E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαν σήμερα η τραγωδία στα Τέμπη με τους 21 μαθητές

Η μέρα που δάκρυσε ο Θεός

Δημοσίευση 13/4/2021 | 11:23

Σαν σήμερα η τραγωδία στα Τέμπη με τους 21 μαθητές

Τραγωδία στα Τέμπη. 21 μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους, όταν νταλίκα διεμβολίζει το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επιβαίνουν.

Δεκαεφτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία στα Τέμπη, με το τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 21 μαθητές.

Απόγευμα της Κυριακής 13 Απριλίου 2003, ένα λεωφορείο με μαθητές της πρώτης Λυκείου επέστρεφε στο Μακροχώρι Ημαθίας από εκδρομή στην Αθήνα.

Το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν οι μαθητές κόπηκε στην μέση.

Από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στην κοιλάδα των Τεμπών ο οδηγός ενός φορτηγού που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα Έβρου στην Αθήνα, έχασε τον έλεγχο και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο στο 388ο χιλιόμετρο στην εθνική οδό Λάρισας- Θεσσαλονίκης. Κανείς δεν φανταζόταν πως από τα χαμογελαστά πρόσωπα των μαθητών θα κατέληγε σε τραγωδία στα Τέμπη.

Από τη σύγκρουση 21 μαθητές βρίσκουν τραγικό θάνατο ενώ άλλοι 9 τραυματίστηκαν σοβαρά. Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο έκαναν πάνω από δύο ώρες να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι φωτογραφίες από τον τόπο του δυστυχήματος το έκαναν ακόμη πιο αποτρόπαιο, καθώς τα νοβοπάν έκοψαν στα δύο το πούλμαν.

Ποιες ήταν οι αιτίες της σύγκρουσης στην τραγωδία των Τεμπών;

Οι αιτίες της σύγκρουσης αναλύθηκαν λεπτομερώς αλλά δεν έγιναν ποτέ 100% σαφείς. Ο οδηγός οδηγούσε έξι ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη, το λεωφορείο είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν.

Η δίκη έγινε πέντε χρόνια αργότερα τον Οκτώβριο του 2008, με τον οδηγό του λεωφορείου να αθωώνεται, αλλά ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια. Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Βέροιας το 2012, «Παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κανείς δεν είχε μελετήσει αυτό το θέμα στο Διάστημα μέχρι σήμερα – Δύο νεαρές γυναίκες αλλάζουν τα δεδομένα

E-Daily 3.Left 02.06.2026
Ένα τεράστιο κενό στην επιστήμη πάει επιτέλους να κλείσει – Και συμβαίνει πάνω από τη γη

Explainer: Θα μας πάρει το ΑΙ τις δουλειές; O CEO της OpenAI άλλαξε γνώμη

E-Daily 1.Hero 02.06.2026
Ο Σαμ Αλτμαν πήρε πίσω την πρόβλεψη-σοκ για την AI – Τι συμβαίνει πραγματικά με τις δουλειές

Το ακριβότερο υλικό στον κόσμο κοστίζει περισσότερο κι από ολόκληρες χώρες

E-Daily 3.Left Χτες
Χρυσός και πλατίνα είναι μόνο η αρχή - μερικά υλικά κοστίζουν δισεκατομμύρια ή και τρισεκατομμύρια δολάρια ανά γραμμάριο

Ο παράξενος όρος που υπάρχει στη Σκωτία για να χτιστεί ένα καινούργιο κτίριο

E-Daily 3.Left Χτες
Κάνοντας χώρο για την άγρια ζωή στις πόλεις μας

Τον συνέλαβαν γιατί τάιζε κόσμο, και αυτό λέει πολλά για όλους μας

E-Daily 3.Left Χτες
Ο σεφ που έγινε «παράνομος» επειδή έκανε το σωστό

Ποια είναι η πιο ακατάστατη χώρα στον κόσμο – Θα εκπλαγείς με τη θέση της Ελλάδας

E-Daily 3.Left Χτες
Παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει ποιοι λαοί ζουν μέσα στο χάος

Αγόρασε ένα παλιό τανκ στο διαδίκτυο, και όταν το άνοιξε, πάγωσε

E-Daily 3.Left Χτες
Το αγόρασε για παλιοσίδερα, λάδια και ατελείωτες επισκευές

Σύνταξη στα 23: Όταν το όνειρο γίνεται ρώσικη πραγματικότητα

E-Daily 3.Left Χτες
Τελικά, ποιος είναι ο πραγματικός βετεράνος;

Πού βρισκόταν το «μπαρ το ναυάγιο»

E-Daily 3.Left Χτες
Ποιος ήταν ο άγιος που αναφέρει στο τραγούδι της η Αρλέτα.

Από τη Μύκονο μέχρι το Ντουμπάι: Γιατί όλοι πλέον κλείνουν ξαπλώστρα online

E-Daily 3.Left Προχτές
Κάποτε έβαζες πετσέτα, τώρα κάνεις booking