E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μεγάλη Παρασκευή: Η ημέρα του απόλυτου πένθους για τη Χριστιανοσύνη

Η κορύφωση του Θείου Δράματος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/4/2021 | 00:02

Μεγάλη Παρασκευή: Η ημέρα του απόλυτου πένθους για τη Χριστιανοσύνη

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα του απόλυτου πένθους για τη Χριστιανοσύνη. Το ξημέρωμα της ίδιας ημέρας γίνεται η σταύρωση του Χριστού, ενώ η Εκκλησία θυμάται τα Πάθη του, τα οποία πέρασε για να σώσει τους ανθρώπους.

Η ημέρα είναι αφιερωμένη στις τελευταίες ώρες πριν τη σταύρωση. Ο Χριστός μετά τη σύλληψή του από την προδοσία του Ιούδα, δικάστηκε από τους Αρχιερείς που είχαν πληρώσει τα 30 αργύρια και καταδικάστηκε.

Η δίκη ήταν φυσικά σαν να μην έγινε. Η απόφαση είχε παρθεί πριν από την σύλληψη. Θάνατος. Όμως επειδή οι ίδιοι δεν είχαν νόμιμη εξουσία, έπρεπε η απόφαση να ανακοινωθεί από τον Ρωμαίο διοικητή. Τον Πόντιο Πιλάτο δηλαδή.

Ο Ιησούς σύρθηκε προς το μέρος που βρισκόταν ο διοικητής. Οι Αρχιερείς παρότρυναν το πλήθος να ζητήσει τη Σταύρωσή Του. Το Εβραϊκό Πάσχα, υπήρχε έθιμο να απελευθερώνεται ένας Εβραίος κατάδικος. Ο Πιλάτος θέλησε να μην πάρει επάνω του την καταδίκη του Ιησού σε θάνατο. Οπότε έφερε έναν ακόμα κατάδικο μπροστά στο πλήθος, τον Βαραβά, και ζήτησε από το πλήθος να διαλέξει ποιον να ελευθερώσει.

Το πλήθος επέλεξε τον Βαραβά. Και ζήτησε τη σταύρωση του Θεανθρώπου. Οι στρατιώτες φόρεσαν λίγο αργότερα στον Ιησού το αγκάθινο στεφάνι καθώς και έναν πορφυρό χιτώνα. Το πλήθος τον χτυπούσε και τον έφτυνε.

Ο Ιησούς κουβάλησε τον σταυρό με τον οποίο σταυρώθηκε στον λόφο του Γολγοθά. Κάποια στιγμή έπεσε. Οι Ρωμαίοι, που είχαν εντυπωσιαστεί περισσότερο από το παρουσιαστικό του και τη φυσιογνωμία του, επέβαλλαν στον Σίμωνα τον κυρηναίο να κουβαλήσει τον σταυρό.

Στις 9 το πρωί ο Ιησούς σταυρώθηκε. Το μαρτύριο του κράτησε για 6 ώρες, καθώς στις 3 το μεσημέρι παρέδωσε το πνεύμα Του. Οι κηδείες απαγορεύονταν το Σάββατο, οπότε ένας κρυφός μαθητής του Ιησού, ο Ιωσήφ από την Αμαριθαία, ζήτησε από τον Πιλάτο να οδηγήσει στον τάφο το σώμα Του.

Η τελετή της αποκαθήλωσης γίνεται το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ το ίδιο βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δε θα πιστεύεις ποια αρχαία γέφυρα στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ακόμα – Κι όμως, είναι η πιο παλιά της Ευρώπης!

Ιστορικά 14.06.2025
Ένα αρχιτεκτονικό θαύμα 3.300 ετών που όχι μόνο στέκεται όρθιο, αλλά διασχίζεται ακόμη και σήμερα

Ακραίο σιδέρωμα: Ένα παράξενο σπορ που είναι πολύ επικίνδυνο και ας μην του φαίνεται

Αθλητισμός 14.06.2025
Όταν η οικιακή αγγαρεία μετατρέπεται σε extreme sport

Ποια Μουσεία ανεβάζουν τις τιμές των εισιτηρίων για τους μη Ευρωπαίους;

Stories 14.06.2025
Θες να δεις τη Μόνα Λίζα; Αν δεν είσαι Ευρωπαίος, θα το πληρώσεις χρυσάφι

Διατροφή: Τρώγαμε καλύτερα τη δεκαετία του ’80;

Stories 14.06.2025
Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση...

Ο «Εκδικητής της Αλάσκας» που κυνηγούσε παιδόφιλους με σφυρί

Πρόσωπα 14.06.2025
Είχε κακοποιηθεί σε παιδική ηλικία από τον θετό του πατέρα

Το άδοξο τέλος της... αυτοκρατορίας του πιο διάσημου TikToker του κόσμου που απελάθηκε

Stories Χτες
Ο Khaby Lame, ο πιο δημοφιλής TikToker στον κόσμο, αναγκάστηκε να φύγει από τις ΗΠΑ

Κρέμασμα από τον λαιμό: Η επικίνδυνη τάση για καλύτερο ύπνο

Stories Χτες
Μέχρι που θα φτάνατε για να κοιμάστε πιο εύκολα;

Όλα όσα θέλατε να ξέρετε για το νέο φορμάτ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που ξεκινά στις 14 Ιουνίου;

Αθλητισμός Χτες
Για πρώτη φορά με μορφή όπως αυτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Το παραδοσιακό καφενείο που λειτουργεί χωρίς προσωπικό και με ελεύθερη πληρωμή, βασιζόμενο αποκλειστικά στην τιμιότητα

Νέα Εποχή Προχτές
Δείτε το βίντεο που αποκαλύπτει την απίστευτη φιλοσοφία πίσω από το πιο ιδιαίτερο καφενείο της χώρας!

Η Ελλάδα μπαίνει σε εποχή «καύσωνα χωρίς τέλος»

Περιβάλλον Προχτές
Νέα μελέτη προειδοποιεί για έντονη θερμική καταπόνηση