E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σύψας: Επιστροφή σε κανονικότητα χωρίς μάσκες από τον Σεπτέμβριο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/5/2021 | 00:30

Σύψας: Επιστροφή σε κανονικότητα χωρίς μάσκες από τον Σεπτέμβριο

Την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου τοποθετεί χρονικά την αποκλιμάκωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας.

Ο καθηγητής ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ότι εκείνη την περίοδο θα αποσυμπιεστεί το Σύστημα Υγείας και αυτό θα επιτρέψει τη χώρα να προχωρήσει σε μια «καλύτερη κανονικότητα».

Για την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ο ρυθμός των εμβολιασμών, η πίεση στο Σύστημα Υγείας, αλλά και μια πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων που ενδεχομένως θα παρακάμπτουν την ανοσία.

Εάν όλα πάνε καλά σύμφωνα με τον καθηγητή από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια κανονικότητα και εάν το επιτρέψει η πορεία των εμβολιασμών, ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας, «τότε ενδεχομένως να βγάλουμε και τις μάσκες».

Εμβολιασμοί
Ειδικά για τους εμβολιασμούς προειδοποίησε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι υπερβολικός ενθουσιασμός, γιατί το καλοκαίρι που τα κρούσματα θα πέφτουν μπορεί πολλοί να αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν.

Χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα» να επιτραπεί σε εμβολιασμένους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους όπως ρεστοράν, μπαρ και κλαμπ χωρίς μάσκα λέγοντας ότι θα είναι μια πολύ καλή ανταμοιβή αλλά και κίνητρο για να προωθηθούν οι εμβολιασμοί.

Ανέφερε επίσης ότι στα άτομα ηλικίας άνω των 65 τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πιο χαμηλά «και γι' αυτό διασωληνώνουμε ακόμη τέτοιους ανθρώπους».

Είπε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί και τρίτη δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού γύρω στο Δεκέμβριο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παραχθεί νέο εμβόλιο εάν υπάρξουν μεταλλάξεις που παρακάμπτουν την ανοσία.

«Καμπανάκι» για το καλοκαίρι
Ο κ. Σύψας χτύπησε «καμπανάκι» για το καλοκαίρι θυμίζοντας ότι τον περσινό Ιούνιο υπήρχαν και μέρες με μηδέν κρούσματα και στα μέσα Ιουλίου ο δείκτης R ανέβηκε και ξεκίνησε απότομη άνοδος των κρουσμάτων. Εξήγησε ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί και φέτος καθώς η πανδημία είναι απρόβλεπτη, δεν υπάρχει ανοσία και συνεπώς υπάρχει το υλικό για εξάπλωση του ιού στην κοινωνία.

«Δεν μιλάμε για ένα κανονικό καλοκαίρι. Αποστάσεις, μάσκες και πάνω απο όλα τα εμβόλια που είναι το ισχυρότερο όπλο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ένα χρόνο πιθανώς το τέλος της πανδημίας
Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι τον χειμώνα ο ιός θα επανέλθει και προέβλεψε ότι θα απαλλαγούμε οριστικά από τον κορωνοϊό το καλοκαίρι του 2022.

«Το καλοκαίρι του '22 πρώτα ο Θεός θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό. Ενδεχομένως θα εξαφανιστεί εντελώς -το καλό σενάριο, ή θα επανέλθει σαν μια μικρή εποχική λοίμωξη όπως κάθε χρόνο η γρίπη».

Επίσης πρόσθεσε ότι για να τελειώσει οριστικά η πανδημία πρέπει να τελειώσει σε ολόκληρη την υδρόγειο, σημειώνοντας ότι «αν στην Ευρώπη έχουμε ελάχιστα κρούσματα και στην Ινδία βράζει η πανδημία, τότε πιθανότατα η πανδημία θα γυρίσει από την Ινδία στην Ευρώπη με μεταλλάξεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυρίζει σελίδα το Μαξίμου στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ – Από κόσκινο όλες οι επιδοτήσεις

Πολιτική 01.07.2025
Προσήλωση στο κυβερνητικό έργο είναι η απάντηση στη νέα πολιτική κρίση

Πέθανε η δημοσιογράφος Ηρώ Καριοφύλλη

Ελλάδα 01.07.2025
Θλίψη από τον χαμό της

Σε κόκκινο συναγερμό η Ευρώπη λόγω του καύσωνα: 46άρια στην Ισπανία, ένας νεκρός στην Ιταλία

Κόσμος 01.07.2025
Σε ύψιστη επιφυλακή οι αρχές σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία για τις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την Ευρώπη

Ο Τραμπ εγκαινιάζει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες»

Κόσμος 01.07.2025
Θα κοστίζει 450 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, θα κρατούνται έως 5.000 μετανάστες

Απεργία: «Κατεβάζουν ρολά» από σήμερα συνεργεία Ι.Χ λόγω του ψηφιακού πελατολογίου

Ελλάδα 01.07.2025
Αντιδρούν συνεργεία, πλυντήρια, πάρκινγκ και ενοικιάσεις οχημάτων στο νέο υποχρεωτικό σύστημα της ΑΑΔΕ

Ποια Τεχνητή Νοημοσύνη; Ο Ζούκερμπεργκ ρίχνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στην κούρσα της υπερνοημοσύνης

Κόσμος 01.07.2025
Bloomberg: Η κούρσα για την υπερνοημοσύνη μόλις ξεκίνησε και ο Ζούκερμπεργκ δείχνει αποφασισμένος να βάλει τη Meta στην κορυφή της πιο κρίσιμης τεχνολογίας των επόμενων δεκαετιών

Στα «μανταλάκια» 28.000 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου – Στη φόρα ΑΦΜ, διευθύνσεις και ποσά

Ελλάδα 01.07.2025
Ονόματα, διευθύνσεις και εκατομμύρια σε χρέη «κρέμασε» η ΑΑΔΕ

Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στα Μέγαρα

Ελλάδα Χτες
Η πυρκαγιά καίει σε εργοστάσιο πλαστικών των Μεγάρων, θέση Παπά-Περιβόλι και κοντά στην Ιερά Μονή Παναχράντου

Το «κορίτσι από το Αφγανιστάν»: Πού βρίσκεται σήμερα το πρόσωπο της εμβληματικής φωτογραφίας του National Geographic

Κόσμος Χτες
Η Σαρμπάτ Γκούλα σε ηλικία 12 ετών έγινε η «πιο αναγνωρισμένη φωτογραφία» στην ιστορία του National Geographic

Ηράκλειο: Φωτιά σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου ‑ Ξεκίνησε από ηλεκτρολογικό πίνακα

Ελλάδα Χτες
Για προληπτικούς λόγους το ξενοδοχείο εκκενώθηκε

Σοβαρό τροχαίο στην Εγνατία Οδό: Επτά τραυματίες από σύγκρουση βαν με φορτηγό ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Η γυναίκα απεγκλωβίστηκε με τις αισθήσεις της και διακομίστηκε μαζί με έξι ακόμα συνεπιβάτες στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών για ιατρική αξιολόγηση και φροντίδα

Σύνταξη 10 χρόνια νωρίτερα; Γίνεται – Δες τι πρέπει να κάνεις τώρα!

Ελλάδα Χτες
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και όλα τα βήματα που πρέπει να κάνουν