E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πάτρα: Με σοβαρά προβλήματα υγείας στο νοσοκομείο ο Παλαιοκώστας

Επιδεινώθηκε η υγεία του

Δημοσίευση 12/5/2021 | 15:34

Πάτρα: Με σοβαρά προβλήματα υγείας στο νοσοκομείο ο Παλαιοκώστας

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, ο βαρυποινίτης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να μεταφερθεί για τρίτη φορά στο νοσηλευτικό ίδρυμα, τις τελευταίες μέρες, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η ζωή του Νίκου Παλαιοκώστα στις φυλακές

O 61χρονος πλέον Νίκος Παλαιοκώστας από το 2006 οπότε συνελήφθη, βρίσκεται στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πατρών. Μετά από 17 χρόνια εγκλεισμού πληροί τους τυπικούς όρους αποφυλάκισης και όπως αποκαλύπτει η «ΠτΚ», έχει ήδη υποβάλλει αίτηση για την υφ’ όρον απόλυσή του.

Ολο αυτό το διάστημα δεν του χορηγήθηκε, ούτε μια ημέρα άδειας. Για πρώτη φορά το 2018 και μετά από 28 αιτήσεις για παροχή άδειας, εγκρίνεται η αίτηση του από το Συμβούλιο των φυλακών, «κόβεται» όμως κατόπιν έφεσης του εισαγγελέα Εφετών Πατρών και στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πατρών, αναφέρεται, «ότι ο κρατούμενος δεν παρέχει τα εχέγγυα καλής χρήσης άδειας».

Απόφαση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τότε έκθεση του Συμβουλίου των φυλακών στην οποία ο Νίκος Παλαιοκώστας χαρακτηρίζεται ως «υπόδειγμα κρατουμένου και θεωρείται αδικαιολόγητο να μην λαμβάνει άδεια, γιατί είχε αποδράσει στο παρελθόν και υπό τον φόβο ότι θα δραπετεύσει με τη βοήθεια του καταζητούμενου αδελφού του»

Η pelop.gr εξασφάλισε το έγγραφο-ντοκουμέντο και για πρώτη φορά δημοσιεύει το περιεχόμενο της έκθεσης, που ούτε λίγο, ούτε πολύ αποδεικνύει ότι ο Παλαιοκώστας, από την ημέρα της σύλληψής του μέχρι και τώρα αποδέχθηκε πλήρως τη μοίρα του.

«Πρόκειται για έναν κρατούμενο που κρατείται μέχρι σήμερα στη φυλακή επί δώδεκα συναπτά έτη, χωρίς καμία διακοπή έχοντας επιδείξει άριστη διαγωγή καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του, άψογη συνεργασία με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τη διεύθυνση του καταστήματος, καθώς και υπακοή και πειθαρχία σε όλους απαρέγκλιτα τους κανόνες λειτουργίας του καταστήματος. Είναι εργατικός, φιλήσυχος, ήρεμος, συνεσταλμένος και πολύ ευγενικός.

Αρνείται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε ομάδα ή κλίκα εντός της φυλακής, αρνείται να συμμετέχει σε οποιοδήποτε επεισόδιο ή καυγά, αλλά δεν επιτρέπει να τον προσεγγίσουν ταραχοποιά στοιχεία μη επιθυμώντας ταύτιση με οτιδήποτε παραβατικό μέσα στη φυλακή.

Γεγονότα που έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχει κληθεί ποτέ ενώπιων του Συμβουλίου της φυλακής, έστω για σύσταση λόγω κάποιας πειθαρχικής παράβασης ή ανάρμοστης συμπεριφοράς επί 12 συνεχόμενα χρόνια.

Αξιολογείται απ’ όλους, όσοι έχουν καθημερινή επαφή μαζί του ως υπόδειγμα κρατουμένου, παρά του ότι έχει υποβάλει πάνω από 12 αιτήσεις για χορήγηση τακτικής άδειας, άπασες έχουν απορριφθεί, ο κρατούμενος αντιμετωπίζει στωικά την κατάσταση και σέβεται την κρίση των εκάστοτε Πειθαρχικών Συμβουλίων της φυλακής και των Συμβουλίων Πλημμελειοδικών, χωρίς ποτέ να επαναστατήσει, να εκραγεί, να μιλήσει άσχημα, να απειλήσει ή να μεταβάλει την άριστη συμπεριφορά του μέσα στην φυλακή.

Σημειωτέον, ότι η απόρριψη των αιτήσεων του, στηρίζεται στο γεγονός ότι ήταν δραπέτης επί 16 χρόνια (1990 -2006), έχοντας μάλιστα αποδράσει μαζί με τον αδελφό του με ελικόπτερο, χωρίς ο τελευταίος να έχει συλληφθεί, κατά συνέπεια έχει κριθεί επανειλημμένα από τα εκάστοτε Συμβούλια, ότι εξ’ αυτού δεν παρέχει τα εχέγγυα καλής χρήσης της άδειας, αφού πιθανολογείται, ότι ο δράστης αδελφός του θα τον φυγαδεύσει σε άγνωστο τόπο εάν βγει από τις φυλακές.

Παρά ταύτα δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός, ότι ο κρατούμενος έχει τιμωρηθεί επαρκώς για την κακή διαγωγή που επέδειξε δια της αποδράσεώς του, αφού έχει στερηθεί επί τετραετίας και πλέον το δικαίωμα τακτικής άδειας και επιπλέον δεν είναι δικαιοπολιτικά ορθό να συνεχίζει να τιμωρείται επειδή ο αδελφός του, με τον οποίο δεν προκύπτει καμία επικοινωνία και άρα δεν υπάρχου καν ενδείξεις, ότι θα τον βοηθήσει να αποδράσει, δεν έχει συλληφθεί.

Επιπλέον δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι ο κρατούμενος έχει τελέσει μόνο αδικήματα ληστειών σε τράπεζες, χωρίς να έχει τραυματίσει ποτέ άνθρωπο, γεγονός που υποδεικνύει ότι δεν είχε ποτέ το ποινικό προφίλ του σκληρού βίαιου και ανάλγητου κακοποιού, ο οποίος να κρίνεται επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο, την ώρα που κρατούμενοι με πολύ βαριά εγκλήματα (ανθρωποκτονίες, τρομοκρατία, ομαδικοί βιασμοί κλπ) απολαμβάνουν το ευεργέτημα της τακτικής άδειας που παρέχει ο νόμος.

Από τη συνεχή προσωπική επικοινωνία της Προέδρου του Συμβουλίου αυτού με τον κρατούμενο και τις ενδελεχείς συνεντεύξεις και ακροάσεις διαμόρφωσε την προσωπική γνώμη, ότι πρόκειται για έναν άριστο κρατούμενο με σεβασμό προς τους θεσμούς, συνειδητοποιημένο, μεταμελημένο και πλήρως σωφρονισμένο, ο οποίος στα 58 του χρόνια, το μόνο που ονειρεύεται είναι να του δοθεί η ευκαιρία για να ζήσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του ήρεμος και όχι κυνηγημένος, έχοντας εκτίσει την ποινή που του επέβαλε η Πολιτεία…

Επειδή λοιπόν πρέπει η Πολιτεία ν’ αναγνωρίσει την τεράστια προσπάθεια του κρατουμένου να σωφρονιστεί έχοντας αντιμετωπίσει τις αντίξοες συνθήκες της φυλακής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, επειδή δεν είναι δυνατόν να τιμωρείται επ’ αόριστον είτε επειδή δραπέτευσε, είτε επειδή υπάρχουν υποψίες χωρίς καν ένδειξη ότι έχει την οποιαδήποτε πρόθεση ή σχέδιο να διαφύγει με τον αδελφό του, η δε συνεχιζόμενη παραμονή του πλέον της 12ετίας εντός του Σωφρονιστικού Καταστήματος, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει τόσο για τη μελλοντική προσπάθεια επανένταξης του στην κοινωνία, όσο και για τη διατήρηση της ψυχικής του υγείας.

Επειδή τέλος η ωφελεία που θα έχει η χορηγηθείσα άδεια για την προσωπικότητα του καταδίκου και τη μελλοντική του εξέλιξη, αλλά και τη σταδιακή επανόδου του σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας, είναι μετά βεβαιότητας μεγάλη, κρίνουμε ότι πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση του και να του χορηγηθεί τακτική άδεια έξι ημερών με καθημερινή παρουσία στο ΑΤ κατοικίας του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στην Αυστρία: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές σε καταψύκτες ‑ Αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 2024

Κόσμος 18.11.2025
Δύο άνδρες, ένας 55χρονος Αυστριακός και ο 53χρονος αδελφός του, συνελήφθησαν για την υπόθεση τον Ιούνιο

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 18.11.2025
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος 18.11.2025
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος 18.11.2025
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 18.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 18.11.2025
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science 18.11.2025
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα 18.11.2025
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό