E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιώργος Καραϊβάζ: Πώς η δολοφονία του φέρνει μέτρα τύπου 17 Νοέμβρη

Η δολοφονία του δημοσιογράφου συγκλονίζει την χώρα

Δημοσίευση 18/4/2021 | 13:31

Γιώργος Καραϊβάζ: Πώς η δολοφονία του φέρνει μέτρα τύπου 17 Νοέμβρη

Μια νέα δέσμη μέτρων… α λα «17 Νοέμβρη», με πρόσκληση ξένων αξιωματικών -κυρίως από ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία- για να προσφέρουν γνώσεις και τεχνογνωσία στην ΕΛ.ΑΣ., με παράλληλες εξαντλητικές έρευνες σχεδιάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τις εντολές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ώστε να περιορίσει το οργανωμένο έγκλημα, μετά και την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βασίλη Λαμπρόπουλου, στα Νέα, θα γίνουν έλεγχοι για τις οικονομικές συναλλαγές των υπόπτων για συμμετοχή σε εκβιασμούς, λαθρεμπόριο ή άλλες παράνομες δραστηριότητες προκειμένου να βρεθούν οι δίαυλοι για το ξέπλυμα του «μαύρου χρήματος» που αποκομίζουν από αυτές. Ακόμη, ετοιμάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις για βαρύτερες ποινές σε όσους συμμετέχουν σε κυκλώματα «νονών της νύχτας», από όπου εκπορεύονται δεκάδες συμβόλαια θανάτου, τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν ανεξιχνίαστα. Μάλιστα, οι έρευνες επεκτείνονται και εντός των φυλακών για τον τρόπο «στρατολόγησης» ελλήνων και αλλοδαπών ποινικών, ώστε να γίνει πλήρης καταγραφή της δράσης των κακοποιών και να «αντληθούν» σημαντικές πληροφορίες.

Αλλαγές…

Τα παραπάνω, εξάλλου, αποδεικνύουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. προτίθεται να εγκαταλείψει το «δόγμα» που ίσχυε σε μεγάλο τμήμα της και ήθελε τις εκκαθαρίσεις μεταξύ κακοποιών και τα συμβόλαια θανάτου να αφήνονται ανεξέλεγκτα, με τις οδηγίες για περιορισμό της έκνομης δράσης του οργανωμένου εγκλήματος να είναι πλέον σαφείς.

Όπως τονίζουν έμπειροι αξιωματικοί, αυτό θα διευκολύνει το έργο των διωκτικών Αρχών που δύσκολα μπορούσαν μέχρι σήμερα (λόγω των απειλών και του νόμου της σιωπής) να «δέσουν» δικογραφίες εις βάρος των επικεφαλής τέτοιων κυκλωμάτων. Η πρότερη λογική, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, επέτρεψε την κλιμάκωση της δράσης των ποινικών, που έφτασαν στο σημείο να σκοτώσουν με δεκάδες σφαίρες τον δραστήριο δημοσιογράφο.

Η άνανδρη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, επομένως, δεν σήμανε μόνο την αρχή ενδελεχών ερευνών για τη σύλληψη των φυσικών και ηθικών αυτουργών της (μέσω οπτικού υλικού, τηλεφωνικών επικοινωνιών και δικτύου πληροφοριών), αλλά αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα που οδήγησε τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. στην απόφαση να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος που μέχρι τώρα θεωρούταν «ήπιος» και «προβληματικός». Ενδεικτικό, άλλωστε, της παραπάνω εκτίμησης είναι ότι την τελευταία τετραετία έχουν σημειωθεί περίπου 25 δολοφονίες που αποδίδονται στο οργανωμένο έγκλημα, με το ποσοστό εξιχνιάσεων να μην αγγίζει καν το… 10%. Πολλώ δε μάλλον όταν τουλάχιστον τρεις εξ αυτών έχουν σημαντικές ομοιότητες με αυτή στον Άλιμο πριν από οκτώ ημέρες και θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πιλότο» των ερευνών.

«Μάτια» στα κυκλώματα

Έτσι, λοιπόν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μαζί με συνεργάτες του – ανάμεσα στους οποίους και δικαστική λειτουργός που γνωρίζει καλά τα κυκλώματα των φυλακών – μελετούν τρόπους ενίσχυσης των Αρχών ασφαλείας στον εν λόγω τομέα. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί την περίοδο 2000 – 2002, μετά τη δολοφονία, στη λεωφόρο Κηφισίας, του στρατιωτικού ακολούθου Αμυνας της βρετανικής πρεσβείας Στίβεν Σόντερς από τη «17 Νοέμβρη». Τότε, είχε έλθει στη χώρα μας κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ που ανακίνησε πλήρη έρευνα για τη χαρτογράφηση της δράσης της οργάνωσης-φάντασμα, συντάσσοντας εν συνεχεία τη μελέτη «Πανδέκτης» (Digest). Επιπλέον, το βρετανικό κλιμάκιο είχε προχωρήσει σε συντονισμένες έρευνες για τον εντοπισμό του αρχηγού της οργάνωσης, σκιαγραφώντας το προφίλ του «άφαντου» τότε Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

Τεχνογνωσία από το εξωτερικό

Τώρα θα επιχειρηθεί η καταλυτική αρωγή και συνεργασία με τις διωκτικές Αρχές χωρών που μαστίζονται από τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Γαλλία. Η επιλογή της Ιταλίας, ιδίως, σχετίζεται με τη μεγάλη προσπάθεια των εκεί διωκτικών Αρχών για τον περιορισμό της δράσης της Καμόρα, της Ντράνγκετα, των συμμοριών της Απουλίας κ.ο.κ.

Αξιωματικοί από αυτές τις χώρες θα κληθούν να έλθουν σύντομα στην Ελλάδα για να υποβοηθήσουν τον σχεδιασμό των Αρχών για «φρένο» στη δράση αντίστοιχων κυκλωμάτων, με καταγραφή κινήσεων, εξέταση παλιών υποθέσεων και συνολικές αναλύσεις στοιχείων. Επίσης, όπως αναφέρουν πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη, θα αναζητηθεί συνεργασία με την Europol που έχει σημαντική τεχνογνωσία στον συντονισμό ερευνών για την αντιμετώπιση τέτοιων κυκλωμάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι η Europol σε προηγούμενες εκθέσεις της για το οργανωμένο έγκλημα σημείωνε ότι «κλειδί είναι η παρακολούθηση των οικονομικών συναλλαγών που όχι μόνο διευκολύνει την ανίχνευση των εταιρικών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη νομιμοποίηση χρημάτων, τους αχυρανθρώπους που τους εκπροσωπούν και τις κορυφές των εγκληματικών ομάδων, αλλά θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει την παρακολούθηση των καταζητούμενων».

Σε αυτό το σημείο κρίνεται σημαντικός ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων ποινικών που φέρεται ότι εμπλέκονται σε τέτοιου είδους κυκλώματα. Τέλος, θα ζητηθεί εξονυχιστικός έλεγχος σε νυκτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια (όταν ανοίξει η εστίαση) καθώς και σε άλλα καταστήματα όπου φέρονται ότι δρουν ομάδες «προστασίας» και φρούρησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημοσιογράφος της DW συνελήφθη στην Τουρκία για «προσβολή κατά του προέδρου»

Κόσμος 20.02.2026
Ποιος είναι ο Alican Uludağ - Τον συνέλαβαν 30 αστυνομικοί, μεταδίδει η Deutsche Welle

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων της Καθαράς Δευτέρας: Μποτιλιαρισμένος ο Κηφισός, 30λεπτες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό

Ελλάδα 20.02.2026
Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Υλίκης - Πληρότητες 100% στα δρομολόγια για Πάτρα από τα ΚΤΕΛ Κηφισού

Ισχυρό πλήγμα στον Τραμπ: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακυρώνει δασμούς του

Κόσμος 20.02.2026
Το γεγονός προκαλεί εντύπωση, καθώς πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τάχθηκε επανειλημμένα υπέρ του Προέδρου σε μια σειρά έκτακτων αποφάσεων για τη μετανάστευση, την απόλυση των επικεφαλής ανεξάρτητων οργανισμών και τις βαθιές περικοπές στις κρατικές δαπάνες.

Όλγα Κεφαλογιάννη: Απέσυρε την αγωγή εις βάρος του Μίνου Μάτσα για την επιμέλεια των παιδιών

Πολιτική 20.02.2026
Η Υπουργός Τουρισμού παραιτήθηκε από τη δικαστική διεκδίκηση της επιμέλειας που είχε καταθέσει τον Ιανουάριο

Καισαριανή: Η πρώτη δήλωση του Βέλγου συλλέκτη για τις φωτογραφίες: «Ανακουφισμένος που τελείωσαν όλα»

Ελλάδα 20.02.2026
Ανέφερε ότι υπάρχει λύση στο τραπέζι με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις φωτογραφίες

Πέθανε η δημοσιογράφος Ντέπυ Νικολοπούλου – Παπαβησσαρίωνος

Ελλάδα 20.02.2026
Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στις 11:30 η κηδεία της Ντέπυς Νικολοπούλου – Παπαβησσαρίωνος

ΗΠΑ: Αεροδρόμιο θα πάρει το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος 20.02.2026
Μετονομάζεται σε «Ντόναλντ Τραμπ» το αεροδρόμιο του Παλμ Μπιτς μετά από έγκριση των αρχών της Φλόριντα

Καισαριανή: Αυθεντικές οι φωτογραφίες σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού

Ελλάδα 20.02.2026
Προσύμφωνο του υπουργείου Πολιτισμού με τον συλλέκτη για την απόκτηση των 262 φωτογραφιών

Προσοχή: Ποιες υπηρεσίες του gov.gr θα «κατέβουν» αυτή την Κυριακή;

Ελλάδα 20.02.2026
Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, 09:00-13:00, η ΓΓΠΣΨΔ θα αναβαθμίσει τις υποδομές αυθεντικοποίησης χρηστών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ορισμένες υπηρεσίες του gov.gr δεν θα είναι προσωρινά διαθέσιμες

Γαλλία: Πολίτης έκανε «βαρκάδα» με καγιάκ σε πλημμυρισμένο εμπορικό κέντρο ‑ Βίντεο

Ελλάδα 20.02.2026
Η Γαλλία έχει σημειώσει μετεωρολογικό ρεκόρ με περισσότερες από 35 συνεχόμενες ημέρες βροχής

Ηλεία: Δις ισόβια και 13 χρόνια κάθειρξης για τον δολοφόνο και βιαστή της 11χρονης

Ελλάδα 20.02.2026
Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η μετατροπή της αρχικής κατηγορίας από απόπειρα βιασμού σε τετελεσμένο βιασμό, όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική εξέταση

Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων: Πληρότητες 100% στα λεωφορεία για Πάτρα ‑ Αυξημένα δρομολόγια

Ελλάδα 20.02.2026
Η κίνηση και στους δύο σταθμούς των ΚΤΕΛ είναι αυξημένη σε ποσοστό περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι