E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζάεφ σε Τσίπρα: Πήρα υπόσχεση από τον Μητσοτάκη για την ψήφιση των μνημονίων

Τσίπρας: «Όσοι μας κατηγορούσαν αντιλαμβάνονται τώρα τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Δημοσίευση 14/5/2021 | 14:48

Ζάεφ σε Τσίπρα: Πήρα υπόσχεση από τον Μητσοτάκη για την ψήφιση των μνημονίων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία ιστορική Συμφωνία, κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι πλέον, ακόμα και αυτοί που μας κατηγορούσαν».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «το βήμα αυτό άλλαξε την περιοχή και πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική που δημιούργησε για τη σταθερότητα και την ενταξιακή διαδικασία», προσθέτοντας τη σημασία που έχει η ενεργή στήριξη της Ελλάδας στην πραγματοποίηση Διακυβερνητικής Διάσκεψης το συντομότερο δυνατόν.

«Πιστεύω ότι είναι καιρός να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για διμερή συνεργασία με πραγματοποίηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και πρόοδο σε σχέση με τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα».

Ο κ. Ζάεφ στην αντιφώνησή του σημείωσε πως «έρχομαι από τις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη και όλοι μιλάνε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι βρήκαμε έναν ξεχωριστό τρόπο να σκεφτόμαστε και να συνεργαζόμαστε», προσθέτοντας πως «αυτή η Συμφωνία άλλαξε πραγματικά τα Βαλκάνια».

Επιπλέον, επεσήμανε πως «σήμερα πλέον, η κυβέρνηση είναι πολύ υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και είμαι πολύ ευχαριστημένος για αυτό», τονίζοντας πως υπάρχουν πολλά θετικά που έγιναν και θα γίνουν λόγω αυτής.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή για τα βιβλία έχει συγκληθεί 6 φορές και θα συγκληθεί και έβδομη, ενώ τόνισε πως είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τα εμπορικά σήματα από τους ειδικούς. Αναφερόμενος στα τρία μνημόνια συνεργασίας, ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για «υπόσχεση» από τον κ. Μητσοτάκη και τόνισε ότι «τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη χώρα μου φέρνουν μόνο χαρά. Το ένα είναι για την επιτήρηση του FIR της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το δεύτερο είναι για τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και το τρίτο είναι για την οικονομική συνεργασία. Άλλωστε η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί μία στρατηγική εταιρική σχέση».

Πρόσθεσε, ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μοντέλο επίλυσης διαφορών, διότι αποδεικνύει πώς άνθρωποι που κοιτούν στο μέλλον, μπορούν να προχωρήσουν αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος».

Κατά τη συζήτηση που είχαν, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία που έχει η διμερής συνεργασία να μην περιοριστεί στην οικονομία αλλά να αποκτήσει στρατηγική διάσταση, να κυρωθούν τα μνημόνια άμεσα, να πραγματοποιηθεί Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας και να υπάρξει πρόοδος ειδικά σε σχέση με τα εμπορικά σήματα και τα σχολικά βιβλία, καθώς εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια, από τον Ιούλιο του 2019, οι αλλαγές ειδικά σε σχέση με την αρχαία Ελλάδα. Από την πλευρά του ο κ. Ζάεφ υπερθεμάτισε για την ανάγκη υλοποίησης των μνημονίων για τα οποία η Κυβέρνησή του, έχει ήδη κάνει συγκεκριμένα βήματα. Τόνισε παράλληλα ότι εάν δεν προχωρήσει η ενταξιακη προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, θα υπάρξουν επιπτώσεις για τη σταθερότητα όλης της περιοχής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 44χρονος που, μέσω Facebook, προέτρεπε σε διάπραξη εγκληματικών πράξεων σε βάρος ηγούμενου

Ελλάδα 04.10.2025
Ο 44χρονος ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής

Τουρκία: Η σοκαριστική στιγμή που ασανσέρ πολυκατοικίας κατρακυλά επτά ορόφους ‑ Νεκρή νεαρή μητέρα

Κόσμος 04.10.2025
Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του συζύγου της να την σώσει και το τραγικό τέλος

Πάνος Ρούτσι: «Θα κάτσω εδώ και ας πεθάνω, θα πάω μέχρι τελικής πτώσεως»

Ελλάδα 04.10.2025
Δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τέλους, τονίζοντας πως θέλει να μάθει από τι πέθανε ο γιος του

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Ελλάδα 04.10.2025
Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Κόσμος 04.10.2025
O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Κόσμος 04.10.2025
Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Κόσμος 04.10.2025
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Ελλάδα 04.10.2025
Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Καιρός 04.10.2025
Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Ελλάδα 04.10.2025
Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Κόσμος 04.10.2025
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος