E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Τύμπανα πολέμου» στην Ουκρανία: Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες κοντά στα σύνορα

Μπαράζ διαβουλεύσεων σε νατοϊκό επίπεδο - Ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα

Δημοσίευση 14/4/2021 | 21:34

«Τύμπανα πολέμου» στην Ουκρανία: Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες κοντά στα σύνορα

Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας όπου εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στρατιωτικές δυνάμεις.

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές διαβουλεύσεις σε νατοϊκό επίπεδο, την ίδια ώρα που Ρωσία ανακοίνωσε ασκήσεις του στόλου με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα. Ρωσικές πυραυλάκατοι αποπλέουν από τις βάσεις τους για αεροναυτικές ασκήσεις ενώ στην περιοχή αναμένεται να βρεθούν τις επόμενες ώρες τα αμερικανικά αντιτορπιλικά Roosvelt και Donald Cook που θα περάσουν τον Βόσπορο παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας να «μείνουν μακριά από την Κριμαία για το δικό τους καλό».

Σύμφωνα με το Κίεβο, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 40.000 στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα με την Ουκρανία ενώ αντίστοιχη είναι και η στρατιωτική δύναμη στα κατεχόμενα εδάφη της Κριμαίας. Η Μόσχα καταγγέλλει, από την πλευρά της, ότι το ΝΑΤΟ αναπτύσσει πάνω από 40.000 στρατιώτες κοντά στα ρωσικά σύνορα. Η κρίση φαίνεται να επεκτείνεται καθώς ο ρωσικός στόλος ανακοίνωσε γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα όπου τις επόμενες ώρες αναμένονται πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ.

Ουκρανικά στρατεύματα προετοιμάζονται, με το βλέμμα στραμμένο στην δυνητική απειλή των ρωσικών στρατευμάτων. Ενδεικτικές του κλίματος είναι και οι δηλώσεις αναλυτών των μέσων μαζικής ενημέρωσης που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο. Η αρχισυντάκτρια των Russia Today και Sputnik, Μαργαρίτα Σιμονιάν, δήλωσε πως «ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος»: «Θα είναι ένα διαφορετικό είδος πολέμου. Δεν νομίζω ότι θα είναι μεγάλης κλίμακας θερμός πόλεμος, όπως ο Δεύτερος Παγκόσμιος, δεν νομίζω ότι πρόκειται να είναι ένας μακρύς, ψυχρός πόλεμος. Αυτός ο πόλεμος θα είναι τρίτου τύπου: κυβερνοπόλεμος.»

Οι ΗΠΑ απολαμβάνουν και την στήριξη της Γερμανίας. Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών συνομίλησαν για την κρίση, με το Βερολίνο να κατηγορεί τη Μόσχα ότι «επιδιώκει θερμό επεισόδιο».

Μπάιντεν: «Αιφνίδια απειλή»

Εν τω μεταξύ, στην πρώτη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του για την «αιφνίδια απειλή» της συγκέντρωσης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας και ζήτησε από τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση.

Στις Βρυξέλλες υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα με μπαράζ συναντήσεων και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες στην έδρα του ΝΑΤΟ για διαβουλεύσεις. Η ατζέντα του Άντονι Μπλίνκεν με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει στην «κορυφή» την κρίση στην Ουκρανία και το Αφγανιστάν. «Θα συζητήσουμε τις ανησυχίες που υπάρχουν σε όλη τη συμμαχία για τις ρωσικές ενέργειες μέσα και δίπλα στην Ουκρανία» δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Είμαστε όλοι ανήσυχοι για την μαζική συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων» τόνισε και ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Επτά μέλη του ΝΑΤΟ, με προεξάρχουσα την Πολωνία, ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία για την επεκτατική της στάση, ενώ και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν καταφτάνει στις Βρυξέλλες για να συνομιλήσει με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τον Ουκρανό ομόλογό του στο Παρίσι για συνομιλίες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το πανεπιστήμιο Κολούμπια προειδοποιεί τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές: «Διαλυθείτε οικειοθελώς…»

Κόσμος 29.04.2024
Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις, δεν κάνουν πίσω οι φοιτητές-διαδηλωτές

Νορβηγία: Θαλάσσιος ίππος πέθανε από γρίπη των πτηνών

Κόσμος 29.04.2024
Ήταν το πρώτο κρούσμα σε αυτά τα θηλαστικά

Οριστικό: Στο Πανθεσσαλικό ο τελικός του κυπέλλου

Αθλητικά Νέα 29.04.2024
Η ΕΠΟ ανακοίνωσε πως ο τελικός Κυπέλλου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Αρη θα διεξαχθεί στις 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό

Δίκη Μάτι: Ελεύθεροι χωρίς καταβολή ούτε ενός ευρώ οι καταδικασθέντες

Ελλάδα 29.04.2024
Ελεύθεροι χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ βρίσκονται οι έξι καταδικασμένοι για την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 104 vεκρούς

Απίστευτη καταγγελία μητέρας για δασκάλες νηπιαγωγείου ‑ Εκφόβισαν και κούρεψαν τον 5χρονο γιο της

Ελλάδα 29.04.2024
Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε η μητέρα ενός 5χρονου παιδιού για τις δασκάλες του νηπιαγωγείου που φοιτά ο γιος 5χρονος γιος της

Δώρο Πάσχα: Πως υπολογίζεται on line με ειδική εφαρμογή

Οικονομία 29.04.2024
Έως τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του

Εργατική Πρωτομαγιά: Τραβούν «χειρόφρενο» τα μέσα μεταφοράς ‑ Χωρίς πλοία η χώρα

Ελλάδα 29.04.2024
Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργiα της Μεγάλης Τετάρτης 1η Μαΐου που εξήγγειλαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Γιάννης Καλλιάνος: 145 αγγειοχειρούργοι ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού

Πολιτική 29.04.2024
Με μία σκληρή επιστολή όλες οι επιστημονικές εταιρείες και ενώσεις Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα καταδικάζουν τη στάση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Καλλιάνου

Ρένα Δούρου: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Ελλάδα 29.04.2024
Η πρώτη δήλωση της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση για το Μάτι