E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γηροκομείο στα Χανιά: Έρευνα στους φακέλους και τα περιουσιακά στοιχεία των τροφίμων

Συνεχίζονται οι έρευνες προς όλες τις κατευθύνσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/4/2021 | 09:29

Γηροκομείο στα Χανιά: Έρευνα στους φακέλους και τα περιουσιακά στοιχεία των τροφίμων

Στα ληξιαρχεία όλης της Κρήτης, τους ιατρικούς φακέλους αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία των 68 ηλικιωμένων που δηλώθηκαν νεκροί με την ίδια αιτία θανάτου σε οίκο ευγηρίας των Χανίων, στρέφεται πλέον η έρευνα των αρχών μετά και την παρέμβαση της εισαγγελίας.

Αυτό που πρόκειται αρχικά να ερευνηθεί είναι εάν ο θάνατός τους επήλθε πράγματι συνεπεία ανακοπής ή κάποιας άλλης αιτίας. Όμως η έρευνα, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα, θα εστιάσει επίσης στο εάν υπάρχει περίπτωση εκμετάλλευσης των περιουσιακών στοιχείων των ηλικιωμένων.

Κρίσιμες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης θα είναι βεβαίως οι καταθέσεις των συγγενών των νεκρών, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει να δίνουν στοιχεία στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων.

Σχολαστικός αναμένεται επίσης ο έλεγχος στους ιατρικούς φακέλους ασθενών, αλλά και η έρευνα στα περιουσιακά τους στοιχεία π.χ. μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές και άλλες ενέργειες.

Χθες οι Αρχές προχώρησαν στην εκταφή της ηλικιωμένης που απεβίωσε πριν από 11 μήνες στο συγκεκριμένο ίδρυμα. Η εκταφή της έγινε παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας, τεσσάρων ιατροδικαστών και πραγματογνωμόνων από την οικογένεια και τη δομή, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πέθανε από τα αίτια που αναφέρονται στη ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Μία πρώτη εξέταση δεν δείχνει κατάγματα στα οστά της, ωστόσο θα ακολουθήσει περαιτέρω ιατροδικαστική εξέταση, τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις ώστε να αποσαφηνιστεί η αιτία θανάτου της. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει στο πρόγραμμα άλλη εκταφή, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί αν ο θάνατος των ανθρώπων αυτών προήλθε από φυσικά αίτια ή εγκατάλειψη.

Το ληξιαρχείο Χανίων έχει παραδώσει ήδη στοιχεία για 24 υποθέσεις ηλικιωμένων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Εισαγγελέας, που χειρίζεται την υπόθεση, έχει ζητήσει τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου 68 ηλικιωμένων στο ίδιο γηροκομείο, ενώ η Ασφάλεια Χανίων έχει ζητήσει από όλα τα ληξιαρχεία της Κρήτης να αποστείλουν τις δηλωθείσες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου ηλικιωμένων ατόμων, στις οποίες αναφέρεται στα στοιχεία θανάτου και ειδικότερα ως τόπος / μέρος η συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως σήμερα. Επίσης, ζητούνται τα ιατρικά πιστοποιητικά θανάτου των νεκρών.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, για τον εν λόγω οίκο ευγηρίας είχε γίνει σχετική καταγγελία πριν από περίπου δέκα χρόνια, με την υπόθεση να καταλήγει στο αρχείο.

Να σημειωθεί ότι κατά την έφοδο που πραγματοποίησαν αστυνομικοί στον οίκο ευγηρίας δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε δυσχερής συνθήκη για τη διαβίωση των ηλικιωμένων.

Εισαγγελική παρέμβαση για τους θανάτους 

Παρέμβαση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα προκάλεσαν οι πληροφορίες για τους θανάτους ηλικιωμένων. Ο Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης, Γεώργιο Σαμπαντσή, να εποπτεύσει ο ίδιος των ερευνών ενόψει «της σοβαρότητας των όσων εμπεριέχονται σε δημοσιεύματα» και να λάβει όλες τις νόμιμες ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Τι απαντούν οι δικηγόροι του ιδρύματος

Ο κ. Νικόλαος Ρουσσόπουλος, εκ των δικηγόρων που εκπροσωπούν το ίδρυμα, διέψευσε κατηγορηματικά τα σχετικά δημοσιεύματα, σε επικοινωνία που είχε μαζί του η εφημερίδα Καθημερινή. «Το γεγονός πως είχαν ξεκινήσει καταθέσεις, δεν σήμαινε πως θα πήγαινε η αστυνομία στο ίδρυμα. Η έφοδος ήταν αιφνίδια και όλα βρέθηκαν εν τάξει, διότι έτσι λειτουργούσαν πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι δικηγόροι Ν. Ρουσσόπουλος και Ιωάννης Σφακιωτάκης τονίζουν ότι δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και επισημαίνουν ότι δεν βρέθηκαν ευρήματα κακοποίησης στη σορό της γυναίκας που είχε εκταφεί την Πέμπτη. Παράλληλα, κάνουν λόγο για «λάσπη και έλλειψη αποδείξεων, αλλά και για διασυρμό της επιχείρησης», που «λειτουργεί νόμιμα από το 2009 και τακτικότατα, όπως επιβάλλεται, υποβάλλεται στον έλεγχο του κράτους (Υγειονομικό, κλπ). Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Τσικαλαριά Χανίων αποτελούν κόσμημα για τον τόπο», σημειώνουν και προσθέτουν πως δεν υπάρχει «κανένα κρούσμα κορωνοϊού και καμία παράβαση της νομοθεσίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απλήρωτοι έμειναν εποχικοί εργαζόμενοι στις γιορτές – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ

Ελλάδα Χτες
«Φιάσκο» με τις προπληρωμένες κάρτες: Χιλιάδες εποχικοί χωρίς δώρα και επίδομα ανεργίας

Αδιανόητο: Κατέγραφαν την πυρκαγιά στο μπαρ του Κραν Μοντανά αντί να τρέξουν να σωθούν

Κόσμος Χτες
Η πυρκαγιά είχε τραγικό απολογισμό: τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 119 τραυματίστηκαν

Με ανοιχτά μπλόκα, η ΕΛ.ΑΣ καλεί τους εκδρομείς να αποφύγουν τη μαζική επιστροφή

Ελλάδα Χτες
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τους εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς, με φόντο τα αγροτικά μπλόκα

Πρόστιμα σε 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας

Ελλάδα Χτες
Χωρίς καμία παράταση φέτος η προθεσμία

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Ελλάδα Χτες
Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Ελλάδα Χτες
Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Ελλάδα Χτες
Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

«Είμαστε έτοιμοι για δράση»: Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν εάν το Ιράν καταστείλει βίαια τις διαμαρτυρίες

Κόσμος Χτες
Σε περίπτωση που το Ιράν ανοίξει πυρ και υπάρξουν νεκροί ανάμεσα σε πολίτες που διαδηλώνουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν για να τους προστατεύσουν