, όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Σκιάθος με κοινό χαρακτηριστικό την νόσηση νέων ανθρώπων. Είναι ξεκάθαρο πως οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό στους τόπους τους», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα μίλησε για την σημασία της χρήσης των self tests, λέγοντας πως 1/4 κρούσματα το τελευταίο διάστημα προήλθαν από το νέο αυτό εργαλείο, κάτι που δείχνει και πόσο σημαντικό είναι στην μάχη κατά της πανδημίας, καθώς αν δεν υπήρχαν τα self tests, τότε οι συμπολίτες μας αυτοί -στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί- θα μετέδιδαν τον ιό στην κοινότητα -και κυρίως στο ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον- χωρίς να το γνωρίζουν.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας για μικρή αλλά αναμενόμενη αύξηση στις νέες διαγνώσεις, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα λόγω των αργιών έγιναν λιγότερα τεστ.

Lockdown τέλος από σήμερα – Οι οδηγίες Χαρδαλιά

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο… τέλος του εξάμηνου lockdown που ξεκίνησε από σήμερα. «Είναι ξεκάθαρο ότι η αργή αλλά σταθερή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, κάνουν δυνατή την σταδιακή άρση των μέτρων», είπε ξεκινώντας, υπενθυμίζοντας όμως πως υπάρχουν κανόνες που παραμένουν.

Σημείωσε πως άνοιξαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις οδικώς, αλλά και με καράβι και αεροπλάνο (σ.σ. στις δύο τελευταίες περιπτώσεις με υποχρεωτικό μοριακό τεστ, rapid ή self test).

Επίσης υπενθύμισε πως τελείωσαν από σήμερα τα SMS, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 00.30 και διαρκεί μέχρι τις 05.00 το πρωί.

Από σήμερα επαναλειτουργούν και τα μουσεία, ενώ 17.05.2021 ανοίγουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Επίσης από Δευτέρα, απαιτείται ένα self test τη βδομάδα για τα σχολεία κι αυτό θα πρέπει να προσκομίζεται κάθε Δευτέρα.

21.05.2021 ανοίγουν ξανά τα θερινά σινεμά με συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας, ενώ στις 28 Μαΐου αρχίζουν ξανά θέατρα και συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνουν περισσότερες ανακοινώσεις για τις δεξιώσεις (σ.σ. γάμους, βαφτίσια κλπ) οι οποίες να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο.

Καμπανάκι για 10 περιοχές!

«Ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας» προειδοποίησε στην συνέχεια, λέγοντας: «Το αποδεικνύουν και τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, καθώς η επιδημιολογική εικόνα ορισμένων περιοχών δείχνει σημεία επιδείνωσης που μας προβληματίζουν. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση στους κατοίκους Κέρκυρας, Ορεστιάδας, Σκιάθου, Αγρινίου, Μεσολλογίου, Ικαρίας, Πάτμου, Νάξου, Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων. Στις περιοχές αυτές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου τα τελευταία 24ωρα. Συνέπεια όμως είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να δείχνουμε όλοι μας».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία