E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γηροκομείο στα Χανιά: Έρευνα στους φακέλους και τα περιουσιακά στοιχεία των τροφίμων

Συνεχίζονται οι έρευνες προς όλες τις κατευθύνσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/4/2021 | 09:29

Γηροκομείο στα Χανιά: Έρευνα στους φακέλους και τα περιουσιακά στοιχεία των τροφίμων

Στα ληξιαρχεία όλης της Κρήτης, τους ιατρικούς φακέλους αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία των 68 ηλικιωμένων που δηλώθηκαν νεκροί με την ίδια αιτία θανάτου σε οίκο ευγηρίας των Χανίων, στρέφεται πλέον η έρευνα των αρχών μετά και την παρέμβαση της εισαγγελίας.

Αυτό που πρόκειται αρχικά να ερευνηθεί είναι εάν ο θάνατός τους επήλθε πράγματι συνεπεία ανακοπής ή κάποιας άλλης αιτίας. Όμως η έρευνα, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα, θα εστιάσει επίσης στο εάν υπάρχει περίπτωση εκμετάλλευσης των περιουσιακών στοιχείων των ηλικιωμένων.

Κρίσιμες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης θα είναι βεβαίως οι καταθέσεις των συγγενών των νεκρών, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει να δίνουν στοιχεία στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων.

Σχολαστικός αναμένεται επίσης ο έλεγχος στους ιατρικούς φακέλους ασθενών, αλλά και η έρευνα στα περιουσιακά τους στοιχεία π.χ. μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές και άλλες ενέργειες.

Χθες οι Αρχές προχώρησαν στην εκταφή της ηλικιωμένης που απεβίωσε πριν από 11 μήνες στο συγκεκριμένο ίδρυμα. Η εκταφή της έγινε παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας, τεσσάρων ιατροδικαστών και πραγματογνωμόνων από την οικογένεια και τη δομή, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πέθανε από τα αίτια που αναφέρονται στη ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Μία πρώτη εξέταση δεν δείχνει κατάγματα στα οστά της, ωστόσο θα ακολουθήσει περαιτέρω ιατροδικαστική εξέταση, τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις ώστε να αποσαφηνιστεί η αιτία θανάτου της. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει στο πρόγραμμα άλλη εκταφή, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί αν ο θάνατος των ανθρώπων αυτών προήλθε από φυσικά αίτια ή εγκατάλειψη.

Το ληξιαρχείο Χανίων έχει παραδώσει ήδη στοιχεία για 24 υποθέσεις ηλικιωμένων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Εισαγγελέας, που χειρίζεται την υπόθεση, έχει ζητήσει τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου 68 ηλικιωμένων στο ίδιο γηροκομείο, ενώ η Ασφάλεια Χανίων έχει ζητήσει από όλα τα ληξιαρχεία της Κρήτης να αποστείλουν τις δηλωθείσες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου ηλικιωμένων ατόμων, στις οποίες αναφέρεται στα στοιχεία θανάτου και ειδικότερα ως τόπος / μέρος η συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως σήμερα. Επίσης, ζητούνται τα ιατρικά πιστοποιητικά θανάτου των νεκρών.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, για τον εν λόγω οίκο ευγηρίας είχε γίνει σχετική καταγγελία πριν από περίπου δέκα χρόνια, με την υπόθεση να καταλήγει στο αρχείο.

Να σημειωθεί ότι κατά την έφοδο που πραγματοποίησαν αστυνομικοί στον οίκο ευγηρίας δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε δυσχερής συνθήκη για τη διαβίωση των ηλικιωμένων.

Εισαγγελική παρέμβαση για τους θανάτους 

Παρέμβαση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα προκάλεσαν οι πληροφορίες για τους θανάτους ηλικιωμένων. Ο Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης, Γεώργιο Σαμπαντσή, να εποπτεύσει ο ίδιος των ερευνών ενόψει «της σοβαρότητας των όσων εμπεριέχονται σε δημοσιεύματα» και να λάβει όλες τις νόμιμες ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Τι απαντούν οι δικηγόροι του ιδρύματος

Ο κ. Νικόλαος Ρουσσόπουλος, εκ των δικηγόρων που εκπροσωπούν το ίδρυμα, διέψευσε κατηγορηματικά τα σχετικά δημοσιεύματα, σε επικοινωνία που είχε μαζί του η εφημερίδα Καθημερινή. «Το γεγονός πως είχαν ξεκινήσει καταθέσεις, δεν σήμαινε πως θα πήγαινε η αστυνομία στο ίδρυμα. Η έφοδος ήταν αιφνίδια και όλα βρέθηκαν εν τάξει, διότι έτσι λειτουργούσαν πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι δικηγόροι Ν. Ρουσσόπουλος και Ιωάννης Σφακιωτάκης τονίζουν ότι δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και επισημαίνουν ότι δεν βρέθηκαν ευρήματα κακοποίησης στη σορό της γυναίκας που είχε εκταφεί την Πέμπτη. Παράλληλα, κάνουν λόγο για «λάσπη και έλλειψη αποδείξεων, αλλά και για διασυρμό της επιχείρησης», που «λειτουργεί νόμιμα από το 2009 και τακτικότατα, όπως επιβάλλεται, υποβάλλεται στον έλεγχο του κράτους (Υγειονομικό, κλπ). Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Τσικαλαριά Χανίων αποτελούν κόσμημα για τον τόπο», σημειώνουν και προσθέτουν πως δεν υπάρχει «κανένα κρούσμα κορωνοϊού και καμία παράβαση της νομοθεσίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Ιδιοκτήτης κτηρίου επιτέθηκε με μπαλτά στον ενοικιαστή του για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Μια απλήρωτη οφειλή ρεύματος κρυβόταν πίσω από την καταγγελία για διένεξη θέσης πάρκινγκ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

Τουρκία: «Το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχει ήδη καθοριστεί»

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μειώνει τα ποσοστά του Ερντογάν ενόψει των επόμενων εκλογών, ωστόσο η ικανότητα που δείχνει να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις, ίσως έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ απειλεί τις ΗΠΑ: Δεν θα έχετε πλέον ασφαλές καταφύγιο στον Κόλπο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αναφέρει σε μήνυμά του πως το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική» θα παραμείνει μόνιμα στόχος της Τεχεράνης

Λέσβος: Βίντεο ντοκουμέντο από το τραγικό δυστύχημα όπου δύο νέοι 16 και 18 ετών έχασαν τη ζωή τους

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα δύο παιδιά ήταν φίλοι με το δυστύχημα να σημειώνεται κατά την επιστροφή τους από Θέρμη για την πόλη της Μυτιλήνης

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κόσμος 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται