E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρισμός: Ολοταχώς για άνοιγμα στις 14 Μαΐου

Ο προβληματισμός για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Δημοσίευση 18/4/2021 | 10:17

Τουρισμός: Ολοταχώς για άνοιγμα στις 14 Μαΐου

Ολοταχώς για το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού την 14η Μαΐου βαδίζει η χώρα, με τους επαγγελματίες του κλάδου να προετοιμάζονται αλλά και να εκφράζουν προβληματισμούς.

Η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χριστίνα Τετράδη, κάνει λόγο για ένα «μήνυμα ανοίγματος» που μόνο καλό θα κάνει στην εικόνα της χώρας διεθνώς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ανέφερε ότι όσες αφίξεις έρθουν πριν από τις 14η Μαΐου είναι μια άσκηση ετοιμότητας στα ελληνικά αεροδρόμια και εξέφρασε την ευχή η χώρα να είναι «πράσινη» στον Χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αλλά και την ελπίδα η φετινή χρονιά να είναι ανάλογη του περσινού ασφαλούς ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κωνσταντίνα Σβήνου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) υπογραμμίζει ότι μόνο θετικά μπορεί να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι «μπορεί κάποιος να έλθει Ελλάδα τις επόμενες ημέρες χωρίς να μπει σε διαδικασία καραντίνας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μια πιλοτική προσπάθεια που καλό είναι που γίνεται πριν το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου την 14η Μαΐου». Δεν περιμένουμε μαζικό άνοιγμα του τουρισμού πριν τις 14 Μαΐου, συμπλήρωσε, ωστόσο είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαπιστωθεί πως θα λειτουργήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα αεροδρόμια και γενικότερα η ταξιδιωτική αλυσίδα.

«Πρόβα τζενεράλε» πριν το επίσημο άνοιγμα

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας (FedaHatta) Λύσσανδρος Τσιλίδης, αφού σημειώνει ότι τα αεροδρόμια της Κω, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Ρόδου της Κέρκυρας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης των Χανίων και του Ηρακλείου είναι αυτά που θα υποδεχτούν τις πρώτες αφίξεις τουριστών πριν την 14η Μαίου, σημειώνει ότι αυτά είναι ήδη σε λειτουργία με προγραμματισμένες πτήσεις δρομολογίων.

Το σημαντικό, στην παρούσα συνθήκη, είναι ότι σε αυτά θα γίνει ουσιαστικά μια «πρόβα τζενεράλε» πριν το επίσημο άνοιγμα την 14 Μαίου. Και αναφέρει πως «ο σκοπός ήταν και είναι να ανοίξει η χώρα και επ΄ ουδενί δεν είμαστε αρνητικοί σε αυτό», λέει ο πρόεδρος της FedHatta. Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους (εμβολιασμού, γρήγορα τέστ ανίχνευσης κλπ), επιβάτες από τα 27 κράτη της ΕΕ, από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα μπορούν να πετούν στα εν λόγω αεροδρόμια χωρίς να χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.

Προβληματισμός για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Οι φορείς του κλάδου σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πλέον η έλευση των τουριστών θα έχει θα έχει νόημα αν συνοδευτεί από τη μετακίνηση από νομό σε νομό. Η κυρία Σβήνου και ως πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων στην Κω εκφράζει την απορία της πως θα έλθει ο ξένος επισκέπτης στο νησί του Ιπποκράτη, όταν το νησί δεν έχει πτήσεις τσάρτερ ακόμα. Από την πλευρά του και ο κ. Τσιλίδης εστιάζει στο απαραίτητο άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μεταφορές των λεωφορείων που μετακινούν τους ξένους επισκέπτες.

Σχετικά με τις παραμέτρους που συνδέονται με τις πρώτες αφίξεις των επισκεπτών της χώρας ο τουριστικός κλάδος, όπως αναφέρει ο κ. Τσιλίδης αναμένει τις ανακοινώσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τι θα γίνει εφέτος με τις χωρητικότητες στα τουριστικά λεωφορεία, τι θα ισχύει για το γιώτιγκ και τις κρουαζιέρες, αλλά και με τα συνέδρια, είναι μερικά από τα ερωτήματα που απευθύνει ο κ. Τσιλίδης.

Σημαντικός ο ρόλος των self test

Πάντως στα ξενοδοχεία φέτος σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα self tests στους εργαζόμενους, αναφέρει η κυρία Σβήνου και καλεί το κράτος να προνοήσει για το κόστος αυτών, αφού αυτό καταγράφεται μεγάλο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξενοδοχείο με 1.000 άτομα προσωπικό απαιτεί τουλάχιστον δαπάνη 30.000 ευρώ το μήνα για Self Tests.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα φέτος περνάει από τα αχαρτογράφητα νερά της εξέλιξη της πανδημίας, των εμβολιασμών στις κύριες αγορές – δεξαμενές για την προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα, αλλά και τις πολιτικές που εφαρμόζει κάθε χώρα για τα ταξίδια. Αυτό που εξακολουθεί να ισχύει την δεδομένη χρονική στιγμή, είναι το γεγονός ότι οι κρατήσεις για την Ελλάδα θα είναι όχι “last minute αλλά last second” (τελευταίας στιγμής) όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. Σύμφωνα με την κυρία Σβήνου, 17 Μαΐου, αναμένονται οι πρώτες πτήσεις της TUI στην Ελλάδα, ενώ η JET2 αναμένεται στην Ελλάδα στις 24 Ιουνίου. Από την πλευρά της η κυρία Τετράδη ελπίζει ότι η εφετινή χρονιά η τουριστική σαιζόν μπορεί να επιμηκυνθεί μέχρι τον Νοέμβριο. Τέλος ο κ. Τσιλίδης δηλώνει αισιόδοξος αλλά όχι υπερ-αισιόδοξος, απόρροια των προβλημάτων που υπάρχουν στους εμβολιασμούς σε Γερμανία και Γαλλία, όπως αναφέρει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Τραμπ διέκοψε τη διάσκεψη με Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες για να τηλεφωνήσει στον Πούτιν

Κόσμος 19.08.2025
Ο Τραμπ διέκοψε τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο προκειμένου να συνομιλήσει με τον Πούτιν

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος Χτες
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα Χτες
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος Χτες
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο την εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα

Tech + Science Χτες
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης, που παρείχε τα έμβρυα

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα Χτες
Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Κόσμος Χτες
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Φλόριντα: Η σοκαριστική στιγμή που οδηγός νταλίκας και προκαλεί τροχαίο με τρεις νεκρούς

Κόσμος Χτες
Ο Σινγκ βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ από το 2018 - Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα Χτες
Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα Χτες
Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά