E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαν σήμερα η τραγωδία στα Τέμπη με τους 21 μαθητές

Η μέρα που δάκρυσε ο Θεός

Δημοσίευση 13/4/2021 | 11:23

Σαν σήμερα η τραγωδία στα Τέμπη με τους 21 μαθητές

Τραγωδία στα Τέμπη. 21 μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους, όταν νταλίκα διεμβολίζει το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επιβαίνουν.

Δεκαεφτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία στα Τέμπη, με το τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 21 μαθητές.

Απόγευμα της Κυριακής 13 Απριλίου 2003, ένα λεωφορείο με μαθητές της πρώτης Λυκείου επέστρεφε στο Μακροχώρι Ημαθίας από εκδρομή στην Αθήνα.

Το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν οι μαθητές κόπηκε στην μέση.

Από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στην κοιλάδα των Τεμπών ο οδηγός ενός φορτηγού που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα Έβρου στην Αθήνα, έχασε τον έλεγχο και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο στο 388ο χιλιόμετρο στην εθνική οδό Λάρισας- Θεσσαλονίκης. Κανείς δεν φανταζόταν πως από τα χαμογελαστά πρόσωπα των μαθητών θα κατέληγε σε τραγωδία στα Τέμπη.

Από τη σύγκρουση 21 μαθητές βρίσκουν τραγικό θάνατο ενώ άλλοι 9 τραυματίστηκαν σοβαρά. Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο έκαναν πάνω από δύο ώρες να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι φωτογραφίες από τον τόπο του δυστυχήματος το έκαναν ακόμη πιο αποτρόπαιο, καθώς τα νοβοπάν έκοψαν στα δύο το πούλμαν.

Ποιες ήταν οι αιτίες της σύγκρουσης στην τραγωδία των Τεμπών;

Οι αιτίες της σύγκρουσης αναλύθηκαν λεπτομερώς αλλά δεν έγιναν ποτέ 100% σαφείς. Ο οδηγός οδηγούσε έξι ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη, το λεωφορείο είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν.

Η δίκη έγινε πέντε χρόνια αργότερα τον Οκτώβριο του 2008, με τον οδηγό του λεωφορείου να αθωώνεται, αλλά ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια. Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Βέροιας το 2012, «Παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ανακαίνιση έφερε στο φως μια παλιά φωτογραφία: «Aυτή είναι η μαμά μου!»

Stories 04.03.2026
Η σύμπτωση που προκάλεσε έντονη συγκίνηση

Τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση ενδεχόμενου πολέμου στην Ελλάδα – Οδηγός ψυχραιμίας και προετοιμασίας από το ChatGPT

Νέα Εποχή 04.03.2026
Πρακτικά βήματα προστασίας, ενημέρωσης και οργάνωσης για εσένα και την οικογένειά σου σε συνθήκες εθνικής κρίσης

Proxy Wars στη Μέση Ανατολή: Όταν οι «μικροί» πολεμούν για τους «μεγάλους» – Ποιος πληρώνει το τίμημα;

Stories 04.03.2026
Η Στρατηγική της «Αποστάσεως»: Γιατί προτιμάται ο Proxy War;

Γιατί θα αποφυλακιστεί νωρίτερα ο Diddy

Πρόσωπα 04.03.2026
Ποιος είναι ο λόγος για την πρόωρη αποφυλάκιση;

Σιρίν Εμπαντί: Η γυναίκα που νίκησε τον φόβο και πλήρωσε το τίμημα της ελευθερίας

Πρόσωπα Χτες
Από την πρώτη γυναίκα δικαστή του Ιράν σε εξόριστη σύμβολο ανθρωπίνων δικαιωμάτων – το Νόμπελ Ειρήνης που την προστάτευσε και ταυτόχρονα την εξέθεσε

Σε ποιες χώρες θα ήσουν πιο ασφαλείς, αν ξεσπούσε ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος

Νέα Εποχή Χτες
Οι πιο «ασφαλείς» χώρες στον κόσμο σύμφωνα με διεθνείς δείκτες ειρήνης και γεωπολιτικούς παράγοντες