E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Πόσο θα μείνουν στη φυλακή οι δολοφόνοι της Καρολάιν αν συλληφθούν

Τι αλλάζει για τους βαρυποινίτες

Δημοσίευση 13/5/2021 | 08:20

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Πόσο θα μείνουν στη φυλακή οι δολοφόνοι της Καρολάιν αν συλληφθούν

Από το στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωσνταντίνος Τσιάρας, εξήγγειλε λίγες ώρες μετά το ειδεχθές έγκλημα στα Γλυκά Νερά, με θύμα την άτυχη 20χρονη Καρολάιν, που δολοφονήθηκε μπροστά στον σύζυγό της και το 11 μηνών παιδάκι της, ότι αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις υφ΄ όρων απόλυσης των καταδικασθέντων σε κάθειρξη.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι θα αυξηθεί το όριο της εκτιτέας ποινής (εκτιτέα συνολική ποινή φυλάκισης) για την υφ΄ όρων απόλυση των κρατούμενων από τα 2/5 που είναι σήμερα ως και στα 4/5, ενώ θα επέλθει αυστηροποίηση του καθεστώς της υφ΄ όρων απόλυσης των καταδικασθέντων σε ισόβια κάθειρξη.

Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα οποίος ισχύει από την 1η Ιουλίου 2019 (νόμος 4619/2019) για να αποφυλακιστεί (υφ΄ όρων απόλυσης) κάποιος ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης πρέπει να έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, ενώ στις περιπτώσεις της ισοβίου καθείρξεως πρέπει να έχει εκτίσει τα 20 χρόνια.

Όπως, επισήμανε ο κ. Τσιάρας, το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω της επιτροπής που εξετάζει τις αλλαγές που θα επέλθουν στον νέο Ποινικό Κώδικα θα αυστηροποίησει το καθεστώς υφ΄ όρων απόλυσης των καταδικασθέντων σε ποινές κάθειρξης ή ισοβίου κάθειρξης.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα η πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι στην κατεύθυνση αύξησης της πραγματικής έκτισης της ποινής από τα 2/5 που είναι σήμερα στα 3/5 ή στα 4/5, κάτι που αγγίζει τα όρια της πλήρους έκτισης της επιβαλλόμενης ποινής.

Η αυστηροποίηση αυτή θα υλοποιηθεί, όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, για «την ενίσχυση της ασφάλεια των πολιτών και την ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος».

Πάντως, το σχέδιο για τις αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα αναμένεται να παραδοθεί από την αρμόδια επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσα στο καλοκαίρι, πάντως πριν τον ερχόμενο Αύγουστο.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, με αφορμή το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, αναφέρθηκε στις κυοφορούμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, θυμίζοντας ότι προβλέπονται ποινές ισοβίων για εγκλήματα σαν το προαναφερόμενο, ενώ επισήμανε ότι “προβληματιζόμαστε για κάθε κενό του Ποινικού Κώδικα, πρέπει να προβλέπεται η μέγιστη ποινική αντιμετώπιση για αποτρόπαια εγκλήματα”.

Παράλληλα, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γώγος, σχολιάζοντας την εξαγγελία του κ. Τσιάρα, δήλωσε: «Θα πρέπει να υπάρξει διάκριση με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε πράξης και την προσωπικότητα του δράστη. Το σωφρονιστικό μας σύστημα δε πρέπει να αλλάξει με βάση την επικαιρότητα και να μετατραπεί σε τιμωρητικό σύστημα. Στόχος δεν είναι μόνο η προστασία του κοινού περί δικαίου αισθήματος αλλά και ο σωφρονισμός του δράστη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ