E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σύψας: Επιστροφή σε κανονικότητα χωρίς μάσκες από τον Σεπτέμβριο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/5/2021 | 00:30

Σύψας: Επιστροφή σε κανονικότητα χωρίς μάσκες από τον Σεπτέμβριο

Την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου τοποθετεί χρονικά την αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας.

Ο καθηγητής ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ότι εκείνη την περίοδο θα αποσυμπιεστεί το Σύστημα Υγείας και αυτό θα επιτρέψει τη χώρα να προχωρήσει σε μια «καλύτερη κανονικότητα».

Για την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ο ρυθμός των εμβολιασμών, η πίεση στο Σύστημα Υγείας, αλλά και μια πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων που ενδεχομένως θα παρακάμπτουν την ανοσία.

Εάν όλα πάνε καλά σύμφωνα με τον καθηγητή από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια κανονικότητα και εάν το επιτρέψει η πορεία των εμβολιασμών, ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας, «τότε ενδεχομένως να βγάλουμε και τις μάσκες».

Εμβολιασμοί
Ειδικά για τους εμβολιασμούς προειδοποίησε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι υπερβολικός ενθουσιασμός, γιατί το καλοκαίρι που τα κρούσματα θα πέφτουν μπορεί πολλοί να αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν.

Χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα» να επιτραπεί σε εμβολιασμένους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους όπως ρεστοράν, μπαρ και κλαμπ χωρίς μάσκα λέγοντας ότι θα είναι μια πολύ καλή ανταμοιβή αλλά και κίνητρο για να προωθηθούν οι εμβολιασμοί.

Ανέφερε επίσης ότι στα άτομα ηλικίας άνω των 65 τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πιο χαμηλά «και γι' αυτό διασωληνώνουμε ακόμη τέτοιους ανθρώπους».

Είπε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί και τρίτη δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού γύρω στο Δεκέμβριο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παραχθεί νέο εμβόλιο εάν υπάρξουν μεταλλάξεις που παρακάμπτουν την ανοσία.

«Καμπανάκι» για το καλοκαίρι
Ο κ. Σύψας χτύπησε «καμπανάκι» για το καλοκαίρι θυμίζοντας ότι τον περσινό Ιούνιο υπήρχαν και μέρες με μηδέν κρούσματα και στα μέσα Ιουλίου ο δείκτης R ανέβηκε και ξεκίνησε απότομη άνοδος των κρουσμάτων. Εξήγησε ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί και φέτος καθώς η πανδημία είναι απρόβλεπτη, δεν υπάρχει ανοσία και συνεπώς υπάρχει το υλικό για εξάπλωση του ιού στην κοινωνία.

«Δεν μιλάμε για ένα κανονικό καλοκαίρι. Αποστάσεις, μάσκες και πάνω απο όλα τα εμβόλια που είναι το ισχυρότερο όπλο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ένα χρόνο πιθανώς το τέλος της πανδημίας
Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι τον χειμώνα ο ιός θα επανέλθει και προέβλεψε ότι θα απαλλαγούμε οριστικά από τον κορωνοϊό το καλοκαίρι του 2022.

«Το καλοκαίρι του '22 πρώτα ο Θεός θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό. Ενδεχομένως θα εξαφανιστεί εντελώς -το καλό σενάριο, ή θα επανέλθει σαν μια μικρή εποχική λοίμωξη όπως κάθε χρόνο η γρίπη».

Επίσης πρόσθεσε ότι για να τελειώσει οριστικά η πανδημία πρέπει να τελειώσει σε ολόκληρη την υδρόγειο, σημειώνοντας ότι «αν στην Ευρώπη έχουμε ελάχιστα κρούσματα και στην Ινδία βράζει η πανδημία, τότε πιθανότατα η πανδημία θα γυρίσει από την Ινδία στην Ευρώπη με μεταλλάξεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 44χρονος που, μέσω Facebook, προέτρεπε σε διάπραξη εγκληματικών πράξεων σε βάρος ηγούμενου

Ελλάδα 04.10.2025
Ο 44χρονος ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής

Τουρκία: Η σοκαριστική στιγμή που ασανσέρ πολυκατοικίας κατρακυλά επτά ορόφους ‑ Νεκρή νεαρή μητέρα

Κόσμος 04.10.2025
Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του συζύγου της να την σώσει και το τραγικό τέλος

Πάνος Ρούτσι: «Θα κάτσω εδώ και ας πεθάνω, θα πάω μέχρι τελικής πτώσεως»

Ελλάδα 04.10.2025
Δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τέλους, τονίζοντας πως θέλει να μάθει από τι πέθανε ο γιος του

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Ελλάδα 04.10.2025
Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Κόσμος 04.10.2025
O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Κόσμος 04.10.2025
Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Κόσμος 04.10.2025
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Ελλάδα 04.10.2025
Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Καιρός 04.10.2025
Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Ελλάδα 04.10.2025
Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Κόσμος 04.10.2025
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος